6.1 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Šķēpmetēja Madara Palameika: 3 lietas, ko ir vērts darīt no sirds un pa īstam  

 
Foto: Personīgais arhīvs

Kad ikdienā darāmie darbi ir vairāk nekā nomoda stundu, daudzas lietas izvēlamies darīt kā ir ātrāk, nevis kvalitatīvāk un īstāk. Parasti to visvairāk izjūt mūsu tuvinieki un draugi, piemēram, dzimšanas dienas sveicienu saņemot caur mobilā telefona lietotni. Šādās situācijās zaudētāji esam arī mēs paši, jo daļa īstu emociju iet secen. Tuvojoties 26. jūlijam, kad cilvēkus aicina iesaistīties #ParToKasĪsts dienā un ļauties lietas darīt pa īstam, Latvijas rekordiste šķēpmešanā Madara Palameika dalās savā pieredzē par to, ko par spīti aizņemtībai ir vērts darīt no sirds un pa īstam.

Ja draudzēties, tad pa īstam

“Mūsdienu tehnoloģijas ir ļoti noderīgs palīgs ikdienā, ja vēlies aktīvi komunicēt ar draugiem un tuviniekiem. Tomēr šāda veida saziņai nevajadzētu aizstāt klātienes kontaktu. Man ir draudzenes arī no seniem laikiem, kad vēl kopā gājām skolā, un šie cilvēki man ir ļoti tuvi. Lai cik aizņemtas mēs būtu, vienmēr cenšamies ieplānot satikšanās, kad sanākam kopā un kvalitatīvi pavadām laiku. Šādām sarunām ir pilnīgi cita vērtība, jo, veltot viens otram savu laiku un kompāniju, mēs parādām, ka tiešam rūpam viens otram. Jā, ir grūti, ja draugu ceļi šķiras un, piemēram, katrs sāk dzīvot savā valstī, tomēr draudzība ir jākopj, citādāk tā ļoti viegli var izgaist.”

Sapņus pārvērst mērķos un sasniegt tos

“Nepieceļoties no dīvāna, sapņi paliek tikai sapņi, bet, pārvēršot tos konkrētos mērķos un sākot rīkoties kaut ar mazumiņu, tie tiešām var piepildīties. Lai arī esmu profesionāla sportiste, sports ir mana ikdiena un es to mīlu, arī man gadās rīti, kad pamostoties pirmās domas nebūt nav par rīta treniņu. Taču esmu atklājusi savu formulu, kas ļoti labi darbojas, – rutīna un iepriekš izplānots dienas ritms. Tas palīdz noskaņoties mērķim un neatslābt. Ir svarīgi uzstādīt lielus mērķus, lai tie iedvesmo, bet ceļu uz to jāsadala mazākos solīšos, lai regulāri izjustu sasniegumu garšu.”

Foto: Personīgais arhīvs

Šokolādes kūka ar emocijām

“Kad biju maza, dzimšanas dienas kūkas un citus saldumus gribējās pirkt veikalā, jo tas, kas bija veikalu plauktos, šķita neaizsniedzams un īpašs. Interesanti, kā pieaugot lietu vērtība mainās! Tagad man lielu prieku sagādā ierašanās svinībās ar pašas ceptu šokolādes kūku, pat tad, ja pirms tam šķiet – man taču nav laika. Arī mana recepte ir ļoti vērtīga – mamma to atrada omes recepšu grāmatā, kas bija tik veca, ka visas lapas bija kļuvušas dzeltenas. Cepu to gan uz tuvinieku jubilejām, gan savu dzimšanas dienu. Tas process, kad visi kopā to pagaršojam, ir īpašs un ļoti vienojošs. Tagad arī mana māsa ir izmēģinājusi šo recepti, un varam dalīties savā pieredzē. Emociju atšķirība tam, vai kādu cienā ar veikalā iegādātu gardumu vai paša radītu, ir ļoti liela. Tas nenozīmē, ka ikvienai ikdienas maltītei jābūt mājās gatavotai, taču uz svētkiem noteikti ir vērts pacensties. “

 

 

Lai mudinātu cilvēkus aizdomāties par lietu patiesajām vērtībām un iedvesmotu izvēlēties īstumu steigas vietā, 26. jūlijā LIDO aizsāk #ParToKasĪsts dienu. Šajā dienā ikviens aicināts mainīt savus ieradumus un darīt lietas pa īstam – klātienē apsveikt draugu svētkos, uzdāvināt ziedus meitenei, apciemot vecvecākus vai izdarīt kādu citu lietu, kas sagādās prieku pašam un apkārtējiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.