8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Daugavpilī atklāta Latvijas slavenību veco mobilo tālruņu izstāde

 

Lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus neuzglabāt mājās nolietotos mobilos tālruņus un neizmest tos sadzīves atkritumu konteineros, Latvijas Mobilais Telefons (LMT) sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu turpina kampaņu “Visu cieņu vecajam telefonam!”. Lielākos klientu apkalpošanas centrus visā Latvijā apceļo īpaša izstāde, kurā apskatāmi vecie telefoni, ko pārstrādei nodevuši sabiedrībā zināmi cilvēki. Izstāde piestājusi LMT Klientu centrā Daugavpilī, kur papildināta ar slavenu daugavpiliešu telefoniem.

 Atsaucoties LMT aicinājumam, kopš akcijas sākuma Latvijas iedzīvotāji atkārtotai pārstrādei nodevuši 9281 nolietotos mobilos tālruņus. Vairāk nekā pusi jeb 56% tālruņu otrreizējai pārstrādei novēlējuši Latvijas reģionu iedzīvotāji. Daugavpilī pārstrādei nodoti 162 telefoni.

 Mobilais tālrunis ikdienā ir uzticams līdzgaitnieks 98% Latvijas iedzīvotāju. Kā jebkura elektroierīce, tas ar laiku nolietojas. Saskaņā ar LMT veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem gandrīz piektā daļa iedzīvotāju nemaz nezina, ko iesākt ar veco tālruni, taču daudzi tik un tā noglabā nederīgo ierīci skapī vai atvilktnē. Liela daļa – 43% – LMT aptaujāto iedzīvotāju atzinuši, ka kopš iegādes brīža mobilā telefona aparātu lieto mazāk nekā gadu, un tikai 8% iedzīvotāju izmanto vienu ierīci vairāk nekā piecus gadus. Tikai 4% aptaujāto atzinuši, ka nodod veco telefonu pārstrādei, bet 3% godīgi atzīst, ka izmet telefonu sadzīves atkritumos.

 Ceļojošā izstāde aicina sabiedrību aizdomāties, kāpēc tā rīkojamies, cik lielā mērā to nosaka emocionāla pieķeršanās vecajai ierīcei un cik – nepietiekama izpratne par kaitējumu, kādu neatbilstoša telefonu izmešana var nodarīt apkārtējai videi. Daļa izstādē apskatāmo telefonu mūsdienās ieguvuši teju vai vēsturisku statusu, turklāt tie papildināti ar personīgiem un asprātīgiem īpašnieku stāstiem.Andreja Ēķa, Jura Žagara, Oskara Melbārža, Samantas Tīnas un daudzu citu slavenību tālruņiem Daugavpilī pievienojušās ierīces, kas piederējušas daugavpiliešiem – mūziķim Atim Auzānam, daiļslidotājam Denisam Vasiļjevam un operdziedātājam Rihardam Mačanovskim.

 “Tehnoloģijas pastāvīgi attīstās, tas, kas ir aktuāls šodien, rīt būs kļuvis par pagātni. Daudzveidīgais mobilo ierīču klāsts mudina cilvēkus aizvien biežāk iegādāties jaunas ierīces, un vecās tiek atzītas par aktualitāti zaudējušām. Esam gandarīti, ka mūsu uzsāktā akcija tik daudzus pamudinājusi nodot nolietotās iekārtas pārstrādei, rūpējoties par vides piesārņojuma mazināšanu un sniedzot savu ieguldījumu labdarībā,” pauž LMT prezidents Juris Binde.

 “Esam gandarīti par akcijas rezultātiem: iedzīvotāju aktivitāte liecina, ka Latvijas sabiedrībai rūp apkārtējā vide, ka protam par savu dzīves telpu rūpēties ilgtermiņā. Nonākot otrreizējā pārstrādē, nolietotie mobilie telefoni ietaupa dabas resursus, ekonomē enerģijas patēriņu un var sākt jaunu dzīvi kā citu ierīču detaļas. Turklāt ikvienā telefonā ir arī baterijas, kas, ilgstoši glabātas, sāk izdalīt kaitīgas vielas. Tāpēc mēs priecājamies par sava partnera LMT entuziasmušo jautājumu risināšanā un izstādes kolekcijas papildināšanu. Tas ir jauks žests pret ierīci, kas daudzus gadus uzticami uzklausījusi sava īpašnieka sarunas, un brīnišķīga motivācija šīs pilsētas iedzīvotājiem,” uzsver “Latvijas Zaļais Punkts” direktors Kaspars Zakulis.

 Izstāde līdz novembra beigām apskatāma LMT klientu centrā Tirdzniecības parkā “Solo”, Rīgas ielā 9.

 Kampaņas “Visu cieņu vecajam telefonam” laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts nodot pārstrādei savā īpašumā esošos nolietotos mobilos tālruņus kādā no 60 LMT klientu apkalpošanas centriem visā Latvijā. Jāpiebilst, ka nolietotā tālruņa īpašniekam, iepriekš lūdzot LMT darbiniekam novērtēt tālruni, ir iespēja atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram vai saņemt kā atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei. Nododot pārstrādei vecos telefonus,Latvijas Bērnu Dzirdes centram saziedoti jau 12 570,37 eiro.

Autors: LMT

11.11.2018. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.