0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pirms eksāmena var nākties nakti negulēt. Kā vislabāk palikt nomodā?

 

Tuvojas eksāmenu laiks un lai gan pirms tiem ir ieteicams izgulēties, zināms, ka realitāte studentiem ir skarbāka – pirms eksāmena var nākties nakti negulēt. Kā vislabāk palikt nomodā? Lūk, 12 padomi!

1. Košļājamā gumija

Košļājiet gumiju ar mentolu. Galvenais tajā ir pat ne atsvaidzinošais mentols, bet gan košļāšanas kustības. Tā jūs apmāniet smadzenes, kas aktivizējas pieņemot, ka tūlīt vajadzēs apstrādāt barību. Tāpēc tiek izdalīts insulīns, kas arī veicina modrību.

2. Vēsums

Atveriet logus, ielaidiet svaigu gaisu, ieslēdziet kondicionieri vai ventilatoru. Siltas un smacīgas telpas veicina noguruma sajūtu. Aukstums veicina smadzeņu aktivizēšanos un liek organismam aktivizēties pastāvīgas temperatūras uzturēšanai, kas nepieciešama pareizai orgānu darbībai. Ekstremāli var izmēģināt ledu – maz kas uz pasaules tik ļoti uzmundrina.

3. Fizkultūra

Palēkājiet, uztaisiet pietupienus, veiciet pāris piepumpēšanās vingrojumus no grīdas. Jebkuras fiziskas darbības ar 20-30 minūšu intervālu palīdzēs izdzīt asinis un uzlabot skābekļa pieplūdi šūnām. Līdz ar to organismam piekļūs papildus enerģija. Vislabākais variants – īsa pastaiga. Pētījumi pierāda, ka 15 minūšu gājiens dod spēku strādāt uz 2 stundām.

4. Mazgāšanās

Aplejiet plaukstas locītavas ar aukstu ūdeni. Šis paņēmiens ļauj ātri atvēsināt organismu. Tas ir noderīgas arī vasarā, kad ir ļoti karsts, kā arī, kad vajag tikt galā ar galvassāpēm, ko izraisījusi augsta temperatūra.

5. Izsalkums

Izlaidiet ēdienreizi. Organisms barības apstrādei tērē ļoti daudz spēku, tāpēc pēc smagām pusdienām rodas saguruma un miegainības sajūta. Viegls izsalkums uzmundrina.

6. Mūzika

Klausieties ātru, kaitinošu mūziku. Mūzika veicina spēcīgu emocionālu atbildi, kas iedarbina daudzus smadzeņu rajonus. Ja iespējams, dziediet līdzi vai vismaz pagroziet galvu līdzi ritmā. Melodiska un zināma mūzika nederēs. Vajadzīgs kaut kas ritmisks, bet ausij netīkams – tas izraisa vairāk emociju. Skaņai jābūt tādai, lai būtu grūti saprast dziesmas vārdus. Tas liks smadzenēm strādāt, jo tā centīsies „ieklausīties“ un ieslēgs uzmanību.

7. Apgaismojums

Ieslēdziet spilgtu gaismu. Vislabākais, protams, ir iziet ārā, bet, ja saule jau ir norietējusi, tad iekšējo pulksteni var apmānīt, ieslēdzot mājās visas iespējamās lampas. Lieta tāda, ka organisma diennakts ritmi visupirms reaģē uz apgaismojumu: kad gaismas paliek mazāk, organismam liekas, ka laiks gulēt.

8. Masāža

Pamasējiet galvu, aizmugurējo kakla daļu, auss ļipiņas, punktu starp īkšķi un rādītājpirkstu un rajonu zem ceļiem. Šie punkti palīdz noņemt nogurumu un uzlabo asins cirkulāciju.

9. Joga

Pamēģiniet elpošanas vingrojumu no jogu prakses. To sauc par kapalabhati un to izpilda, veicot normālu ieelpu un asu, akcentētu izelpu. Šo atkārtojiet aptuveni 10 reizes. Šī tehnika sasilda, uzmundrina un iedarbojas uz čiekurveidīgo dziedzeri, kas iedarbojas uz tā saucamajiem diennakts ritmiem ( miegs – nomods).

10. Diskomforts

Sēdiet uz cieta krēsla. Jebkura viegla diskomforta sajūta ir labi, jo jūsu uzdevums ir neaizmigt. Ja jūs strādāsiet krēslā vai gultā, tad jums gribēsies gulēt, tāpēc, ka tajos ir ērti un omulīgi.

11. Kafija un miegs

Iedzeriet kafiju un paguliet 15 minūtes. Šīs ir divas iedarbīgas tehnikas, kas apvienotas vienā. Kofeīna iedarbība parasti sākas 20 minūtes pēc tam, kā esat izdzērusi kafiju, tēju, vai apēdusi šokolādi. Līdz tam laikam var paspēt uzkrāt spēkus miegā, pateicoties mikromiegam (to vēl dēvē par power nap). Galvenais ir uzlikt modinātāju un neaizmigt uz 30 minūtēm, jo pēc pusstundas jūs būsiet dziļā miega fāzē. Ja to pārrausiet, tad jutīsieties kā izsists no sliedēm.

12. Olbaltumvielu diēta

Ja tomēr ēst, tad proteīniem bagātu ēdienu (rieksti, olas), kā arī dārzeņus, augļus. Svarīgi ir ēst nelielas porcijas un ik pēc 2-3 stundām. Izvairieties no cukura, jo tas dod pretēju efektu, atņem spēkus. Dzeriet daudz ūdens. Kad organisms ir dehidratēts, cilvēks jūtas noguris un vājš.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.