2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Ieteikumi, kā jebkurā valstī pārvarēt valodas barjeru

 

cel

Dodoties ceļojumā uz kādu valsti, ļoti noderīgas ir valodas zināšanas. Taču ko darīt gadījumā, ja tu nezini nevienu vārdu tajā valodā, kurā runā zemē, kuru apciemo? Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv iesaka ieskatīties tālāk minētajos ieteikumos un atgādina, ka ar veselīgu, pretimnākošu attieksmi un nelielu palīdzību no tava viedtālruņa, ir visai viegli izbaudīt ceļojumu pat tad, ja tavas valodu zināšanas ir nepietiekamas.

Tavs telefons ir tavs draugs

Vārdnīcu šķirstīšanu un vajadzīgā vārda meklēšanu tajā mūsdienās ir aizstājušas mūsu elektroniskajās ierīcēs esošās aplikācijas, kurās var ierakstīt vārdu vai pat teikumus un saņemt pretī to tulkojumu. Vēl jo labāk ir tas, ka šādas aplikācijas ir noderīgas arī tad, ja tiek izmantots pilnīgi citādāks alfabēts (piemēram, grieķu), kā esam pieraduši.

Viena no tulkošanas aplikācijām, ko var izmantot, ir Jibbigo. Tā ir pieejama iPad, iPhone un Android lietotājiem, un ļauj ierunāt vai ierakstīt vajadzīgo vārdu vai frāzi – tikai pāris klikšķu attālumā būs gan rakstisks tulkojums, gan tiks pateikts, kā šo vārdu izrunāt, lai nenonāktu neērtā situācijā nepareizas izrunas dēļ. Pats labākais ir tas, ka šīs aplikācijas izmantošanai nav nepieciešams interneta pieslēgums.

Iemācies dažas frāzes

Dodoties ceļojumā uz kādu valsti, būtu vērtīgi iemācīties pateikt “labdien”, “paldies” un “vai jūs runājat angliski”. Pat ja tev neizdosies izrunāt pareizi, vietējie noteikti cenšanos to darīt novērtēs atzinīgi. Galu galā – lai justos ērti kādā citā valstī un ārzemnieku sabiedrībā, nedrīkst paļauties tikai uz citiem cilvēkiem. Arī pašam ir jādod kaut kas no savas puses, un valodas pamatu iemācīšanās ir mazākais, ko vari darīt, lai padarītu ceļojumu patīkamāku gan sev, gan citiem cilvēkiem.

Jautā pēc palīdzības

Lielākā daļa cilvēku, kuri strādā viesmīlības industrijā, vairāk vai mazāk runā angliski, tādēļ nebaidies viņiem pajautāt, kāda ir tava izruna un ko vajadzētu uzlabot. Nekautrējies lūgt viņu palīdzību – galu galā, viņi ir pieraduši saņemt jautājumus par to, kā nokļūt kādā vietā, vai, piemēram, uz kuru restorānu doties vakariņās.

Izmēģini dažādus ēdienus

Ēdienkarte tev nepazīstamā, svešā valodā var kļūt par labu iemeslu tam, lai pamēģinātu nogaršot ēdienus, kurus ierastā situācijā tu neizvēlētos. Ja nevēlies pasūtīt ēdienu pilnīgi „uz dullo”, ar žestu palīdzību un tām valodas zināšanām, kas tev piemīt, pajautā viesmīlim, kuru no ēdienkartē piedāvātajiem ēdieniem viņš vai viņa izbaudītu visvairāk, vai arī noskaidro, kas ir konkrētās sezonas aktuālais ēdiens.

Smejies un daudz smaidi

Par laimi, ķermeņa valoda ir universāla un to saprot katrā pasaules nostūrī. Bezbēdīga izturēšanās ir īstais veids, kā atvieglot sarunu, kuru lielākoties sastāv no žestiem un mīmikas.

Vēl, galu galā, ir iespējams arī pieteikties dažādām valodu klasēm, vai, piemēram, jaunu valodu mācīties caur aplikācijām, piemēram, tādām, kā DuoKingo, kas tev palīdzēs apgūt kādai valodai vismaz pašus pamatus.

 

AVOTS

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.