13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

5 mazpazīstami pārtikas produkti, kurus ir vērts nogaršot

 
Attēls: Publicitātes

Tempe

Tempe (tempeh) ir tradicionāls Indonēzijas virtuves produkts, kas ir ļoti iecienīts veģetāriešu vidū arī citviet pasaulē (t.sk. Latvijā). Indonēzijā tempe ir viens no galvenajiem olbaltumvielu avotiem. Produkta gatavošana sākas, izmērcējot ūdenī veselas sojas pupiņas, atdalot to miziņas un pupiņas daļēji izvārot. Pēc tam pupiņu masā tiek iemaisīta ierauga kultūra, pupiņas tiek izklātas plānākārtā un atstātas uz 24-36h fermentēties temperatūrā ap 30°C.

Fermentācijas procesa laikā, pupiņās esošā lektīna, kas saistīts ar vēdera pūšanos un smaguma sajūtu, daudzums tiek krietni samazināts, padarot produktā esošās uzturvielas vieglāk uzņemamas. Tempe ir bagāts ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, minerālvielām un vitamīniem, kas ir raksturīgi vairumam pākšaugu.

Tempe garšo nedaudz pēc riekstiem, gaļas un sēnēm. To var ēst vienu pašu, kā arī sagrieztā veidā pievienot salātiem, sautējumiem, zupām, mērcēm, meksikāņu ēdieniem utt.

Attēls: Publicitātes

Karoba

Karoba pulveri iegūst no Ceratonijas koka pākstīm. Šo koku sauc arī par karoba koku, Jāņa Kristītāja maizes koku vai siseņkoku. Izkaltētas karoba pākstis ir saldas un labs graužamais našķis. No kaltētām pākstīm iegūst pulveri, bet pākstī esošās sēklas savukārt tiek izmantotas kā dabīgais stabilizētājs un biezinātājs.

Karoba pulveris ir bagāts ar šķiedrvielām un vitamīniem– A, B1, B3. Augstais pektīna saturs samazina holesterīna līmeni asinīs, un augstais šķiedrvielu daudzums veicina vielmaiņu un labvēlīgi iedarbojas uz zarnu darbību. Tas ir arī bagāts minerālvielu avots, jo satur daudz kalcija (348mg/100g), magnija (54mg/100g), kālija (827mg/100g), fosfora (79mg/100g), kā arī dzelzi, mangānuu.c. Karoba pulveris ir arī labs dabīgais antioksidants, un atšķirībā no kakao un kafijas nesatur kofeīnu.

Karoba pāksts pulveri lieto dažādu ēdienu sastāvā, īpaši saldumu pagatavošanā. Karoba karameles ir īpaši piemērotas kakla sāpēm un aizsmakumam, kā arī piešķir patīkamu aromātu. Pārtikas nozarē karobu lieto kā kakao aizvietotāju, kurš ir veselīgāks par kakao, jo nesatur teobromīnu un kofeīnu, pret kuriem dažiem cilvēkiem var būt alerģija, kā arī tam ir ļoti zems tauku saturs. Karoba pulveri nelielās devās var lietot arī diabēta slimnieki, jo tam ir zems glikēmiskais indekss. No karoba pulvera īsti labs dzēriens nesanāks, jo tas vāji šķīst ūdenī, toties, pievienojot dažādiem cepumiem, kūkām un citiem termiski apstrādātiem saldajiem ēdieniem, iegūsiet veselīgus izcilas garšas našķus.

Attēls: Publicitātes

Ceļtekas sēklu sēnalu pulveris

Ceļtekas sēklu sēnalu pulveris (Psylliumhuskpowder) ir īsts brīnumlīdzeklis. Pulveris ir lielisks šķiedrvielu avots un darbojas kā palīglīdzeklis svara samazināšanā. Tas palīdz regulēt cukura un holesterīna līmeni asinīs, regulē zarnu trakta darbību, izvada toksīnus un visu lieko, kas sakrājies zarnās. Turklāt pulveri var pievienot citu veidu miltiem, un tādēļ, ka tie nesatur lipekli (glutēnu), tie ir lielisks palīgs gatavojot bezglutēna maltīti. Zarnu traktā pulveris uzsūc sevī šķidrumu un darbojas kā slotiņa, kas iztīra zarnas, izvadot visu lieko. Lietojot 1 tējkaroti pusstundu pirms ēšanas, tas sniedz sāta sajūtu, tādējādi veicinot svara samazināšanos.

Ceļtekas sēklu sēnalu pulveris palīdz stabilizēt zarnu trakta darbību aizcietējumu un diarejas gadījumos, samazina cukura līmeni asinīs, pazemina asinsspiedienu, holesterīna līmeni. Caurejas gadījumā lieto 1 tējkaroti dienā pie mušļa vai salātiem, savukārt, ja ir aizcietējums, lieto 2 tējkarotes 2 reizes dienā, aplejot pulveri ar karstu ūdeni. Ja ir vēlme samazināt cukura līmeni asinīs, vēlams pievienot savai maltītei 10g (tējkaroti) pulvera. Lietojot ceļtekas pulveri jādzer daudz ūdens, lai izvairītos no organisma atūdeņošanās, jo, nonākot zarnās, pulveris absorbē lielu daudzumu šķidruma. Pulveris absorb taukus un žulti,kas savukārt palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Bez visa tā ceļtekas pulveri var izmantot kā miltus, tie aizvieto glutēnu un tiem ir zems tauku un ogļhidrātu saturs. Pateicoties savām unikālajām absorbējošajām īpašībām šie milti, pievienojot šķidrumu, pārvēršas želejveida masā, kas sasaista mīklu un padara to elastīgu, un izstrādājumus gaisīgus. Taču nekādā gadījumā nedrīkst tos lietot atsevišķi sausā veidā! Tiem ir jāpievieno vēl citi milti pēc saviem ieskatiem.

