Garšvielām piemīt neparasta īpašība – tās ir ārstnieciskas. Tajās atrodas visi cilvēkam nepieciešamie vitamīni, antiseptiķi, vielas, kas uzlabo vielmaiņu un izvada dažādus kaitīgus savienojumus.
• Saaukstēšanās un augstas temperatūras gadījumā palīdz visparastākais melnais pipars.
Nepieciešami 200 ml sarkanā vīna, var kagoru. Vīnam pievienot 1 ēdamkaroti melno piparu un 10 minūtes vārīt. Izdzert pirms miega.
• Laringīts, angīna.
2 tējkarotes anīsa sēklas samalt un apliet ar 200 ml karsta ūdens. Atstāt ievilkties uz 1 stundu, nokāst. Lietot 4 reizes dienā pa 100 ml pusstundu pirms ēšanas.
• Hipertonija.
Termosā uz nakti apliet 5 lauru lapas ar 1 glāzi vāroša ūdens. Pusi no lauru lapu novārījuma izdzert 30 minūtes pirms ēšanas un pārējo daļu pirms vakariņām.
• Gāzu uzkrāšanās.
2 ēdamkarotes ar ķimenēm aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 20 minūtes un izdzer visu uzreiz.
• Holecistīts (žultspūšļa iekaisums).
2 tējkarotes koriandra (samalta) aplej ar 50 ml spirta un nostādina vienu nedēļu. Uzlējumu lieto pa 10 pilieniem 3 reizes dienā.
• Menstruāciju kavēšanās.
2 ēdamkarotes ingvera pulvera pievieno 1 litram medus. Lieto pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā.
• Gastrīts.
1 tējkaroti anīsa sēklas aplej ar 1 litru šņabja un nostādina 7 dienas. Lieto pa 15 pilieniem kuņģa spazmu gadījumos. Var pilināt saldinātā ūdenī.
• Bezmiegs.
Vakariņu ēdienos pievienot salviju, krustnagliņas un ingveru. Vai arī pagatavot no minētajām garšvielām novārījumus.