12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Aptauja: īpašu “Paldies!” par darbu svētkos visvairāk ir pelnījuši mediķi

 

Vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki, kuri strādā svētku laikā, piemēram gadu mijā, ir pelnījuši īpašu “Paldies!”, jo ir emocionāli ļoti grūti nepavadīt svētkus kopā ar sev tuviem, mīļiem cilvēkiem. Turklāt katrs otrais uzskata, ka vislielāko “Paldies!” par darbu svētkos ir pelnījuši mediķi, liecina mobilo sakaru operatora BITE un pētījumu  kompānijas “Norstat Latvija” veiktās aptaujas dati*.

Lai gan Ziemassvētku priekšvakars un Vecgada vakars ir svētki visiem, ne visi tos var piedzīvot īstajā datumā vai kopā ar ģimeni, draugiem. Lai mēs varētu baudīt svētkus, daudzu profesiju pārstāvji, piemēram, apsargi, mediķi, pārdevēji, sabiedriskā transporta vadītāji, ugunsdzēsēji u.c. šajos svētkos strādā ilgas un vēlas stundas.

Lielāka daļa jeb 42% aptaujāto uzskata, ka svētkos strādājošajiem ir jāpasaka īpašs “Paldies!”, lai kaut nedaudz viņus iepriecinātu. Katrs trešais norāda, ka tas jādara, lai parādītu, ka šo cilvēku darbs tiek novērtēts, bet katrs piektais uzsver, ka teikt “Paldies!” ir tikai pieklājīgi. Interesanti, ka kurzemnieki vairāk nekā citu reģionu iedzīvotāji uzskata, ka “Paldies!” teikšana ir pieklājības norma, kamēr latgalieši biežāk norāda, ka pateicības galvenais iemesls ir iepriecināt cilvēkus svētkos.

Jāpiebilst, ka 34% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka “Paldies!” par darbu svētkos strādājošajiem būtu kā īpaši jāsaka tieši viņu darba devējam. Tādējādi, respondentu vērtējumā labākie veidi, kā pateikties par darbu svētkos strādājošajiem, ir: nauda (52%) un dāvanu kartes (20%). Savukārt katrs piektais ir pārliecināts, ka to var darīt arī mutiski. 

Arī BITES komanda ir pārliecināta, ka pateikts “Paldies!” ir efektīvs veids, kā pateikties kādam par darbu. Tāpēc šogad operators turpina pērn aizsākto iniciatīvu, kuras mērķis ir neaizmirst par cilvēkiem, kuri svētkus pavada darbā, rūpējoties par to, lai tie ir izdevušies citiem.

“Nenoliedzami, iemesli, kāpēc cilvēki strādā svētkos, ir ļoti dažādi. Tomēr viņi visi ir pelnījuši pateicību par savu darbu. Un pateikt “Paldies!” ir ļoti vienkārši, kā arī tas neko nemaksā. Tajā pašā laikā šim vārdam piemīt liels spēks – #kopāspēks, kas iepriecina, iedvesmo un ļauj padarīt svētkus skaistākus visiem! Tāpēc BITE aicina šajos svētkos vairāk smaidīt un biežāk teikt “Paldies!” cilvēkiem, kuri strādā. Esmu pārliecināts, ka tā mums izdosies nostiprināt “Paldies!” teikšanas tradīciju ne vien svētkos, bet arī ikdienās, tā veidojot ikdienas komunikāciju daudz sirsnīgāku,” tā Kaspars Buls, BITES vadītājs.

Arī viens no šīs iniciatīvas vēstnešiem – mūziķis un dīdžejs Markus Riva – ir pārliecināts, ka pateikts “Paldies!” ir labākais veids, kā novērtēt svētkos strādājošo darbu.

“Cilvēki, kuri strādā svētkos, gādā par to, lai mēs tos varētu sagaidīt bez liekām raizēm, pie bagātīgi klāta galda, laicīgi nokļūstot savā galamērķī, kā arī staigājot pa tīrām  ietvēm. Arī es pats esmu vēlu vakarā, pašā pēdējā mirklī skrējis uz veikalu, lai sagādātu svētku galdam aizmirstās lietas. Vārdiem, līdzīgi kā darbiem, ir liels spēks. Tāpēc savu “Paldies!” par darbu svētkos veltu pārdevējām un taksometru šoferiem,” saka M. Riva.

Savukārt improvizācijas teātra “Spiediens” aktrise un radio personība Sanda Dejus ir pārliecināta, ka cilvēkus uzmundrina ikviens “Paldies!”, taču īpaša nozīme tiem ir tieši svētku laikā.

“Arī es zinu, ko nozīmē strādāt svētkos. Pirms vairākiem gadiem, kad vēl strādāju bankas konsultāciju centrā, Latvija piedzīvoja valūtas maiņu un iestājās eirozonā. Banka paredzēja, ka klientiem būs daudz jautājumu, tāpēc mūsu nodaļa strādāja arī gadu mijā. Toreiz Latvijā ciemojās mana māsīca ar vīru no Vācijas. Protams, sagaidīt Jauno gadu šķirti mums visiem bija gana liels izaicinājums. Tomēr, lai mani iepriecinātu, uzmundrinātu, viņi piezvanīja uz konsultāciju nodaļu un novēlēja laimīgu Jauno gadu, kas sagādāja lielu prieku. Tas apliecina, ka sirsnīgos vārdos slēpjas liels spēks,” tā S.Dejus.

Pateikt sirsnīgu “Paldies!” svētkos strādājošajiem var gan klātienē, gan attālināti. Piemēram, šobrīd ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja ierakstīt savu virtuālo sveicienu interneta vietnē “siltisvetki.bite.lv”. Katrs no šiem “Paldies!” tiks noformēts kā oriģināls apsveikums – īpaša Ziemassvētku zvaigzne ar unikālu kodu.

Apsveikumus – šīs zvaigznes, kuras var pasniegt kā dāvanu svētkos strādājošajiem, pieejamas BITES klientu apkalpošanas centros visā Latvijā. Tāpat tās tiks izplatītas plaši apmeklētās vietās Rīgā, piemēram, kinoteātros, vilcienos, slidotavās, pie Laimas pulksteņa u.c., . Ievadot interneta vietnē “siltisvetki.bite.lv” zvaigznēs iestrādātos kodus, apsveikumu saņēmējiem ir iespēja noklausīties kādu no virtuālajā krātuvē iesūtītajiem “Paldies!” sveicieniem.

Aptauja veikta 2018.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija”. Tajā piedalījās 500 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 64 gadiem.

Autors: Bite

16.12.2018.

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.