Attēls: Publicitātes

Rauga pārslas

Rauga pārslas, sauktas arī par ēdamo raugu, ir neaktīva rauga veids, kura sēnes audzētas uz cukurniedru un biešu melases. Tās ir dzeltenas mazu pārslu, granulu vai pulvera veidā un bieži tiek uzskatītas par garšvielu. Rauga pārslas ir vienas no vērtīgākajiem augu monopreparātiem. Tās bagātīgisatur B grupas vitamīnus— ciānkobalamīnu (B12) (parasti ir pievienots mākslīgi), piridoksīnu (B6), riboflavīnu (B2), folātus (B9), tiamīnu (B1), niacīnu (B3) un minerālvielas: cinku, selēnu, dzelzi, kāliju.

Rauga pārslas uzlabo imunitāti, līdzsvaro holesterīnu, cīnās pret vēzi, mazina nogurumu, spriedzi, uzlabo gremošanu, padara veselīgākus matus, nagus un ādu. Ieteicams grūtniecēm.

B grupas vitamīni palīdz veidot sarkanās asins šūnas jeb eritrocītus un dod enerģiju. Rauga pārslas stiprina imunitāti un palīdz aizsargāt ķermeni no patogēniem mikroorganismiem.

Produktu sevišķi iecienījuši vegāna, veģetāra uztura piekritēji, pievienojot to dažāda veida ēdieniem. Rauga pārslām ir spēcīga garša, kuru lietotāji apraksta kā sieram līdzīgu, krēmīgu. Rauga pārslas var pievienot mērcēm, zupām, sautējumiem, un salātiem, kuriem vēlaties panākt krēmīga siera aromātu un garšu. Dienā apēdot 1/4 glāzes rauga pārslas, tiek nodrošināta nepieciešamā dienas deva ar B grupas vitamīniem un uzņemti līdz 9 g vērtīgu olbaltumvielu.

Attēls: Publicitātes

Pākšaugu makaroni

Kurš gan nezinās un nebūs ēdis makaronus? Bet turku zirņu, lēcu vai citu pākšaugu makaroni ikdienas galdā ir retajam.

Pākšaugu makaroni ir labs aizvietotājs ne vienmēr ar labu slavu apveltītajiem kviešu makaroniem. Turklāt tie sniedz ēdājam izcilās pākšaugu priekšrocības.

Pākšaugi ir vieni no vērtīgākajiem augu izcelsmes olbaltumvielu avotiem. Viena glāze pākšaugu var sniegt līdz pat 20g olbaltumvielu. Tās palīdzēs regulēt svaru, dos sāta sajūtu un palielinās vielmaiņu, sadedzinot vairāk kaloriju pēc ēšanas. Regulāra pākšaugu ēšana par 22 % samazina aptaukošanās risku. Viena glāze pākšaugu dienā lielā mērā apmierinās organisma olbaltumvielu vajadzības.

Pākšaugos ir maz kaloriju, bet tie satur daudz vitamīnus, minerālvielas — folātu, dzelzi, magniju, fosforu, mangānu, kāliju un citas barības vielas. Viena glāze lēcu dienā nodrošina 90% no ieteicamās folijskābes daudzuma un 37% dzelzi.

Pākšaugi ir arī labs šķiedrvielu avots. Piemēram, viena glāze lēcu satur līdz 16g šķiedrvielu, kas ir 64 % no ieteicamās dienas devas. Augstais šķiedrvielu daudzums regulē peristaltiku, t.i., zarnu trakta darbību, mazina aizcietējumus. Šķiedrvielas atbrīvo organismu no toksīniem un uzlabo mikrofloru zarnās, kas ir svarīga imunitātei, regulē cukura uzsūkšanos.

Pākšaugu lietošana uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas veselību, samazina kopējo un slikto holesterīnu, triglicerīdus, asinsspiedienu un iekaisumus.

Makaroni ir labs veids kā pagatavot pākšaugus, lai izvairītos no tajos esošā lektīna un fitīnskābes. Turklāt šie makaroni ir ātri pagatavojami. Pietiek tos vārīt 5-10 minūtes, un var likt galdā. Pākšaugu makaronus var pagatavot ar dažādām mērcēm, dārzeņiem vai salātiem. Bērniem ļoti garšos, ja tos vienkārši pārkaisīsiet ar sarīvētu sieru vai sierra alternatīvu. Arī makaronu krāsas iepriecinās ēdājus – no dzeltenīgas, sarkanīgas, zaļas līdz pat melnai.

 

Minētos produktus iespējams nopirkt Dabas stacija veikalos Rīgā, Lāčplēša ielā 17 un Lielirbes ielā 17 (t/c Panorama Plaza), kā arī internetveikalā www.dabasstacija.lv.

 

Autors: SIA Dabas Stacija 24.01.2018

https://www.facebook.com/dabasstacija/

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsPar Lilit
Nākamais rakstsPadomi, kā ietaupīt naudu plānojot kāzas