2.5 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Par Mani

 

Juta2

Pavisam nesen es saņēmu no audzēkņiem savas ilgās darba pieredzes apkopojumu īsos vārdos. Precīzi nepateikšu, bet viena doma bija apmēram šāda, “ja es pie Jutas nebūtu apguvusi pamatus, tad man būtu gandrīz neiespējami turpināt mācības pie kubiešiem.” Un savukārt otra doma bija, – “ja es pie Jutas nebūtu mācījusies, tad nezinātu ka var arī tā – saprast mūziku, kurā Tu dejo, ieklausīties mūzikā un tad dejot, nevis mācīties tikai figūras.” Šie dažie teikumi ietver būtību uz ko es vedinu savus audzēkņus nodarbībās:

  • ļoti labi apgūt pamatus;
  • zināšanas sakārtot sistēmā;
  • saprast mūziku;
  • ar ķermeņa kustībām atainot mūziku, kurā dejo;
  • veicināt pozitīvu komunikāciju starp vīrieti un sievieti, ievērojot dabas veidotos likumus.

Ko dejotājam dod šīs iepriekš minētās zināšanas?

  1. ĻOTI LABI APGŪT PAMATUS – tas ir tāpat kā celt māju. Ja ir labi pamati, tad debesskrāpi var uzcelt.
  1. ZINĀŠANAS SAKĀRTOT SISTĒMĀ – pilnīgi skaidrs, ja ir sistēma, tad var izdarīt daudz. Tā kā esmu apguvusi ļoti daudz dejas, tad deju apmācības esmu sakārtojusi zināmā sistēmā:

stingri nodalījusi sporta deju izpildītāju apmācību no “social dancing” (diemžēl šim terminam tā arī neesmu atradusi precīzu tulkojumu laviski) apmācības. Tas ir tāpat kā salīdzināt profesionālo sportu ar iknedēļas treniņiem kādā sev tīkamā sporta veidā, lai uzturēt fizisko formu;

katras dejas apguve ir jāuztver kā iešana skolā, vispirms mācāmies kā vilkt svītriņas, veidot aplīšus, tad rakstām burtus, tad teikumus, un visbeidzot arī sacerējumus;

savā pedagoga karjerā esmu mācījusies no ļoti daudziem izciliem pedagogiem, un secinājums ir viens, visu veiksmīgu pedagogu apmācības darba pamatā ir METODIKA. Katrs sevi cienošs deju skolotājs, treneris, pasniedzējs saprot, ko nozīmē šis vārds. Esmu izstrādājusi “social dancing” apmācības metodiku sekojošiem kursiem:

                          * No Valša līdz Sambai;

                          * Salsa Losandželosas stils;

                           * Salsa Kubas stils;

                          * Rueda de Casino;

                           * Lady styling;

                           * West Coast Swing.

  1. SAPRAST MŪZIKU – var jau skatīties filmu vai lasīt grāmatu kaut kur no vidus, tad palasīt sākumu, tad beigas, tad atkal kaut kur pa vidu, kaut kādu kopējo ainu jau var iegūt, bet EMOCIJU NEBŪS. Itin bieži mēs kādu dziesmu klausāmies vairākas reizes, jo patīk, jo ir kādas emocijas, kas liek to klausīties vēl un vēl. Bet iedomājies, ka šīs emocijas Tu vari atainot savā dejā ar partneri! Lūk, arī atbilde, kādēļ jāiedziļinās mūzikā.
  1. AR ĶERMEŅA KUSTĪBĀM ATAINOT MŪZIKU, KURĀ DEJO – esmu redzējusi ļoti daudz izcilus profesionāļus dejojam tikai 4 – 5 kādas dejas pamatfigūras dažādās mūzikās, bet tas ir bijis tiiiiik garšīgi. Un tas ir iespējams, ja saprot mūziku un ar savu dejojumu parāda šo sapratni. Nav vajadzīgs apgūt daudz figūras (vienkāršai skriešanai vajag izmantot stadionu, nevis deju laukumu), nav vajadzīgs prast nenormāli daudz trikus, jo viss skaistais ir gaužām vienkāršs.
  1. KOMUNIKĀCIJA STARP VĪRIETI UN SIEVIETI, IEVĒROJOT DABAS VEIDOTOS LIKUMUS – īsi sakot, vīrietis vada, sieviete seko. Jau ar pirmajām deju stundām lielu uzmanību pievēršu šai tēmai. Priecājos, ka arvien vairāk pāri caur deju individuālajām nodarbībām vēlas piešķirt uguntiņu savām attiecībām. Par to vairāk šeit…

IDO_sacensību_tiesneši_290407_1

Nedaudz statistikas par mani, CV nerakstīšu, jo tad tas aizņems ļoti daudz lapas. Deju pasaulē, kopā ar manu bērnības dejošanu, kas plūstoši pārgāja pasniegšanā, esmu ilgi. Esmu gadu gadiem krājusi zināšanas, kuras man ir bijušas nepieciešamas, lai tagad ar prieku varētu dalīties ar saviem audzēkņiem. Esmu apguvusi kordiriģenta profesiju, man ir pedagoga diploms ar atzīmi, apgūta audzināšanas darba metodika, kā arī, vairs ne padomju laikos, esmu ieguvusi maģista grādu skolvadībā. Mācības maģistratūrā man deva papildus  zināšanas pedagoģijā, metodikā. Katru gadu esmu apmeklējusi daudz dažādus kursus gan sporta deju trenera, gan “socail dancing” pasniegšanas jomā, gan arī pedagoģijas un psiholoģijas jomā. Ļoti daudzus gadus esmu bijusi sporta deju trenere, bet dzīvē viss notiek tā kā tam jānotiek, un, tad, kādā sporta deju izpildītāju treniņometnē Holandē, notika mana tikšanās ar Enio Cordoba un Terryl Jones (ASV). No tā brīža sākās mana iekšējā pārveide no sporta deju trenera par “social dancing” pasniedzēju. Esmu secinājusi, ka šādā veidā varu sniegt lielāku labumu daudz vairāk cilvēkiem nekā pasniedzot sporta dejas. Laikam mani visvairāk cilvēki pazīst, kā Salsas un un ar to saistīto Latino deju ieviesēju Latvijā. Bet ir arī tādi fakti kā:

  • 24 gadu garumā organizētas Starptautiskās sporta deju izpildītāju sacensības, arī IDSF Starptautiskās sporta deju federacijas reitinga sacensības; 

  • 3 – kārtējo Valsts čempionu Standartdejās trenere;
  • desmit Salsas festivālu organizatore;
  • Latino semināru organizatore;
  • daudzu pasaules ievērojamu deju treneru semināru organizatore Latvijā;
  • daudzu starptautisku sacensību tiesnese;
  • papildinājusi savas zināšanas daudzos jo daudzos kongresos, festivālos, semināros utt.

Ilgu gadu pieredze gan sporta deju jomā, gan vienkārši “social dancing” jomā, ļauj apgalvot to, ka dejošana, lai tas ir tikai savam priekam, dod ļoti lielu pozitīvisma lādiņu. Mani klienti ir secinājuši, ka nav jāiet uz trenažieru zāli, lai justos ļoti labi, ka deja – tie nav vingrinājumi, ko Tu veic ar sakostiem zobiem – DEJA NOZĪMĒ PRIEKU, PATIKU, POZITĪVISMU!

Ar mīlestību, Juta Vanaga

11058758_811409608935440_8735334990132877769_o

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsValdzinošā sievišķība
Nākamais rakstsVideo, kas liek aizdomāties