0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Kā karstā laikā pasargāt savu suni no pārkaršanas

 

Karstā laikā ir īpaši svarīgi sekot līdzi mīluļu veselībai un pašsajūtai. Pārkaršana un karstuma dūriens var nopietni kaitēt tavam sunim. Atšķirībā no cilvēkiem, suņi nespēj tik labi pārciest augstas temperatūras. Tā kā, ja ārā ir tiešām karsts, labāk ļauj sunim palikt iekštelpās. Vetārsts Darels Filips (Darrell Phillips) dalās ar dažiem padomiem, kā parūpēties par savu mīluli.

„Ja tu vari doties skriet karstumā, tas vēl nenozīmē, ka to var arī suns. Savas vilnas dēļ, suns nesvīst tā, kā to dara cilvēks. Vienīgais veids, kā atdzesēties, viņam ir elpas paātrināšana, un arī tas nepalīdz uz ilgu laiku. Īpaši grūti ir lieliem suņiem – viņiem vajag vairāk laika, lai atdzesētos,” stāsts vetārsts.

Normāla ķermeņa temperatūra sunim ir augstāka, nekā cilvēkam. Tāpēc arī karstumā viņš pārkarst ātrāk.

Ved suni ārā uzreiz pēc saullēkta (vai pat pirms) un pēc saulrieta (vai maksimāli tuvu tam laikam). Ja ārā ir tomēr ir jādodas dienas karstumā, ņem līdzi ūdeni, ideālā variantā ar ledu. Būtu labi, ja tu parūpētos arī par speciālām zeķītēm sunim, jo, arī zemes segums sakarst, un suns var gūt apdegumus. Ja suns ir jāatstāj kaut kur ārā, pacenties atrast vietu, kur ir ēna.

Pastaigas laikā seko līdzi suņa pašsajūtai. Ja suns smagi elpo, ir satraukts, pastiprināti izdala siekalas vai arī viņam mainās smaganu krāsa, tas var būt karstuma dūriens. Ja ķermeņa temperatūra paaugstinās līdz 40℃, ir steidzīgi jārīkojas un jāmeklē palīdzība.

Pirmkārt, ir jācenšas atdzesēt dzīvnieks. Noslauki dzīvnieka ķepas ar dvieli vai lupatu, kas ir izmērcēta aukstā ūdenī. Aplej ar ūdeni arī suņa kakla rajonu. Ja ir iespēja, sameklē kādu ūdenstilpni, kur dzīvnieks pats varēs atdzesēties. Ja situācija neuzlabojas, dodies pie vetārsta.

 

Materiāli rakstam no ārzemju publikācijām.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.