0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

7 kļūdas, kuru dēļ mēs ikdienā zaudējam naudu

 

Zini, kas ir vainīgs pie tā, ka tev mūžīgi nav naudas? Paskaties spogulī. Portāls “Lifehacker” ir apkopojis populārākos iemeslus, kādēļ naudas līdzekļi aizplūst kā smiltis starp pirkstiem.

Impulsīvi pirkumi

Gan jau tu vismaz reizi esi sevi pieķērusi, ejot ārā no veikala ar priekšmetiem somā, kurus nemaz nebiji plānojusi pirkt. Viss kaut kā pats notika: ieraudzīji, sagribēji, nopirki. Te nieciņš, tur nieciņš – beigu beigās savācas pieklājīga summiņa, kuru varētu iztērēt kaut kam noderīgākam vai vienkārši ielikt krājkontā.

Tikt galā ar šo ieradumu palīdzēs iepirkumu saraksta veidošana. Ja tu ej uz veikalu, lai iegādātos produktus vakariņām, nepērc neko lieku. Izveido maršrutu, kuram sekot: vispirms dārzeņu nodaļa, tad gaļas nodaļa, beigās maizes stends. Mazāk bezmērķīgu pastaigu – mazāk iespēju nopirkt kaut ko nevajadzīgu.

Lai pavisam izvairītos no kārdinājuma, uz veikalu dodies tikai ar skaidru naudu kabatā. Jau iepriekš saskaiti, cik aptuveni naudas tev vajadzēs.

Pārāk liels patēriņš

Cilvēki pērk daudz vairāk, nekā viņiem reāli vajag. Prakse rāda, ka daudz kas no tā, par ko mēs sapņojām, pēc nopirkšanas stāv bez pielietojuma. Kārtējā lūpukrāsa, kārtējā skaistā krūzīte, kārtējais piezīmju blociņš… Tās visas ir liekas lietas, no kurām var atteikties.

Tāpat kā gadījumā ar impulsīviem pirkumiem, būs jātrenē disciplīna. Ja kaut ko ļoti gribas, bet reālas vajadzības pēc tās lietas nav, paņem pārdomu pauzi – dienu vai nedēļu. Pastāv iespēja, ka pārdomu laika beigās tu vai nu būsi aizmirsusi par it kā vajadzīgo lietu, vai nu sapratīsi, ka tā nav nemaz tik ļoti vajadzīga.

Nepareiza pieeja naudas krāšanai

Pat, ja tu stingri nolem, ka regulāri atliksi konkrētu naudas summu krājkasītē, pastāv liela iespēja, ka šis plāns cietīs neveiksmi. Glabāt skaidru naudu nav tā veiksmīgākā ideja. Kamēr tu brīvi jebkurā brīdī tiec tai naudai klāt, par saprātīgu naudas krāšanu var nebūt ne runas.

Pats vienkāršākais variants ir krājkonts bankā. Pirmkārt, tas ir stimuls neaiztikt uzkrājumus bez nopietna iemesla, otrkārt, naudas summa palēnām augs pat bez tavas līdzdalības (katrā bankā tie procenti gan ir atšķirīgi).

Atteikšanās no izdevīgu variantu meklēšanas

Nereti, plānojot pirkumus, mēs izvēlamies netērēt laiku un apstāties pie ērtākā varianta. Taču tas nozīmē vienu: negribi tērēt laiku, nāksies tērēt naudu.

Domājot par lielu pirkumu, piemēram, sadzīves tehniku, kura kalpos vairākas sezonas, izpēti visus iespējamos piedāvājumus. Nav izslēgts, ka iegādāties preci internetveikalā pat ar piegādes izmaksām būs izdevīgāk, nekā pašā veikalā. Seko līdzi izpārdošanām, it īpaši, ja runājam par sadzīves ķīmiju un produktiem, kas var glabāties ilgu laiku.

Mīlestība pret apšaubāmu ekonomiju

Veikalu īpašnieki nekautrējas uzpelnīties uz cilvēka centieniem ietaupīt. “Pērc trīs piena pakas, bet maksā par divām” – it kā izdevīgi, vai ne? Ja tu tiešām to pienu izdzersi vai izmantosi ēdiena pagatavošanai, viss kārtībā. Ja produkts sabojāsies – tad nauda būs izsviesta vējā.

Mēs pērkam ēdienu, lai to izmestu. Ar tādiem pašiem rezultātiem var no maka izņemt naudu un vienkārši izmest. Efekts būs tāds pats.

Pirms ļauties vilinošiem piedāvājumiem, padomā, vai tiešām tev tik ļoti tās papildus preces ir nepieciešamas.

Tieksme pēc vieglas naudas

Tieksme pēc izdevīguma nereti var likt zaudēt cilvēkam veselo saprātu. Atsakoties no saprātīgiem investīciju variantiem, mēs izvēlamies riskantus veidus, kuri tikai teorijā var atnest vairāk naudas.

Nedrīkst uzķerties uz apšaubāmām peļņas iespējām internetā. Ja tu neko par to nezini, labāk neriskē. Tas būs tas pats, kas mēģināt uzvarēt spēlē, kuras noteikumi nav zināmi.

 

Autors: Dieviete.lv

 

1 KOMENTĀRS

  1. Vai jums ir nepieciešams īsts aizdevums, lai nomaksātu rēķinus, uzsāktu uzņēmējdarbību vai jebkāda veida aizdevumu, sazinieties ar Larry Ellison kungu ar (Larryellisonfinance@gmail.com)

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.