1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Sodi par ātruma pārsniegšanu un ne tikai: cik plaši nāksies atvērt maciņu?

 

Pārvietojoties ar transportlīdzekli, ir virkne dažādu noteikumu, kurus obligāti jāievēro, pretējā gadījumā par to pārkāpšanu saņemot sodu. Taču, kā jau visi zinām, likumi un noteikumi mēdz mainīties, turklāt visu sodu apmērus atcerēties nebūt nav iespējams, tāpēc pie Tevis nonācis raksts, kurā vari noskaidrot, kādi ir sodi par ātruma pārsniegšanu un citiem izplatītākajiem pārkāpumiem uz Latvijas autoceļiem!

Foto: Unsplash.com

 

Sodi par ātruma pārsniegšanu

Ātrums latviešiem laikam ir asinīs, un uz to norāda arī statistika; tā, piemēram, šī gada pavasarī, veicot nu jau ierasto 24 stundu ātruma kontroles maratonu, likumsargi diennakts laikā pieķēra 636 likumpārkāpējus. Tātad teju ik pēc divām minūtēm – pa kādai pārāk ātri braucošai automašīnai! Taču vai zini, kādi sodi pienākas par šiem “priekiem”, kas apdraud ne tikai Tevi, bet arī citus ceļu satiksmē iesaistītos?

 

Pārvietojoties apdzīvotā vietā

Tā kā pārvietojoties apdzīvotā vietā pastāv lielāka varbūtība izraisīt ceļu satiksmes negadījumu, sodi par ātruma pārkāpšanu šeit ir bargāki. Piemēram, ja persona, kas pārvietojas ar vieglo automobili, mopēdu, motociklu, triciklu, kvadraciklu vai kravas automobili, kura pilna masa nepārsniedz 7.5 tonnas un ātrumu pārsniedz:

  • Līdz 10 km/h – brīdinājums;

  • No 11 līdz 20 km/h – brīdinājums vai 40 eiro naudas sods;

  • No 21 līdz 30 km/h – 80 eiro naudas sods + 1 soda punkts;

  • No 31 līdz 40 km/h – 160 eiro naudas sods + 2 soda punkti;

  • No 41 līdz 50 km/h – 240 līdz 320 eiro naudas sods + 3 soda punkti;

  • No 51 līdz 60 km/h – 360 līdz 460 eiro naudas sods + 4 soda punkti + tiesību atņemšana uz 6 mēnešiem;

  • Virs 60 km/h – 540 līdz 680 eiro naudas sods + 5 soda punkti + tiesību atņemšana uz 12 mēnešiem.

Savukārt, ja ātrumu pārkāpsi ar kravas automobili, kas sver vairāk nekā 7.5 tonnas, autobusu, traktoru vai transportlīdzekli, kas velk piekabi, sods par ātruma pārsniegšanu praktiski vienmēr tiks reizināts ar divi, un arī tiesības zaudēsi uz ilgāku laiku.

 

Pārvietojoties pa nepadzīvotu vietu

Neapdzīvotās vietās ātruma pārsniegšanas sodi ir nedaudz zemāki:

  • Līdz 10 km/h – brīdinājums;

  • No 11 līdz 20 km/h – brīdinājums vai 20 eiro naudas sods;

  • No 21 līdz 30 km/h – 40 eiro naudas sods + 1 soda punkts;

  • No 31 līdz 40 km/h – 80 eiro naudas sods + 2 soda punkti;

  • No 41 līdz 50 km/h – 160 līdz 220 eiro naudas sods + 3 soda punkti;

  • No 51 līdz 60 km/h – 240 līdz 320 eiro naudas sods + 4 soda punkti + tiesību atņemšana uz 3 mēnešiem;

  • Virs 60 km/h – 360 līdz 480 eiro naudas sods + 5 soda punkti + tiesību atņemšana uz 6 mēnešiem.

Kā redzi, CSDD sodi par ātruma pārsniegšanu var pamatīgi iesist pa kabatu, turklāt, kā jau zini, par drošību uz ceļiem rūpējas ne tikai policijas ekipāžas, bet arī fotoradari, līdz ar to, pārvietojoties pārāk ātri, pēc kāda laika vari saņemt pārsteigumu savā pastkastītē – tā, piemēram, pagājušajā gadā fotoradari fiksēja vairāk nekā 274 tūkstošus pārkāpumu. Līdz ar to varam secināt – fotoradaru sodi likumpārkāpēju omu pabojā visai bieži par spīti tam, ka fotoradaru karte 2018. gadā pieejama ikvienam interesentam CSDD (Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas) mājaslapā.

 

Sodi, kuru apjoms tika mainīts šī gada jūlijā

Tā sauktie ātruma sodi ir vien neliela daļa no kopējā “sodu katla” – sodīts vari tikt arī par virkni citu pārkāpumu, un tos visus uzskaitīt viena raksta ietvaros pat nebūtu iespējams. Taču pavisam nesen, proti, šī gada 5. jūlijā, spēkā stājās jauni CSDD sodi vairākiem pārkāpumiem, kas pēdējā laikā kļuvuši arvien populārāki.

