9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Pētījums: Trauku mazgāšana var iznīcināt laulību

 

Ir pierādīts, ka šis ikdienišķais pienākums spēlē nozīmīgāku lomu ģimenes attiecībās, nekā jebkurš cits mājas darbs.

Netīrie trauki mājās sakrājas katru dienu: šķīvji, taukainas pannas, netīri galda piederumi, mājdzīvnieku trauki utt. Garas un nogurdinošas darba dienas beigās, pēc pāris stundām, kas pavadītas pie plīts un rūpēs par bērniem, laulāto priekšā uzrodas jautājums: „Kurš mazgās traukus?”

Pētījumā, ko veica „Council of Contemporaty Families” (organizācija, kas pēta laulāto pāru attiecību dinamiku) ir teikts, ka atbilde uz šo jautājumu spēj pamatīgi ietekmēt ģimenes attiecības.

Pētījuma gaitā tika pētīti daudzi mājās veicami darbi, tai skaitā arī došanās uz veikalu, veļas mazgāšana un grīdu slaucīšana. Izrādījās, ka sievietēm heteroseksuālās attiecībās svarīgāk ir dalīt atbildību par trauku mazgāšanu. Ģimenēs, kur tikai sieviete mazgā traukus, notiek vairāk konfliktu, ģimenes dzīve nesagādā prieku un rodas arī problēmas seksuālajā dzīvē. Pāriem, kas dala šo pienākumu līdzīgi, attiecības ir labākas.

Dens Karlsons (Dan Carlson), pētījuma autors, apgalvo, ka netīrākos un nepatīkamākos darbus mājās dara sievietes. Visbiežāk tā ir uzkopšana pēc citiem cilvēkiem: poda, veļas un trauku mazgāšana. Vīrieši tikmēr nes miskasti vai mazgā mašīnu – dara darbus, kuros ikdienā nav jāsastopas ar svešiem netīrumiem.

Trauku mazgāšana neprasa lielas pūles, un arī attiecības var uzlaboties. Darīt to kopā ir vieglāk un ātrāk. Piemēram, viens var mazgāt, otrs slaucīt; viens var skalot, otrs likt visu trauku mazgājamajā mašīnā. Esiet komanda!

 

Pētījums: http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2378023118765867

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.