-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kāpēc kafija maksā tik dārgi?

 

10367604_831486310247700_4458881676656177414_n

Vakar iegāju izbaudīt kafijas tasīti vienā no Rīgā populārām kafijas dzeršanas vietām, pie blakus galdiņa sēdēja divas dāmas un ļoti skaļi diskutēja. Bija redzams, ka dāmas reti iziet no mājas. Es nevarēju nenoklausīties, kas tad ir viņu diskusijas tēma…

«Kāpēc kafija maksā tik dārgi?» – jautāja viena no viņām. «Es mājās taisu kafiju vairākas reizes dienā, protams, man nesanāk tik gardi, un piena putas man nesanāk… bet maksāt vairāk nekā 2 Eur par kafijas tasīti…»

Tātad, kāpēc kafija restorānos un specializētajās kafejnīcās maksā tik dārgi?

Kā zināms, eksistē divas pamata kafijas šķirnes – arabika un robusta. Robusta skaitās mazāk smalka, tā ir lētāka, tajā ir vairāk kofeīna, tāpēc to vairāk izmanto espresso maisījumu pagatavošanā, lai radītu kvalitatīvas putas.

Kafijas vērtība formējas atkarībā no izcelsmes valsts. Kafijas cenas etalons ir Colombiаn Milds (ražota Kolumbijā,Kenijā, Tanzānijā) šķira. Speciālizētās kafijas kafejnīcas iepērk augstas kvalitātes kafiju, lai radītu kvalitatīvu dzērienu.

Nākamais kafijas cenas veidošanas faktors ir kafijas pagatavošanas aprīkojums un barista, kas ir cītīgi mācījies pagatavot izcilu kafiju un putas. Labs barista var pat noprast, kādu kafiju jums pasniegt – stipru espresso, maigu latte vai saldu kafijas kokteili… Barista ir kā bārmenis, tikai specializējas kafijas jomā.

Bet galvenais, kad mēs ejam baudīt kafiju, mēs ejam ne tikai pēc kafijas, mēs ejam pēc sajūtām. Atverot kafejnīcas durvis, mēs jūtam apburošo kafijas aromātu, tad mēs redzam cilvēkus, kas tik izsmalcināti paceļ kafijas tasīti un atraktīvi sarunājas savā starpā… un mēs arī gribam būt daļa no šīs ainas. Pieejot pie bāra letes, smaidīgs barista piedāvā vairākas kafijas garšas. Latte ar kokosa sīrupu – garastāvokļa uzlabošanai, cappuchino ar maigām piena putām – patīkamām sarunām un ilgai baudīšanai, rūgts espresso – ja vajag pamosties.

Jūs sēžaties pie sava galdiņa ērtā krēslā, paņemat žurnālu vai avīzi, un pēkšņi viesmīlis atnes jums kafiju ar jauku zīmējumu uz piena putām. Jūs atbrīvojaties, lūpu kaktiņi sāk celties uz augšu, jūs paņemat rokās silto krūzi un … te ir baudas apofeoze. Kafijas garša.

Mēs maksājam ne tikai par kafiju, mēs maksājam par atpūtu, par labsajūtu.

Laba kafijas tasīte ir bauda, bet, kā mēs zinām, par baudu ir dārgi jāmaksā.

Снимок экрана 2014-07-03 в 16.00.59

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsCeļojums ar mazuli
Nākamais rakstsDikāna superdiēta