14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

7 noslēpumi ciešam miegam

 

seniors-sleeping-1Daži cilvēki miegu uzskata kā vajadzību, kā kārtējo darbu sarakstā, par kuru nav jāatgādina. Lai izgulētos, jāizmaina attieksme pret miegu, „iemīlēties miegā”, un ir cilvēki, kuri to ir izdarījuši.

Jūs ziniet, ka miegs ir svarīgs, un ziniet noteikumus, kuri jāievēro, lai jums pietiktu miega: nekādu kafiju, aiznest televizoru un datoru no guļamistabas utt. Bet tādus vienkāršus „drīkst” un „nedrīkst” ir dīvaini piemērot tādai brīnišķai lietai kā miegs.

„Cilvēki uzskata miegu kā kārtējo rutīnas darbību, kā tīrīt zobus piemēram”; – saka Rubīns Naimans, miega speciālists un medicīnas docents Arizonas Universitātes integrālās medicīnas centrā. Mūsdienīgiem cilvēkiem tas ir it kā pienākums, 7 – 9 stundas atslēgties no realitātes, viņi uztver miegu kā apendiksu, kā kaut ko bezjēdzīgu mūsdienu pasaulē.

Bet daži cilvēki ir pārskatījuši savu attieksmi pret miegu. „Kad mēs esam iemīlējušies miegā, tas kļūst par prioritāru nodarbi. – stāsta Naimans. – Laicīgi aiziet no ballītes, atrauties vakarā no datora – tas viss vairs neradīja problēmas”.

Lūk, septiņi noslēpumi no cilvēkiem, kuri spēja miegu pārvērst par īstu baudu. Varbūt arī jums izdosies iemīlēties miegā.

1. Viņi ciena savu miegu
Ātrā miega laikā, vai REM – fāzē, mūsu smadzenes apkopo idejas un domas kopā tādā veidā, kā jums nekad neienāktu prātā esot pie apziņas. ”Prasmei redzēt sapņus ir liela nozīme atmiņai un daiļradei”, – saka Naimans.
„Iemīlējušies miegā” cenšas izprasts savus sapņus un atcerēties tos. Pie tam nav obligāti jātulko savs sapnis, lai gan tas ir aizraujošs uzdevums, kurš var uzvedināt uz interesantām domām. Viņi atceras, ka sapņi ir daudznozīmīgi un ataino mūsu zemapziņu, un tas jau ir nopietns iemesls cienīt savus sapņus.2. Viņiem ir divi laiki miegam.
Pirmais laiks miegam – kad cilvēks ir nomierinājies, noņem no sevis satraukumu. Otrs – kad izslēdzas gaisma, un cilvēks tiešām dodas gultā ar mērķi aizmigt.
Piemēram, Naimans izslēdz gaismu 22.00, bet pirmais miega laiks viņam iestājas 21.30 vai 21.00. Tad ir vesela stunda, lai atslābinātos, atbrīvotos no stresa un novirzīt organismu uz miegu.
Mūsdienīgi „rīcības cilvēki” reizēm sevi salīdzina ar sporta auto vai lidmašīnām. Bet jo ātrāka automašīna, jo garāks bremzēšanas ceļš, un jebkurai lidmašīnai vajadzīga pacelšanās – nosēšanās josla vairāku simtu metru garumā.
Tāpēc, jo vairāk jūs pa dienu izdarījāt, un cik aktīvi to pavadījāt, jo vairāk laika jums vajadzēs, lai no vētrainas darbības noskaņotos miegam.
Pakāpeniski nomierināties, kļūt miegainam, just mīkstu smagumu, kurš pievelk tevi pie gultas un pakļauties tam, ieslīgstot miegā. Tas tiešām ir patīkami.3. Viņiem ir divi pamošanās laiki.
Tas nenozīmē, ka gulēt mīlētājus ar varu jāvelk no gultas, lai beidzot pamostos. Vienkārši šie ļaudis ciena rīta snaudas stāvokli un nav pret to, lai ilgāk tajā izturētos.
Šis stāvoklis – neparasts miega sajaukums, nomoda un fantāzija, kurā jebkuri iekšējie satraukumi atainojas sapņos.
Ja jūs, tāpat ka daudzi citi, nevariet pamosties bez modinātāja, uzlieciet viņam tādu melodiju, lai tas jūs modinātu lēnām un uzmanīgi, vai pat divas reizes pēc noteikta laika intervāla.
Bez tam, rīta snaudas laikā jūs varēsiet labāk atcerēties sapņus.

4. Viņi tiešām nogurst.
Liza Merkurio, The Bedtime Network tīkla dibinātāja, izstāstīja, kā fiziskā aktivitāte viņai palīdz lieliski izgulēties. Liza piedalās maratonā, tiešām nogurst, noskrien daudzus kilometrus, un saka, ka viņu var saukt par „iemīlējušos miegā”.
Viņa uzskata, ka fiziskais ķermeņa nogurums – tas ir lielisks miega stimulators. Bez tam, fiziskās aktivitātes palīdz nomierināt domu haosu, kas bieži traucē aizmigt.

5. Viņi izvēlas pareizos līdzekļus miegam.
Tā vietā, lai lietotu tabletes, „miega mīlētāji” lieto melatonīnu, dabīgā hormona analogs, svarīgs miegam.
Mūsu organisms ir ļoti atkarīgs no apgaismojuma, tā kā mēs ne vienmēr varam atļauties pirms miega vai miega laikā atrasties tumsā, melatonīns palīdz organismam saprast, ka laiks gulēt.

6. Viņi piedod sev negulētās naktis.
Ne vienmēr izdodas sekot visiem priekšnosacījumiem, kuri nodrošina lielisku miegu, un katram sanāk nojukt. Kafijas krūze vakarā, interesanta filma, vēlas vakariņas vai uzmācīgas domas.
Nevajag satraukties, ka tas ir noticis, šī bezmiega nakts neizjauks jūsu dzīvi, bet rīt būs iemesls iet gulēt agrāk, vai nosnausties dienā.

7. Neatsakās no miega personīgā laika dēļ.
Galvenais iemesls, kā dēļ pieaugušie iet gulēt vēlāk, kā gribētu, ir tajā, ka viņi cenšas atbrīvot laiku sev, atņemot to miegam.
Dienā – darbs, vakaros – izpriecas vai mājas darbi, laika mīļākajām nodarbēm vienkārši nav. Nākas atņemt sev 2 – 3 stundas miega lai paskatītos internetā, palasītu grāmatu vai paskatīties filmu.
Ja jūs izmainīsiet uzskatus par miegu, „iemīlēsieties miegā”, mainīsies arī prioritātes, un laiks sev paliks no citām nodarbēm.
Rezultātā grafiks nedaudz pabīdīsies, un jūs iekritīsiet krēslā ar klēpjdatoru nevis desmitos vakarā, bet jau astoņos, un desmitos būsiet gatavs iekrist sapņu valstībā.
Var ieviest sev kādu rituālu pirms miega. Piemēram, bērniem rituāls pirms miega – interesanti stāsti un apskāviens. Tas lieliski derēs arī pieaugušajiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.