10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Veidi, kā pārvarēt bailes ceļot lidmašīnā

 

Bailes no lidošanas var pārtapt visļaunākajā murgā tiem, kas vēlas doties garākā ceļā, kāpjot uz aviolainera klāja. Lai gan šādas bailes jeb aviofobija (arī aviatofobija) ir visai izplatīta ceļotāju vidū, tā tomēr ir pārvarama.

Piedāvājam dažus padomus, kas var noderēt cīņā ar “kāju trīci” pirms gaidāmā avioreisa tiem, kas nelabprāt sēžas lidmašīnā.

Ierodieties lidostā pirms laika un veiciet novērojumus

Nesteidzīgi pavērojiet, kā paceļas un nosēžas lidmašīnas, pievēršot uzmanību šī procesa rutīnas garam. Sekojiet izlidojošām lidmašīnām, līdz tās pazūd skatienam, bet tad – pievērsieties nākamajam aviolainerim. Iedomājieties sevi katrā no šīm lidmašīnām, un nebaidieties iztēloties satraukumu, kāds jūs pārņemtu, atrodoties uz klāja kādā no tām, izjūtot ātrumu un izdzirdot aizspārņu izbīdīšanas trokšņus un dzinēja dārdoņu. Taču padomājiet arī, kas īsti ir tas, ko vērojat – līdz vissīkākajām detaļām izplānots, nevainojami izpildīts un ierasts process, ka gluži vai pārņem garlaicība, to vērojot. Novērojot katru lidmašīnu, paturiet prātā sajūtas, un atsauciet tās atmiņā brīdī, kad, atrodoties lidmašīnas salonā, jūs pārņem uztraukums.

Izvēlieties piemērotāko sēdvietu

Ja vien neesat no tiem ceļotājiem, kas var atļauties ceļot biznesa vai pirmajā klasē, savā sēdvietā, visticamāk, jūs jutīsieties visai saspiesti. Nav noslēpums, ka brīvas vietas trūkums var kļūt par cēloni sava veida klaustrofobijai, tādēļ tiem, kas lidot baidās, būtu jāizvēlas maksimāli plaša sēdvieta. Centieties vienmēr izvēlēties vietu priekšējā rindā vai rindā pie izejas – pat tad, ja nākas nedaudz piemaksāt par šīm sēdvietām. Ieteicams izvēlēties vietu nevis pie loga, bet pie salona ejas – arī šādi iespējams cīnīties ar saspiestības sajūtu.

Mostieties agri

Nereti tiek ieteikts pirms kāpšanas lidmašīnā kārtīgi izgulēties, taču, ja tā darīsiet, lidojuma laikā, visticamāk, nespēsiet zaudēt modrību un mundrumu. Tādēļ var rīkoties pretēji – pirms ceļojuma nosnausties vien uz brīdi, lai lidojuma laikā būtu lielāka iespēja iemigt, tādējādi saīsinot nomodā pavadīto lidojuma laiku un, attiecīgi, bailes.

Rēķinieties ar dīvainiem trokšņiem

Ceļojot lidmašīnā, ik reizi nākas dzirdēt savādas skaņas – piemēram, tiek ievilkta šasija vai izbīdīti aizspārņi. Atcerieties, ka katram mehānismam un transportlīdzeklim, tiem darbojoties, piemīt kāda īpatnēja skaņa – gan jūsu automašīnai, gan trauku mazgājamajai mašīnai. Kādēļ lai tādas nebūtu arī aviolainerim? Trokšņi lidojuma laikā ir absolūti normāla parādība, un patiesībā būtu jāsatraucas, ja lidojums pēkšņi kļūtu neierasti kluss. Pieņemot, ka jūsu profesija nav aviācijas inženieris, noteikti nebūtu jāpievērš uzmanība pat neraksturīgām skaņām – satraukties jāsāk vien tad, ja par ko neierastu ziņo apkalpes locekļi. Un tas, maigi izsakoties, gadās gaužām reti.

Apslāpējiet” dzinēju troksni

Protams, nevajadzētu lūgt pilotiem izslēgt dzinējus, kas noteikti nebūtu piemērots risinājums, ņemot vērā lidojuma drošību… Taču vienmēr iespējams kā citādi “apkarot” vienmuļo un reizēm pat biedējošo dzinēju troksni. Piemērotākais risinājums šai problēmai ir trokšņslāpējošu austiņu lietošana – tiklīdz pilots dod atļauju izmantot elektroniskās ierīces, ņemiet rokā telefonu vai mūzikas atskaņotāju, izvēloties iemīļotākās dziesmas.

Pievērsiet uzmanību apkalpes locekļiem

Bailīgākajiem ceļotājiem noteikti vajadzētu pievērst uzmanību apkalpes locekļu emocijām reisa laikā. Ievērojiet, kā viņi smaida, priecīgi veicot savus pienākumus, nereti pat aizmirstot, ka atrodas šķietami dīvainā vidē vairāku kilometru augstumā. Nevajadzētu sekot vispārpieņemtajam uzskatam, ka stjuarti spēj saglabāt absolūtu mieru arī ārkārtas situācijā – apkalpes locekļu atbrīvotība tomēr ir nepārprotama zīme, ka viss ir vislabākajā kārtībā, un nav gaidāmas nekādas aizķeršanās.

Lidojiet biežāk

Nav noslēpums, ka, lai cīnītos ar bailēm, jāsper solis ārpus komforta zonas un jāpaveic tieši tas, kas jūs visvairāk biedē. Ceļojiet lidmašīnā, kad vien tas ir iespējams – jo ātrāk adaptēsieties dažu stundu pavadīšanai gaisā, jo drīzāk bailes jūs pametīs.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.