4.3 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Praktiski padomi, kā plānot savu budžetu, ja tev patīk tērēties

 

Lai labāk kontrolētu savu finansiālo situācija, ir nepieciešama izlēmība, noteikumi un triki mūsu smadzenēm.

IZLĒMĪBA

Vēlme sekot līdzi un plānot savu budžetu pareizi un lēmums to ieviest savā dzīvē, ir divi dažādi jēdzieni. Daudzi grib krāt, pareizi ēst un nodarboties ar sportu, taču ne visi apņemas to darīt. Vēlme rodas bezizejas situācijās vai, vēl retāk, saprotot, ka šādi dzīvot vairs nevar un kaut kas ir jāmaina. Ja tu esi noskaņota nopietni, tad esi gatava rīkoties.

NOTEIKUMI

Bez noteikumiem neiztikt, pat, ja tas ir neliels rituāls (piemēram, likt sīknaudu krājkasē vai katru dienu pierakstīt savus izdevumus).

1.Optimizē finanšu uzskaites sistēmu

Pamatā budžeta plānošanas princips ir tieši tāds pats, kā kontrolējot svaru: ir jāskaita. Tikai kaloriju vietā ir nauda.

Kalorijas nemanot uzkrājas dienas laikā: apēdi cepumu, sviestmaizi, pieliki tējai cukuru, darbā kāds uzcienāja ar konfekti – nemanot 400 kcal ir klāt! Ar naudu ir tāpat. Sīki tēriņi, tāpat kā kalorijas, nereti nav paredzēti dienas normā.

Piefiksēt sīkos tēriņus palīdzēs pareizie instrumenti. Nevajag veidot tabulu burtnīcā vai datorā. Uzstādi aplikāciju telefonā, jo tā tev būs vieglāk sekot visiem tēriņiem dienas laikā. Pat mazākajiem.

Pie tam, veicot pierakstus aplikācijā, tu uzreiz tēriņus vari sadalīt pa kategorijām, un tā automātiski izskaitļos, kurās kategorijās ir lielākie tēriņi. Un tu taču nenēsā budžeta uzraudzīšanas burtnīcu visu laiku sev līdzi, vai ne? Telefons gan vienmēr ir somā vai kabatā.

Aplikācijā var arī uzstādīt dienas tēriņu limitu un paziņojumus, kuri palīdzēs tev nekāpt ārpus budžeta rāmjiem.

Ja tu tomēr vēlies kaut ko taustāmu, izveido krājkasīšu sistēmu. Kad saņem algu, sadali to pa krājkasītēm: obligātajiem maksājumiem, pārtikai, degvielai, izklaidēm, krājumiem. Un nelien citā krājkasītē, ja vienā nauda beidzās!

2.Jāizlemj, kurš būs galvenais

Ja tev ir ģimene, sekot līdzi tēriņiem ir grūtāk, jo regulāri ir jājautā, kurš, cik un kur ir iztērējis. Ir skaidrs, ka kontrole būtu jāuzņemas vienam cilvēkam.

Ir godīgi jāparunā, kuram biežāk gadās neplānoti tēriņi, tad arī būs skaidrs, kuram jāuzņemas pārvaldīt ģimenes budžetu. Nē, tas nenozīmē, ka otrs vairs nedrīkstēs vispār tērēties. Vienkārši tas notiks retāk un kontrolētāk. Vienojieties par limitu un mierīgi tērējieties tālāk.

3.Netērē vairāk, ja tavi ienākumi ir pieaguši

Līdz ko mūsu ienākumi pieaug, mums ir tendence sevi apbalvot, tāpeč mēs pērkam vairāk, nekā iepriekš. Un arī dārgāk… Dārgāka mašīna, jauns telefons, dārgāks restorāns, veikali… Problēma rodas tad, kad saproti, ka ienākumi nemaz nav palielinājušies, neraugoties uz algas paaugstinājumu. Mēs paliekam turpat, kur bijām. Tikai ar dārgākām mantām. Bet, vai tas ir vajadzīgs?

4.Nēsā līdzi skaidru naudu

No fiziskas naudas ir grūtāk šķirties, nekā no virtuālas. Nēsā daļu savu līdzekļu skaidrā naudā. Ideāli kāda liela nomināla banknotes veidā. Tādējādi mēs trenējam pašdisciplīnu un mūsu zemapziņu, kura palīdzēs mums nopelnīt, ja jutīs, ka naudas esamība makā ir patīkama.

TRIKI

Tie palīdzēs nesajukt prātā no domas, ka tu esi iesaistījusies sarežģītā procesā. Plānosim savu budžetu ar prieku!

1.Attiecies pret naudas kontroli vienkāršāk: Tas nav tik sarežģīti un šausmīgi, kā varētu šķist. Iztēlojies, ka tā ir spēle ar atlīdzību tās beigās.

2.Pieslēdz procesam bērnus (ja ir): Pastāsti viņiem, kā tu plāno budžetu un kļūsti par piemēru. Pēc tam būs kauns atkāpties no iesāktā.

3.Atliec pirkumu: Pieņemsim, ka mēneša beigās tev ir atlikusi kaut kāda naudas summa. Liels ir vilinājums sevi apbalvot ar kaut ko un iztērēt to. Vienkārši pasaki sev: “Es pagaidām atlikšu šo naudu, man nav kur steigties. Es esmu malacis un, protams, iztērēšu to, bet nedaudz vēlāk.” Tici, pēc kāda laika tev iepatiksies fakts, ka tev ir kaut kādi naudas krājumi, un tev negribēsies tik vienkārši no tiem šķirties.

4.Apgriez loģiku: Atļauj sev jebkuru, regulāru tēriņu. Sīki tēriņi – tie visbiežāk ir impulsīvi pirkumi, kuri kaitē vien tad, ja to ir daudz un tu tos nemani. Viss triks slēpjas tajā, ka tu oficiāli atļauj sev liekus tēriņus un esi iekļāvusi tos savā budžeta plānā.

Iegaumē – tavs uzdevums ir plānot budžetu, nevis visu laiku taupīt.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.