Foto: Pixabay.com

 

Mobilā telefona lietošana pie stūres

šī gada pirmajos sešos mēnešos par šo pārkāpumu vien tika sastādīti 1744 administratīvā pārkāpuma protokoli, tāpēc sods kopš jūlija sākuma noteikts bargāks.

Sods līdz šim: brīdinājums vai naudas sods līdz 15 eiro.

Sods no 5. jūlija: 25 līdz pat 100 eiro (sods attiecas arī uz laptopa, planšetdatora un citu viedierīču izmantošanu).

Ko darīt, ja bez saziņas pie stūres iztikt nav iespējams nu nekā? Ir risinājums – iegādājies brīvroku sistēmu. Būs ne tikai ērtāk un drošāk, bet, ņemot vērā soda apmēru, arī krietni lētāk!

 

Pārvietošanās bez piesprādzēšanās

Valsts Policijas statistika nemelo, un, kā tajā iespējams redzēt, šī gada pirmajā pusē 8826 protokoli sastādīti par pārvietošanos bez drošības jostas lietošanas vai tāda pasažiera, kurš nav piesprādzējies, vešanu.

Sods līdz šim: brīdinājums vai naudas sods līdz 30 eiro.

Sods no 5. jūlija: brīdinājums vai naudas sods 30 līdz 70 eiro.

Tāpat palielināts arī naudas soda apmērs par bērnu pārvadāšanu bez atbilstošas drošības sistēmas – līdz šim par šādu pārkāpumu tika piešķirts vai nu brīdinājums, vai naudas sods 15 eiro apmērā, bet no 5. jūlija naudas sods palielināts un nu sasniedz 30 līdz 70 eiro.

Foto: Pixabay.com

Uzmanību visiem mopēdu, motociklu, triciklu un kvadraciklu vadītājiem:
Arī par pārvietošanos bez ķiveres vai pasažiera, kuram nav aizsargķivere, vešanu pienāksies tāds pats sods, proti, vai nu brīdinājums, vai naudas sods 30 līdz 70 eiro apmērā.

 

Braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošana

Neievērojot pienācīgu intervālu ar pārējiem transportlīdzekļiem, Tu apdraudi gan savu, gan citu drošību.

Sods līdz šim: Brīdinājums vai naudas sods 15 eiro.

Sods no 5. jūlija: Brīdinājums vai naudas sods no 30 līdz 70 eiro.

 

Agresīva braukšana

Sods kopš šī gada jūlija pienākas arī par agresīvu braukšanu, piemēram:

  • Apzinātu sānslīdi;

  • Apzināti strauju bremzēšanu, ja tāda nav nepieciešama;

  • Braukšanu ar mopēdu vai motociklu uz viena riteņa vai arī par braukšanu uz pakaļējiem diviem riteņiem ar triciklu vai kvadraciklu.

Foto: Unsplash.com

Par šāda veida izrādīšanos vari tikt sodīts visai pamatīgi – no 70 līdz pat 280 eiro, tāpēc paraugdemonstrējumus labāk atstāj profesionālai sacīkšu trasei.

 

Labi uzvedoties, sakrāj KASKO polisei

Ko varam secināt? To, ka ceļu satiksmes pārkāpumu sodi ir ne pārāk draudzīgi Tavam maciņam, savukārt CSDD soda punkti par ātruma pārsniegšanu var likt atgriezties pie kursu apmeklēšanas vai pat uz laiku liegt vadīt transportlīdzekli. Tāpēc uz ceļa labāk uzvedies prātīgi, jo par potenciāli ietaupīto naudu vari, piemēram, iegādāties KASKO polisi savam auto.

Lūk, piemērs:

Gada laikā divreiz tiec pieķerts, par 31 un 34 km/h pārsniedzot atļauto ātrumu neapdzīvotā vietā (160 eiro naudas sods), kā arī saņem sodu par apzinātu sānslīdi jeb driftošanu 200 eiro vērtībā. Prieki tik īsi (un nedroši), bet naudas sodos nāksies šķirties no 360 eiro, ar kuriem nereti pietiek, lai uz gadu iegādātos KASKO polisi un pasargātu sevi no virknes dažādu izdevumu (ja gadīsies izraisīt ceļu satiksmes negadījumu; auto apskādēs dzīvnieki, huligāni vai vētra; transportlīdzekli kāds nozags utt.). Laikam jau nav ilgi jādomā, kurš no variantiem skan labāk, vai ne?

Tagad zini, kādi sodi par ātruma pārsniegšanu ar fotoradaru vai bez tā tiek piemēroti šobrīd un cik soda punkti par ātruma pārsniegšanu 2018. gadā Tevi sagaida, ja vēlēsies pabraukt ātrāk par atļauto limitu. Taču, ja vēlies uz ceļa justies droši, izvairies no CSN pārkāpšanas un iegādājies KASKO polisi pie IIZI – viena no Latvijas lielākajiem un profesionālākajiem apdrošināšanas brokeriem!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.