6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Padomi, kā atpūsties pusdienu pārtraukumā, lai pēc tam strādātu produktīvāk

 

Kad acu priekšā ir garš saraksts ar darbiem, pārtraukums šķiet kā nepieejama greznība. Taču tas ir nepieciešams ne vien veselībai, bet arī darba efektivitātes vairošanai.

5-15 minūtes

Kusties

Karsone Teita (Carson Tate), grāmatas „Work Simply: Embracing the Power of Your Personal Productivity Style” autore, iesaka pārtraukumā pilnībā atslēgties no darba. Pārstāj ēst un pārskatīt e-pastu vienlaicīgi.

Pakusties (nokāp un uzkāp pa kāpnēmi, pastaigājies ārā, izkustini rokas un kājas). Kustīgums palielinās koncentrēšanās un radošuma spējas. Nav svarīgi, ko tu darīsi. Galvenais ir vismaz nedaudz pakustēties.

Atslābinies

Dažkārt produktīvākais, ko tu vari darīt, ir nedarīt neko. Maura Tomasa (Maura Thomas), grāmatas „Work Without Walls” autore iesaka pārtraukuma laikā neieskatītes darāmo lietu sarakstā. Pievērsies meditācijai, trenē dziļu elpošanu vai vienkārši paskaties ārā pa logu un pasapņo. Šādi mazie pārtraukumu uzlabo koncentrēšanās spējas un darba efektivitāti.

30 minūtes

Nesēdi uz vietas

Ir jādodas ašā pastaigā. Ja laiks ārā ir slikts, pāris reižu nokāp un uzkāp pa kāpnēm. Kad tu stundām ilgi sēdi pie galda, enerģijas līmenis krītas. Izmanto iespēju to atjaunot!

Sakārto darba vietu

Cits atpūtas variants ir darba vietas sakārtošana. Lai arī ko cilvēki teiktu par „radošo haosu”, haoss uz galda rada stresu. Ar papīriem piekrāmēts galds rada sajūtu, ka tu netiec galā ar darbiem. Paivsam iespējams, ka tajā kaudzē ir kāds dokuments, kurš pieprasa tavu uzmanību.

Papļāpā

Arī komunikācija palīdzēs atpūsties. Piezvani kādam draugam vai vienkārši papļāpā ar kolēģiem. Tikai nerunājiet par darbu. Atrodiet citas sarunu tēmas.

60 minūtes

Pastaigājies

Nepaliec darba vietā, aizejiet uz kafejnīcu vai satiecies ar draugu. Tas palīdzēs atslābināties, mazinās stresu un uzlādēs ar enerģiju. Vai vismaz iedzer kafiju ar kolēģiem.

Pieraksti savas domas

Kad negribas nekur iet, uzraksti visas savas domas uz papīra. Tā tu no tām atbrīvosies un objektīvāk varēsi novērtēt. Ja tevi sagaida liels projekts, pieraksti savus plānus. Kad pienāks laiks ķerties klāt darbiem, tu jau būsi gatava.

Palasi

Novērsies no datora ekrāna un palasi grāmatu. Lasīšana mēdz noņemt stresu efektīvāk, nekā mūzika vai pastaiga. Tas nomierina un palīdz uz brīdi aizmirst par savām problēmām.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.