1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pieci padomi naudas taupīšanai pirms Jāņu svinībām

 

Strauji tuvojas Līgo vakars, un daļa no mums to sagaidīs ar vērienīgu ballēšanos, izēšanos un ugunskuru kurināšanu – kā jau Latvijā pieņemts. Ferratum Bank piedāvā iepazīties ar pieciem padomiem, kā ietaupīt naudu Jāņu svinību organizēšanai, lai ballīte izdodas jautra un bez nožēlas par tukšo maciņu.

#Saplāno pirkumus

Lai efektīvi izmantotu resursus, viens no vienkāršākajiem veidiem ir aptuvenā pārtikas daudzuma aprēķināšana, zinot viesu skaitu. Ja ir iespēja, aprēķinus labāk pierakstīt uz lapiņas un paņemt līdzi, kad dodies uz veikalu. Tā būs iespēja iegādāties tik, cik patiešām nepieciešams. Nepērc vairāk un neiegādājies neko tādu, kas nav sarakstā, lai kā arī roka stieptos pēc liekas čipsu pakas vai plātsmaizes.

Noteikti ir vērts izmantotarī lielveikalu piedāvājumus, kad, pērkot vairākus iepakojumus, paredzēta lielāka atlaide. Ja iegādājies produktus tirgū, pārvari savu kautrīgumu un mēģini nokaulēt cenu, īpaši, ja pēc vairākus kilogramus.

#Iesaisti ciemiņus

Tiem, kuri savā mājās uzņem ciemiņus, der atcerēties, ka arī viesus drīkst iesaistīt svētku cienasta rūpēšanā. Praktiski tas nozīmē, ka viens atnes gurķus, bet kāds cits – gaļu vai saldumus. Tā būs iespēja ne tikai ietaupīt resursus, bet nodrošināties, ka uz galda būs tādi ēdieni, kurus cilvēki paši būs sarūpējuši un gribēs baudīt.

Der atcerēties, ka labākās sarunas nereti raisās tieši tad, ja kāds darbs tiek kopīgi darīts. Tas nozīmē, ka nevajadzētu kautrēties likt ciemiņus pie darba, lūdzot viņiem sajaukt salātus vai sagriezt dārzeņus.

Paša gatavoti ēdieni noteikti izmaksās arī lētāk nekā tad, ja viss tiks paņemts jau gatavs no lielveikala plaukta. Krējums kopā ar sinepēm labi der kā rasola aizdars vai dipi mērcīte, turklāt, ir ne tikai garšīgāks un veselīgāks, bet arī lētāks variants par majonēzi.

#Nepārspīlē ar dārgiem ēdieniem

Liellopa filejas steiks, smalkas olīvas un krabji? Kāpēc ne! Tikai pēc tam nežēlojies, ka svētki izsituši pamatīgu robu budžetā. Atceries – nebūt nevajag milzu naudas līdzekļus, lai atstātu labu iespaidu uz saviem draugiem. Tā vietā lai pasniegtu ēdienus trīs kārtās, izvēlies labi daudz paša gatavotu uzkodu,  piemēram, ēdienus uz iesmiņiem vai sviestmaizes. Ja kas, smalkas olīvas var pagatavot, nopērkot pašas lētākās, nolejot šķidrumu un tad iemarinējot olīveļļā, ķiplokos, čili un citās garšvielās.

#Taupi degvielu

Ballīte būs vairāku desmitu vai simtu kilometru attālumā no dzīvesvietas? Apzini visus viesus, kas brauks un pameklē pie kāda brīvu vietu mašīnā, apsolot segt daļu no degvielas izdevumiem. Visticamāk, ka šādi sanāks lētāk pat nekā ar sabiedrisko transportu, turklāt ērtāk. Braukt kopā ir ne tikai ekonomiskāk, bet arī videi draudzīgāk!

#Esi uzmanīgs ar Pinterest

Pinterest ir lieliska vieta, kur smelties radošas idejas – arī lētus un skaistus variantus gan ēdieniem, gan svētku dekoriem, gan tērpiem. Taču – paskaties, iedvesmojies un dari pats, pēc atmiņas un pievienojot savu radošo dzirksti. Ja centīsies precīzi kopēt kādas no šīm vienmēr perfektajām svētku super-štellītēm, tavs budžets var uzskriet debesīs.

Tātad: ja esi paredzējis kārtīgi nosvinēt, atceries, ka vislabāk to ir izdarīt par tādu naudu, kādu tu vari atļauties.

 

Autors: Ferratum Bank 19.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.