8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kafija vai enerģijas dzēriens – kas ir mūsdienu studentu mundruma avots?

 

Pavisam drīz studentiem, ieejot mācību ritmā, no rītiem piecelties būs arvien grūtāk, bet darbu apjoms tikai pieaugs. Narvesen, rūpējoties, lai viņi būtu mundri un vienmēr savā labākajā formā, sniedz īpaši izdevīgu studentu kafijas piedāvājumu, kas priecēs gan pašsajūtu, gan prātu.Lai gan studenti ar tādiem uzmundrinošajiem dzērieniem kā kafija un enerģijas dzēriens ir uz “Tu”, vien retais zina, no kā tie sastāv, kā viens no otra atšķiras un kā tie iedarbojas uz pašsajūtu un darba spējām. Par to stāsta un vērtīgos komentāros, kā pareizi lietot šos dzērienus, lai sev palīdzētu, nevis traucētu, dalās sertificēta uztura speciāliste Līga Balode un Narvesen kafijas eksperts Vilmārs Vjakse.

Svarīgākais “modinātāja zvans” studentiem – kofeīns

Kofeīns irgalvenā sastāvdaļa, ko kafijā un enerģijas dzērienos meklē gan studenti, gan citi cilvēki. 200 ml kafijas tasītē un šāda tilpuma enerģijas dzērienā ir vienāds kofeīna daudzums – apmēram 100 mg. Narvesen kafijas eksperts Vilmārs Vjakse teic, ka bieži vien cilvēki maldās, domājot, ka viņu iecienītajā cappuccino ir lielāks daudzums kofeīna nekā cafe latte. Patiesībā pareizi pagatavotā cappuccino un cafe latteatšķiras tikai garša un pievienotais piena daudzums, bet uzņemtais kofeīna daudzums ir vienāds. Viņš gan atgādina, ka kofeīnu saturošus dzērienus vēlams lietot pilngadību sasniegušiem cilvēkiem.

Vitamīni, antioksidanti un citas vērtīgas vielas

Līga Balode papildina, ka gan kafijas, gan enerģijas dzērienu sastāvā ir B grupas vitamīni, kas nepieciešami vielmaiņai un smadzeņu darbībai. Kafijā atrodas arī magnijs, kālijs un antioksidanti, kas samazina dažādu saslimšanu riskus. Savukārt enerģijas dzērienos tiek pievienotas dabīgās aminoskābes, piemēram, karnitīns un taurīns, kā arī augu ekstrakti – guarāna un ginseng. Šie ekstrakti ir kā dabīgs kofeīna avots, tāpēc ietekme uz cilvēku pēc šī dzēriena lietošanas ir lielāka. Tomēr lielākā atšķirība starp abiem šiem dzērieniem ir cukura daudzumā tajos –melnā kafijā cukura nav, bet 250 ml enerģijas dzēriena ir apmēram septiņas tējkarotes cukura.

Enerģijas pieplūdums, “asa” atmiņa un koncentrēšanās spēja

Sakoncentrēties, lai īsā laikā pabeigtu kādu svarīgu skolas darbu, būt možam jau agrā rīta lekcijā – uzmundrinošie dzērieni ir neatņemami palīgi studentiem ne tikai šādos svarīgos brīžos, un tieši pateicoties tajos esošajam kofeīnam. Uztura speciāliste norāda, ka tas uz cilvēka organismu iedarbojas 15 minūšu laikā un ietekme būs jūtama līdz pat vienai stundai, bet cilvēki, kuri ir jutīgi kofeīna ietekmei, – efektu jutīs līdz pat septiņām stundām.“Kofeīns uzmundrina, rada tūlītēju enerģijas pieplūdumu un stimulē smadzeņu darbību – pēc kafijas vai enerģijas dzēriena lietošanas atmiņa un koncentrēšanās spēja kļūst “asāka”.”Līga vērš uzmanību, ka ar enerģijas dzērienu lietošanu ir jābūt uzmanīgiem, jo straujas cukura svārstības, kas rodas, dzerot enerģijas dzērienus, var veicināt hronisku saslimšanu risku, un augstais kofeīna saturs var radīt nemieru, trauksmi un sirds klauves.

Spēks vienā dzērienā

Enerģiju studenti patērē, ne tikai veicot fiziskas darbības, bet arī domājot. Tāpēc arī tiem, kuri lielu daļu pavada risinot, plānojot, rakstot, nepieciešams iztērēto enerģiju uzņemt kaloriju veidā. “Melna kafija kalorijas nesatur, bet tā kā cilvēkiem ir paradums tai pievienot dažādas saldas piedevas pēc paša vēlmēm, tā kļūst kalorijām bagāta. Kafija, kurai pievienots cukurs, putots piens, saldais sīrups, gards putukrējums un varbūt vēl pa virsu uzbērtas šokolādes skaidiņas, saturēs pat līdz 370 kalorijām, bet iecienītā caffe latte, kurā pievienots 200 ml 3,5% piens un divas tējkarotes cukura – 170 kalorijas. Savukārt 100 ml enerģijas dzērienā ir apmēram 50 kalorijas,” norāda Līga Balode.

7 uztura speciālistes padomi studentiem, ko ņemt vērā, ja ikdienā dzer kafiju:

  • Dienā ieteicams izdzert ne vairāk kā trīs, četras tasītes kafijas;
  • Pirms ik rīta kafijas, paēd brokastis;
  • Ja dodies uz treniņu, kafiju dzer vismaz stundu pirms tā, laineapgrūtinātu sirdsdarbību;
  • Nepārspīlē un seko līdzi kafijai pievienotajam cukura un citu saldumu daudzumam;
  • Kafiju dzer pēc ēdienreizēm, citādi tā var izraisīt kuņģa dedzināšanu;
  • Tasiespresso malko kopā ar glāzi ūdens, tā tiks uzlabots šķidruma balanss organismā;
  • Seko līdzi citu kofeīnu saturošu produktu lietošanai uzturā, lai nepārdozētu dienā ieteicamo kofeīna devu – 300-400 mg.

 

Sveicot jauniešus jaunajā mācību gadā, Narvesenpiedāvā iespēju iegādāties kafiju vai jebkuru no karstajiem dzērieniem par izcilu cenu, uzrādot derīgu studenta vai skolēna apliecību, kā arī ISIC karti. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.