6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Viduslaiku noslēpumainā mūzika Bauskas pilī

 

Bauskas pilī šogad iecerēts atjaunot Starptautisko Senās mūzikas festivālu, tā ietvaros klausītājiem piedāvājot trīs aizraujošas lekcijas par viduslaiku, baroka un renesanses mūziku. 2016.gada 6.februārī plkst. 15:00 Bauskas pils muzejā Senā dzīvesveida skolas ietvaros notiks jau pirmā lekcija „Viduslaiku mūzika”.

viduslaiku_muzika

Viduslaiku mūzika – tā ir noslēpumaina pasaule, kas mūsdienu cilvēkam joprojām uzdod daudzas vēl līdz šim neatminētas mīklas. Lekcijā apmeklētājiem būs iespēja izzināt kādu no tām.

Agrajos viduslaikos visās jomās noteicošā bija baznīca, un galvenie kultūras vērtību glabātāji kalpoja klosteru mūki. Šajā laikā galvenie mūzikas žanri bija vienbalsīgi a cappella gregoriskie dziedājumi. Kad kristīgā reliģija kļuva par valsts reliģiju, sāka rasties skaistas un sarežģītas melodijas. Šīs dziesmas (bieži bez vārdiem) sauc par jubilācijām. Parādījās arī dziedājumi ar pašu kristiešu sacerētiem vārdiem – himnas. Vēlajos viduslaikos bija ļoti daudz mūziķu – gan profesionāli izglītoti dziedātāji klosteros, gan klejojoši muzikanti, trubadūri un minnezengeri, kuri ar savām dziesmām un instrumentiem klejoja no pils uz pili, no ciema uz ciemu, lai nopelnītu sev iztiku, izklaidējot cilvēkus un paverot veselu skaņu pasauli klosteru mūru ieskāvumā un tirgus laukumos. Galvenie mūzikas žanri bija mesa, vairākbalsīgas reliģiskas dziesmas un laicīgā mūzikā. Viduslaiku mūzikā nepazīst mažoru un minoru, bet lieto toņkārtas, ko sauc par baznīcas gammām, tās parasti ir kāpjošas ar diatonisku secību.

Apmeklētāji uzzinās par viduslaiku perioda Rietumeiropas mūzikas attīstības dinamiku un žanru daudzveidību, ieklausoties mūzikas paraugu ierakstos. Lekciju lasīs Dr. art., RPIVA mūzikas vēstures profesors un Mūzikas akadēmijas docētājs Boriss Avramecs.

Lekcijas autors Dr. art. Boriss Avramecs 1973. g. ar izcilību beidzis Latvijas J. Vītola valsts konservatoriju (tagad – Mūzikas akadēmija) vijoļspēles klasē. 1982. g. beidzis P.Čaikovska Maskavas konservatorijas aspirantūru kā etnomuzikologs. Kopš 2003. gada – profesors Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā.
Viens no Rīgas Senās mūzikas centra dibinātājiem (12 gadus – centra direktors), pirmo septiņu Starptautisko senās mūzikas festivālu mākslinieciskais vadītājs. 1970. – 1980. gados aktīvi piedalījies koncertos, spēlējot vijoli kā solists un ansamblists. Kā Latvijas filharmonijas kamerorķestra mākslinieks piedalījies vairāk nekā 1000 koncertos.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē, un rezervēt pa tālr. 63922280 vai e-pastu: bauska.pils@gmail.com.

Biļetes cena: 2,- EUR

Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: www.bauskaspils.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.