9 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Cik latviešu tautastērpu tu atpazīsti? (+FOTO)

 

Vai zini, kāds ir Alsungas tautastērps? Lielvārdes? Un Piebalgas? Aizkraukles deju kolektīvs “Pēda”, kā vadītāja ir Una Stakle, nupat nosvinēja savu 30 gadadienu. Koncertā “Nāc man līdzi uz Vidzemi” kolektīva vēsture tika izdejota, atrādot savu bagātīgo tautastērpu kolekciju.

Deju kolektīva “Pēda” 30 gadu jubilejas koncertā “Nāc man līdzi uz Vidzemi” piedalījās 79 dejotāji – gan esošie, gan arī tie, kas kolektīvā dejojuši pat pirms 20 gadiem. Šis koncerts bija īpašs ne tikai ar nozīmīgo jubilejas skaitli, bet arī ar to, ka tajā dejotāji atrādīja kolektīva bagātīgo tautastērpu pūru.

Galerija

Kopumā “Pēdas” dejotāji lepojas ar vienpadsmit dažādiem tautastērpiem. Cik no tiem atpazīsti tu? Koncerta atklāšanas dejas tika dejotas stilizētos etnogrāfiskajos tērpos – linu kreklos, kas ir latviešu tautastērpu pirmsākums. Turpinājumā dejotāji tērpās Krustpils, Lielvārdes, Siguldas, Piebalgas, Alsungas, Bārtas, Abrenes u.c. novadu tautastērpos.

Jaunums šajā tērpu klāstā ir Piebalgas novada tautastērps, kas sarūpēts projekta “Tautas tērpu iegāde Aizkraukles pagasta deju kolektīvam “Pēda”” (Nr.18-04-AL08-A019.2201-000011)ietvaros, un tas noticis ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Aizkraukles novada domes atbalstu.Projekta mērķis ir veicināt latviskā kultūras mantojuma apzināšanu, saglabāšanu, popularizēšanu un pieejamību, stiprinot latvisko identitāti. Projekta kopējās izmaksas ir 9775,06 EUR.

Aizkraukles pagasta deju kolektīvs “Pēda” ir dibināts 1988. gadā, deju kolektīva vadītāja ir Una Stakle. Savas gandrīz 30 gadu darbības laikā kolektīvs ir kļuvis par vienu no vadošajiem deju kolektīviem Aizkraukles deju apriņķī, kopš 1990. gada “Pēda” ir Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku dalībnieks. Tāpat kolektīvs piedalās starptautiskos festivālos Ungārijā, Horvātijā, Slovākijā, Izraēlā, Itālijā, Polijā u.c. pasaules valstīts. Deju kolektīvs “Pēda” ir aktīvs dažādu kultūras norišu dalībnieks Aizkrauklē, kā arī organizē divus nozīmīgus kultūras pasākumus Aizkraukles pagasta kultūras namā – Latvijas deju kolektīvu koncertus februārī un decembrī. Popularizējot sportisku dzīvesveidu un veicinot Aizkraukles reģiona atpazīstamību, “Pēda” Latvijas deju kolektīviem organizē arī auto foto orientēšanās sacensības “Pa pēdām”.

Šobrīd deju kolektīvā “Pēda” ir divas dejotāju grupas – jauniešu deju kolektīvs un vidējās paaudzes deju kolektīvs.

Foto: Valdis Ošiņš

Autors: Latvijas deju kolektīvs “Pēda”

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.