8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kas ir papiloma vīruss?

 

Interneta vietnes tikaisievietem.lv veiktā aptauja, kurā piedalījās 300 respondentes, parādīja, ka sieviešu vidū joprojām ir nepietiekamas zināšanas par cilvēkas papilomas vīrusu (CPV). Tikai 57% aptaujato sieviešu atzina, ka ir lasījušas par CPV, pārējās respondentes par šo vīrusu neko nezināja, vai zināja tikai to, ka tāds ir.

Ja nezinām, kā vīruss tiek iegūts, nevaram sevi pasargāt

Tikai neliela daļa aptaujāto bija informēta, ka cilvēka papilomas vīruss tiek pārnests gan dzimuma sakaru ceļā, gan sadzīves kontaktu laikā. 72% aptaujāto zināja, ka ar to iespējams inficēties, saskaroties gļotādām, bet tikai 41% respondentu zināja, ko to var iegūt arī saskaroties ādai. Daļai aptaujāto bija kļūdīgs priekšstats par CPV izplatību. Katra trešā aptaujātā sieviete uzskatīja, ka šis vīruss tiek pārnests ar asinīm, lai gan patiesībā caur asinīm tas neizplatās.

Baidās saslimt, taču nevakcinējas

Katra otrā aptaujātā sieviete atzina, ka viņai ir bail saslimt ar cilvēka papilomas vīrusu. Atbildot uz jautājumu, kā sevi varētu pasargāt no šī vīrusa, 71% aptaujāto atzina, ka to nodrošinātu vakcinācija, tomēr tikai 14% sieviešu atzīmēja, ka ir vakcinējušās vai plāno to darīt. 58% sieviešu, kurām ir bērni, būtu gatavas tos vakcinēt vai jau ir vakcinējušas pret cilvēka papilomas vīrusu, bet gandrīz trešdaļai aptaujāto nav viedokļa par šo jautājumu. Tas liecina, ka vecākiem trūkst uzticamas informācijas par CPV un vakcinācijas nepieciešamību.

Nepilnīgas zināšanas par CPV profilaksi

Sabiedrībā joprojām ir diezgan izplatīts mīts, ka CPV ir seksuāli transmisīva slimība un no tās iespējams sevi pasargāt, lietojot prezervatīvu. Prezervatīvu kā iespēju izsargāties no CPV minēja 30% aptaujāto sieviešu. Kaut arī prezervatīvs var samazināt inficēšanās iespējamību, tas nespēj pilnībā pasargāt no šī vīrusa. Kā galvenās profilakses metodes ārsti rekomendē vakcināciju un regulāras dzemdes kakla onkocitoloģiskās pārbaudes jeb skrīningu. Diemžēl tikai 43% aptaujāto uzskatīja, ka skrīnings ir nozīmīga CPV profilakses metode.

Skaidrojošais darbs jāveic ginekologiem un ģimenes ārstiem

Kaut arī pēdējā laikā masu informācijas līdzekļos ļoti daudz tiek runāts par onkoloģiskajām slimībām un to profilaksi, katra ceturtā aptaujātā sieviete atzina, ka nav zinājusi, ka dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss. Mazs bija arī to sieviešu skaits, kuras bija informētas par citām CPV izraisītajām saslimšanām. Lai kliedētu dažādus mītus un veicinātu drošticamas informācijas izplatīšanos, lielāks skaidrojošais darbs būtu jāveic ginekologiem un ģimenes ārstiem.

Situācija Latvijā

Latvijā meitenēm vecumā no 12līdz18 gadiem valsts šobrīd apmaksā vakcīnu pret 2 biežākajiem dzemdes kakla vēzi izraisošajiem CPV tipiem – 16. un 18 tipu, bet Veselības ministrija ir atzinusi, ka būtu lietderīgi nākotnē valsts apmaksāto vakcīnu grozā iekļaut vakcīnu pret 9 CPV tipiem, tādējādi sniedzot plašāku aizsardzību ne vien pret ļaundabīgām, bet arī pret labdabīgām CPV izraisītām saslimšanām.

Autors: tikaisievietem.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.