1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Aktivitātes, kas visvairāk patērē mobilo internetu

 

Pēdējo divu gadu laikā Latvijā īpaši strauji pieaudzis mobilā interneta patēriņš, sasniedzot 6,7 GB uz vienu pieslēgumu. Tas ierindo Latviju ceturtajā vietā starp tehnoloģiski attīstītākajām valstīm pasaulē.  Vadošais mobilo sakaru operators “Tele2” apkopojis aktivitātes, kas mobilo interneta tīklu noslogo visvairāk.  Lielāko datu apjomu iespējams patērēt, skatoties video saturu, klausoties mūziku, kā arī tiešsaistē spēlējot spēles. Krietni mazāk interneta tiek izlietots, pārlūkojot sociālos tīklus, veicot balss zvanus internetā, izmantojot ģeolokācijas lietotnes, piemēram, Waze, un e-pastu pārlūkošana.

1. Filmu un labas kvalitātes video skatīšanās

Augstākās kvalitātes video straumēšanair viens no lielākajiem iespējamajiem datu patēriņa avotiem viedtālrunī. Iemīļota seriāla skatīšanās stundas garumā lietotnē TV Play Premiumvar iztērēt līdz pat 500 MB interneta. Turklāt video kvalitāte, kādā seriāls vai filma ir skatīta, būtiski ietekmē datu apjomu – jo labāka kvalitāte, jo vairāk mobilo datu tiks izlietoti. Piemēram, ja tālruņa uzstādījumos video atskaņošanas kvalitāte atzīmēta kā zema, tad, patērējot 1 GB mobilā interneta, varēs skatīties video līdz pat 4h, kamēr izcilā kvalitātē šāds datu apjoms tiks sasniegts jau pēc stundas.

2. Spēles tiešsaistē

Ja brīvo laiku lietotājs pavada spēlējot spēles savā viedierīcē, tad var rēķināties ar līdz pat 300MB/ h lielu datu patēriņu. Protams, šis datu patēriņš ir atkarīgs no spēles veida. Piemēram, ja, izmantojot 4G mobilo internetu, tiks spēlēta spēle Counter-Strike: Global Offensive, var atvadīties no 250 MB/h. Taču ir arī tiešsaistes spēles, kuru datu patēriņš ir zemāks pat par sociālā tīkla Facebookapmeklēšanu, piemēram, spēlējot World of Warcraft,tiks patērēti tikai 10MB/h, gadījumā, ja plašajā spēlē būsi viens lietotājs.

3. Mūzikas klausīšanāsviedtālrunī

Straumēšana vietnē Spotify ir kļuvusi par vienu no populārākajiem veidiem kā klausīties mūziku. Šogad Spotifyabonementu skaits ir audzis līdz 83 miljoniem lietotāju visā pasaulē, taču arī šai legālajai mūzikas straumēšanas vietnei ir liels mobilo datu patēriņš – pat 115MB/h, turklāt tas ir atkarīgs no audio kvalitātes, ko iespējams pamainīt savā viedtālrunī. Ja klausītājs izmanto Spotify Premium, tad, lejupielādējot dziesmas savā tālrunī, ir jārēķinās arī ar patērētiem papildu datiem.

4. Sociālo tīklu aplūkošana

Vai esi sevi vairākkārt pieķēris katru brīvu brīdi skatot laika joslu Facebookvai arī draugu un slavenību ievietoto saturu Instagram? Ja atbilde ir jā, tad šāda sociālo tīklu pārlūkošana var iztērēt līdz pat 100MB datu stundas laikā. Galvenais iemesls – aplikācijas iestatījumos ir uzstādīts, ka laika joslā video tiek atskaņoti automātiski.

5. Aktivitātes, kas patērē nedaudz interneta

Nav noslēpums, ka gandrīz katrs navigācijas lietotājs kādreiz ir aizdomājies, cik daudz mobilo datu tā patērē, un, iespējams, pat izvairījies no šo aplikāciju lietošanas. Patiesībā tas, ka navigācija patērē daudz datu, ir mīts. Piemēram, Wazestundas laikā patērē vien 10MB, kas ir 4x mazāk nekā 10 minūšu ilgs video zvans.  Savukārt vismazāk datu patērē e-pasta pārlūkošana – vien 0,03MB.

Autors: Tele2

10.11.2018. 

 

 

 

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.