-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Interesanti fakti par talantīgo trompetistu Krisu Boti

 
Foto: Publicitātes

Izcils džeza mūziķis, kurš pierādījis sevi kā virtuozu džeza, klasikas un pat popa un roka žanra izpildītāju, un spilgta personība- trompetists Kriss Boti jau pavisam drīz uzstāsies uz Dzintaru koncertzāles skatuves un pārsteigs Latvijas mūzikas mīļotājus, stāsta „Baltijas muzikālās sezonas” mākslinieciskais vadītājs Andrejs Žagars.

“Los Angeles Times” atzīst, ka Boti raksturo virtuoza trompetes spēle, inovatīvas melodijas un skatuves priekšnesumi, kas aizrauj klausītāju.„Boti ir mūzikas alķīmiķis, kurš prot gaumīgi sajaukt žanrus, radot pats savu, unikālu stilu,” tā mūziķa priekšnesumus komentē Vašingtonas „Associated Press” autori.

Pirms tikšanās ar mākslinieku 3.septembrī, Dzintaru koncertzālē plkst.19.00, piedāvājam iepazīties ar dažiem interesantiem faktiem par Boti dzīvi un karjeru.

#1 Lepojas ar savām itāļu saknēm

Kriss ir uzaudzis Portlendā, Oregonas štatā, Amerikas Savienotajās Valstīs; viņa tēvs ir itālis, kurš ASV mācīja itāļu un angļu valodu, kamēr māte bija diplomēta klavierspēles skolotāja. Izrādot cieņu savām itāļu saknēm, Kriss 2008.gadā nāca klajā ar albumu „Italia”, kas tika nominēts „Grammy” balvai.

#2 Spožs talants jau kopš vidusskolas

1981.gadā Boti pieņēma „McDonald’s All American High School Jazzband” grupā, kuras sastāvā viņš pirmo reizi kāpa uz slavenās Kārnegī zāles skatuves. 17 gadu vecumā mākslinieks bija attīstījis savu spēli tādā līmenī, ka pārliecināja vidusskolas vadību ļaut pabeigt pēdējo mācību gadu Grešemā esošajā Maunthudas kopienas koledžā, kas ir izslavēta ar savu džeza programmu. Pēc tam Boti sāka aicināt vakaros spēlēt Portlendas rajona džeza klubos. Mācību laikā mūziķis saņēma arī divas stipendijas, lai papildinātu savas prasmes pie džeza slavenībām – trompetista Vudija Šo un saksofonista Džordža Kūlmena.

#3 Koncerts Baltajā namā Vašingtonā

2011.gadā Boti uzaicināja uzstāties Baltajā namā Vašingtonā, ASV, lai izpildītu klasisko mūzikla skaņdarbu „My Funny Valentine”, kas tika sarakstīts tālajā 1937.gadā mūziklam „Babes in Arms”. Toreiz pie klavierēm bija amerikāņu pianists, komponists un aktieris HerbijsKankoks, kura plašāk pazīstamās kompozīcijas ir „Cantaloupe Island” un „Watermelon Man”.

Zīmīgi, ka savulaik, dzirdot Mailsu Deivisu uz trompetes spēlējam “MyFunnyValentine”, Boti izlēma, ka tieši trompete būs viņa instruments.

#4 Boti muzicē ar trompeti, kas tapusi pirms 78 gadiem

Mūziķi un viņu instrumenti ir teju nedalāmas vienības, tādēļ ir izceļams fakts, ka Boti muzicē ar “Martin Committee”™ trompeti, kas tapusi 1939.gadā un ko rokām darinājuši izcilā pūšaminstrumentu izgatavošanas uzņēmuma “Martin Band Instrument Company” meistari. Jāpiebilst, ka ar šā zīmola trompetēm muzicējuši tādi izcili mākslinieki kā Mailss Deiviss, Dizijs Gilespijs, Klārks Terijs, Čets Beikers, Lī Morgans un citi. Trompeti papildina apsudrabots iemutnis, kas 1926.gadā tapis vienā no sava laika labākajām misiņa mūzikas instrumentu meistardarbnīcām “Vincent BachCorporation”.

#5 Visu savu mantību Boti var ievietot divos koferos

Boti grafiks ir ļoti saspringts, proti, teju 300 dienas gadā viņš ceļo un koncertē, tādēļ, iespējams, nav brīnums, ka materiālās lietas nav tās vērtības, kurām viņš pieķeras. 2013.gadā “Grammy” balvas laureāts iemainīja savu grezno māju Holivudā, Losandželosā, un gandrīz visu, kas viņam pieder, pret numuru viesnīcā Manhetenā, Ņujorkā. Tomēr intensīvā koncertturneju grafika dēļ arī tur viņš uzturas tikai aptuveni vienu mēnesi gadā – decembrī.

“Es varu ievietot visas savas mantas divos koferos. Man pieder mana trompete, pāris uzvalki un skaists pulkstenis, man nav mantu glabātuves un es to absolūti dievinu! Man piederēja māja ar baseinu Losandželosā, kā arī šika sporta mašīna, taču vienā brīdī es sapratu, ka tas nav man. Tagad, dzīvojot bez visām šīm lietām, es jūtos daudz laimīgāks,” laikrakstam “TheVirginian-Pilot” stāsta Boti.

#6 Labāk džezs nevis klasika

Trompetes virtuozs atzīst, ka izvēle starp karjeru džeza vai klasikas pasaulē nopietni noskaņotiem jaunajiem mūziķiem ir jāveic ļoti agri.

“Izvēlējos džeza žanru, jo man patika sociālā vide un džeza sniegtā pašizpausmes brīvība. Turklāt  nekad arī neesmu bijis sajūsmā par strādāšanu stresa pilnā, konkurējošā vidē, kas valdīja klasiskās mūzikas pasaulē. Es diezgan agri savā dzīvē secināju, ka nevēlos pavadīt visu dzīvo sacenšoties formālās sacensībās,” intervijā ar “The Entertainer” atzina Kriss.

Jau vēstīts, ka trompetista sasniegumu bagāžā ir plaša sadarbība ar pasaules līmeņa slavenībām. Boti ir muzicējis kopā ar džeza pianistu Hērbiju Henkoku, Frenku Sinatru, Toniju Benetu, tenoru Andrea Bočelli, čellistu Jojo Ma, vijolnieku Džošua Bellu, popa dziedātāju Stingu, BārbruStreizandi, roka zvaigzni Stīvenu Taileru no „Aerosmith”, Polu Saimonu no grupas „Saimons un Garfunkels” un citiem.

Krista Boti koncerts ir viens no “Baltijas muzikālo sezonu” šīs vasaras programmas koncertiem. Biļetes uz “Baltijas muzikālo sezonu” koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Vairāk informācijas un biļetes https://balticmusicalseasons.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.