15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Gjensidige Latvija: 48% Latvijas iedzīvotāju mēdz lietot mobilo telefonu šķērsojot ielu

 
Attēls: Publicitātes

Pēdējo gadu laikā iedzīvotāji mobilos telefonus ikdienā izmanto arvien vairāk, tāpat arī ierīces lietošanas iespējas kļuvušas plašākas.Mobilos telefonus ir iespējams izmantot jebkurun nereti tiek aizmirsts par personīgo drošību tā lietošanas laikā. Kā liecina Gjensidige Latvija pieejamie dati*, 74% Latvijas iedzīvotāju ikdienā mēdz izmantot mobilo telefonu ejot pa ielu, taču gandrīz katrs otrais (48%) aptaujātais atzinis, ka mēdz lietot telefonu pat atrodoties uz brauktuves – šķērsojot ielu.

Lielākā daļa mobilo telefonu lietotāju Latvijā arī pārvietojoties pa ielu nemaina savus telefona lietošanas paradumus– tas arī šādos apstākļos tiek izmantots gan sarunām, gan sērfošanai internetā un e-pastu lasīšanai. Visbiežāk mobilās ierīces uz ielas izmanto gados jaunāki cilvēki (20-34 g.v.), kas ir visaktīvākie mobilo telefonu lietotāji, kā arī vīrieši.

“Izmantot mobilo telefonu kustībā, īpaši – šķērsojot ielu ir ārkārtīgi bīstami.Mūsdienās populārs process ir multitāskings, kad tiek apvienotas vairākas darbības reizē, taču ir jāsaprot, kuros brīžos tas var izrādīties dzīvībai bīstami. Sekas telefona lietošanai ejot pa ielu ir dažādas – palielinās reakcijas laiks un ievērojami samazinās uzmanība pret apkārt notiekošo, kā rezultātā tiek apdraudēta ne tikai pati persona, bet arī apkārt esošie gājēji, riteņbraucēji un autovadītāji,” skaidro Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītājs Kārlis Eberhards.

Mobilie telefoni ir lielisks laika kavēklis,  ko arī apstiprina Gjensidige Latvija rīcībā esošie dati.  Gandrīz 90% aptaujāto izmanto mobilo telefonu pieturās, gaidot sabiedrisko transportu, bet iekāpšanas brīdī katrs otrais aptaujātais (50%) tomēr novēršas no ierīces. Mobilo telefonu lietošana ir ievērojami drošāka situācijās, kad persona nepārvietojasnekā esot kustībā, tomēr Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu grupas vadītājs Kārlis Eberhards vērš uzmanību būtiskam riskam – kabatzagļiem. Lietojot mobilo telefonu, tiek novērsta personas uzmanība no apkārt notiekošā un arī no savām personīgajām mantām. Tas, savukārt, dod kabatzagļiem iespēju vieglāk nepamanītiem piekļūt personas kabatām, mugursomām un rokassomiņām, jo cilvēka uzmanība ir vērsta uz mobilā telefona ekrānu un tajā esošo saturu.

Gjensidige Latvija aptaujā arī tika noskaidrots, ka katrs otrais (50%) respondents lieto mobilos telefonus brīdī, kad tiek veikti maksājumi par pirkumiem veikalā. Arī šāds paradums var radīt nelabvēlīgas sekas, jo persona nav spējīga pilnībā izsekot līdzi tam, vai tiek pareizi aprēķināta pirkuma summa, izdots precīzs atlikums, paņemti visi pirkumi, kā arī regulāri ir gadījumi, kad veikalā tiek aizmirsta maksājumu karte vai pat maks un citas personīgās mantas.

Gjensidige Latvija aicina ikvienu pievērst uzmanību saviem ikdienas paradumiem, lietojot mobilos telefonus ārpus telpām – nelietot tos laikā, kad tiek šķērsota iela, kā arī vienmēr rūpēties par savu un savu personisko mantu drošību.

 

*Gjensidige Latvija 2017.gada novembrī veiktā aptauja “Mobilo telefonu lietošanas paradumi iedzīvotāju vidū”, respondentu skaits: 500.

 

Autors: Gjensidige Latvija/ 24.11.2017

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.