-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Ir tapusi līdzi ņemamās kafijas krūzīte, kas veltīta Latvijas simtgadei

 
Attēls: Publicitātes

Kafija līdzi ņemamā krūzītē pa ceļam uz darbu vai pusdienu pārtraukumā ir viena no mazajām dzīves baudām. Mēs baudām ne vien pašu dzērienu, bet arī skaistu, gaumīgu un asprātīgu tā iepakojumu.Un, ja vien iespējams, vislabāk izvēlēties līdzi ņemamo krūzīti, kuras ražošana un lietošana atstāj mazāko ietekmi uz vidi.

Uzņēmums Narvesen gada nogalē svinēs 20. gadu jubileju Latvijā,un nupat tas laidis klajā savu īpašo XL izmēra krūzīti ar zelta mirdzumu, kas veltīta Latvijas simtgadei – tā piepulcējusies jau iepriekš radīto dizaina krūzīšu kolekcijai. Kāpēc svarīgi pievērst uzmanību ne tikai dzērienam, bet arī krūzei, kurā tas ieliets?

Krūzītes ceļš no meža līdz kafijai

  • Būtiski, ka Narvesen krūzīte neceļo pie mums no tālām Āzijas valstīm, bet tiek ražota Somijā, Huhtamaki rūpnīcā, un tas nozīmē īsāku ceļu, mazāku ogļskābās gāzes emisiju un līdz ar to – arī mazāku kaitējumu dabai.
  • Papīrs tiek ražots no Somijas kokiem, kas augušiilgtspējīgi apsaimniekotos mežos. Uzņēmums StoraEnso koksni pārvērš papīrā, pievienojot nelielu slānīti īpašas plastmasas (PE), kas dabā spēj sadalīties. Šis slānītis ir būtisks, lai papīrs nesamirktu un kafija nesāktu sūkties cauri. Skaitļos tas ir tā – 96% koksnes un 4% īpašā PEmateriāla.
  • Papīrs nonāk Huhtamaki rūpnīcā, kur krūzīšu veidošanas process ir pilnībā automatizēts. Taču ik pa 30 minūtēm tiek veikta kvalitātes pārbaude – paņemtas un testētas nejauši izvēlētas krūzītes, lai pārliecinātos, ka tās ideāli atbilst visiem nepieciešamajiem parametriem.
  • Ja vīna garšu būtiski iespaido trauks, kādā tas ieliets, tad kafijai tā gluži nav, tomēr ražotnē ir rūpīgi piestrādāts pie tā, lai krūzītēm nodrošinātugaršas neitralitāti.
  • Šobrīd vēl krūzīšu vāciņi tiek ražoti no plastmasas, taču Huhtamaki rūpnīcā tiek veikti sagatavošanās darbi, lai jau drīzā nākotnē laistu klajā jauna tipa vāciņus no dabiskas šķiedras, kas vidē sadalās un var tikt pārstrādāta.
  • Interesanti, ka tieši Latvijas simtgadei radītās krūzītes ir viens no interesantākajiem projektiem, pie kāHuhtamakirūpnīca strādājusi – tā ir pirmās reize rūpnīcas pieredzē, kad krūzīšu apdrukā tiek izmantots tik daudz metāliskas zelta krāsas, tāpēc bija jāveic daudz dažādi testi. Tā kā viss notiek dabai maksimāli draudzīgi, rūpnīcai bija izaicinājums to nodrukāt uz matētā papīra tā, lai zelts nezaudētu mirdzumu.

 

Autors: Deep White

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.