4.5 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Pieci vienkārši veidi, kā atšķirt īstu dimantu no mākslīga

 

Mūsdienās rotaslietas iegādāties nav problēmu. Daudziem problēma rodas tad, kad ir jāsaprot – akmens auskaros vai gredzenā ir īsts dimants, cirkonijs vai vienkārši stikls. Kurš gan vēlētos samaksāt lielu naudu par vienkāršu stiklu? Lai veikalā būtu mazāk iespēju kļūdīties, zemāk ir apkopoti pieci veidi, kā mājas apstākļos pazīt īstu dimantu.

IZPĒTI AR LUPU

Palielināmais stikls ļauj palūkoties uz akmeni no cita skata punkta. Dimanti ir dabā veidojušies minerāļi, tāpēc ir normāli, ja iekšienē tie nav perfekti. Ieskatoties rūpīgāk, var manīt sīkas, dabiskas nepilnības. Mākslīgs akmens būs arī iekšēji līdzens un perfekti nostrādāts. Jāatzīst gan, ka tikai uz šo metodi paļauties nedrīkst, jo dažās laboratorijās dimanti tiek audzēti mākslīgos apstākļos, tāpēc arī tie būs pavisam līdzeni. Ja māc šaubas, labāk ir aiznest rotu atrādīt ekspertam.

Vēl ir vērts aplūkot akmens šķautnes – dimantam tās būs asas, bet, piemēram, cirkonijam – ieapaļas. Tāpat ir jāaplūko, kāds metāls ir izmantots kā dimanta pamatne. Lielākā daļa dimantu tiek iestrādāta zeltā vai platīnā, nevis tādā lētā metālā kā sudrabs. Arī tas, cik kvalitatīvi kopumā rota izskatās, var daudz pateikt.

PIELIETO SMILŠPAPĪRU

Šis ir pavisam vienkāršs tests. Tā kā dimants ir viens no pasaulē cietākajiem minerāļiem, asi, ikdienā sastopami priekšmeti to nespēs saskrāpēt. Pamēģini akmeni paberzēt ar smilšpapīru. Ja uz tā veidosies skrāpējuma pēdas, tas pavisam noteikti nebūs dimants.

UZELPO

Uzpūt siltu gaisu dimantam tieši tādā pašā veidā, it kā tu vēlētos aizmiglot vannasistabas spoguli. Neīsts dimants apmiglosies uz īsu brīdi, savukārt īsts, nē.

PAVĒRO DIMANTA KRĀSU SPĒLES

Veids, kā dimants atstaro gaismu, ir unikāls: akmens iekšienē gaisma mirguļos pelēki baltos toņos, savukārt ārpusē tas izstaros visu varavīksnes krāsu gammu uz citām, apkārt esošajām virsmām. Dimanta pakaļdarinājums gan veidos varavīksnes krāsas akmens iekšienē. Kā izrādās, daudzi cilvēki domā, ka dimanti paši zaigo dažādās krāsas, taču tā nav.

AVĪZES TESTS

Ja nu gadījumā dimants nav iestrādāts kādā metālā, to var nolikt uz melnbaltas avīzes un pavērot, kā avīze izskatās, raugoties cauri dimantam. Ja ir iespējams skaidri saskatīt melno krāsu un pat izlasīt kādu vārdu, tad tas pavisam noteikti nav īsts dimants.

 

Tulkoja: Diāna Dieviete/ Avots: Businessinsider.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.