5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Elpo dziļi un apdomājies – veidi, kā iemācīties kontrolēt dusmas

 

Dusmas ir dabiska cilvēka emocija. Tā instinktīvi rodas, kad kāds traucē tev doties pretīm savam mērķim, kāds dara pāri cilvēkam, ko tu mīli vai arī tevi pieviļ kolēģi. Taču, neraugoties uz to, dusmas ne vienmēr tiek uzskatītas par sliktu emociju, jo daudzos gadījumos tās var palīdzēt ievirzīt dzīvi pareizajā gultnē.

Daži cilvēki dusmas izjūt diezgan reti, bet citiem ar šīs emocijas uzplaiksnījumiem ir jācīnās gandrīz katru dienu. Tu sevi redzi tajā otrajā kategorijā? Tad ir pienācis īstais brīdis, lai sāktu strādāt ar sevi.

Vispirms pieņem, pēc tam novērtē

Kad mēs izjūtam kādas spēcīgas un nepatīkamas emocijas, dabiski rodas vēlme pēc iespējas ātrāk no tām atbrīvoties. Tāpat ir ar dusmām, it īpaši darbā, kur tavai uzvedībai ir jāpaliek profesionālai, tāpēc tu izliecies, ka nemaz nedusmojies. Taču šāda pieeja nepalīdzēs atrisināt situāciju. Ļauj sev just dusmas. Pieņem šo emociju. Lai tās pārņem tevi uz minūti vai divām. Tad saņem sevi rokās un sāc pakāpeniski nomierināties. Izanalizē notikušo un izlem, vai dusmas bija pamatotas un vai tu vari virzīties tālāk.

Elpo dziļi

Lai atbrīvotos no negatīvām emocijām, dažreiz cilvēkiem ir nepieciešams efektīvs fiziskais paņēmiens, kā to izdarīt. Tavs ķermenis nereti fiziski reaģē uz dusmām – iespējams, tu sāc vairāk svīsti vai jūti, ka sirds tūlīt plīsīs pušu. Jebkurā gadījumā labākais lēmums ir apstāties, lai izdarītu vairākas dziļas ieelpas un izelpas. Tas palīdzēs nomierināt nervu sistēmu un tikt galā ar fizisko ķermeņa reakciju pret dusmām. Arī neliels meditācijas seanss var palīdzēt. Kad tavs emocionālais stāvoklis stabilizēsies, tu būsi gatava adekvāti reaģēt uz radušos situāciju.

Paņem pauzi

Ja dziļā elpošana tev nepalīdz, tad varbūt tev vajadzētu uz kādu laiku vispār atkāpties no situācijas. Pamēģini vismaz uz pāris minūtēm „aizbēgt” no problēmas, pārslēgt savu uzmanību uz kaut ko vieglu un bezrūpīgu. Tāds pārtraukums palīdzēs uzņemt pozitīvisma devu un tikt galā ar negatīvajām emocijām, lai drīz vien varētu atgriezties pie normālas dzīves.

Sagatavo sevi

Aizkaitinājums ir daļa mūsu dzīves. No tā nav iespējams izvairīties. Taču mēs varam izdarīt kaut ko, kas palīdzēs pēc iespējas ātrāk neitralizēt šīs emocijas. Jau sen ir zināms, ka regulāras fiziskās aktivitātes un atpūta uzlabo mūsu emocionālo stāvokli. Tāpēc, jo vairāk tu kustēsies un atpūtīsies, jo mazāk būs vēlēšanās dusmoties.

Izmanto šīs emocijas

Dusmas var būt noderīgs emocionālais instruments, ja tu zini, kā to izmantot. Tas var motivēt aktīvai darbībai. Ņem dusmas un pārvērt to par kaut ko pozitīvu. Tāpat dusmas var kļūt par drosmes avotu, lai, piemēram, paprasītu beidzot priekšniekam algas pielikumu vai uzaicinātu uz randiņu vīrieti, kurš tev jau sen ir iepaticies.

Tu nevari pilnībā izvairīties no dusmām, taču katrs ir spējīgs iemācīties tikt ar tām galā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.