12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Cilvēkam ierasti produkti, kuri var kaitēt mājdzīvniekam

 

Mūsu mājdzīvnieki iepazīst pasauli cauri garšām un smaržām. Taču mums nekaitīgs ēdiens var izrādīties dzīvniekam toksisks. Portāls “Adme” ir atlasījis veselu sarakstu ar produktiem, kurus no sava mīluļa labāk turēt pa gabalu.

Sīpols un ķiploks

Sīpoli un ķiploki satur vielu, kura iznīcina sarkanos asins ķermenīšus organismā, kā rezultātā iestājas anēmija. Smagākos gadījumos anēmija noved pie nopietniem iekšējo orgānu bojājumiem. Saindēšanās simptomi: vemšana, caureja, vājums, sāpes vēderā un paātrināta sirdsdarbība. Simptomu izpausme var ilgt pat vairākas dienas.

Lilija

Lilija ir skaists zieds. Šajā sarakstā to ielikām tāpēc, ka dzīvniekiem tas ir nāvējoši bīstams. Kaķiem būtiski nieru traucējumi var rasties arī no vismazākās saskarsmes ar lilijām. Lilijas sastāvā esošās vielas var izraisīt vemšanu, mutes dobuma problēmas, kā arī apetītes trūkumu.

Vīnogas un rozīnes

Tik vien kā 15 grami vīnogu spēj noindēt 5 kilogramus smagu suni. Tās negatīvi iespaido dzīvnieku nieres. Ja mīlulim jau ir problēmas ar veselību, tad vīnogas var provocēt nieru mazspēju. Veselīgiem dzīvniekiem tiek novērota caureja, vājums, apetītes zudums un vemšana.

Kafija un šokolāde

Kafija un šokolāde satur vielas, kuras ir kaķiem un suņiem bīstamas. Pat mazākais to daudzums var izraisīt vemšanu. Tumšajā šokolādē ir vairāk bīstamo vielu, nekā piena šokolādē, un arī saindēšanās efekts ir spēcīgāks.

Kofeīns var provocēt biežu urinēšanu, atūdeņošanos, aritmiju, problēmas ar vairogdziedzeri un paaugstinātu asinsspiedienu.

Āboli

Atšķirībā no zaļajiem, sarkanie āboli suņiem izraisa alerģiju, niezi un dedzināšanu kuņģī. Taču bīstams ir nevis pats ābols, bet gan tā sēkliņas. Ābolu, ķiršu un aprikožu sēkliņās ir cianīds. Mazās devās tas ir nekaitīgs cilvēkam, bet ir bīstams dzīvniekiem. Vemšana, caureja, atūdeņošanās – tie ir pirmie saindēšanās simptomi. Labāk neaizrauties ar ārstēšanu mājās, bet vērsties pie ārsta.

Tomāti

Tie satur toksisko solanīnu. Cilvēkiem bīstami var būt tikai svaigi un zaļi tomāti, bet četrkājainajam draugam arī gatavi. Seko līdzi tam, lai dzīvnieks neēd arī lapas un kātus. Tie arī ir bīstami.

Jēlas olas

Jēlas olas arī cilvēkam nav tas veselīgākais ēdiens. Mēs visi esam dzirdējuši par salmonelozi. Dzīvniekiem tā ir tikpat bīstama, kā cilvēkam. Pie tam, olu baltums satur avidīnu, kurš var pārtraukt B grupas vitamīnu uzsūkšanos organismā.

Avokado

Cilvēkam toksisks ir tikai avokado kauliņš, bet kaķiem un suņiem bīstams ir viss auglis. Tas var raisīt problēmas ar sirdi un elpošanu.

Saldējums

Saldējuma sastāvā ir cukurs un piens. Lielai daļai pieaugušu dzīvnieku ir laktozes nepanesamība. Rezultātā rodas caureja, vemšana un problēmas ar gremošanas sistēmu. Cukurs var provocēt problēmas ar zobiem un smaganām, kā arī kairināt nervu sistēmu.

 


Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.