18.8 C
Rīga
ceturtdien, 2 maijs, 2024

Žāvētās aprikozes. Iespējams tu nemaz nezināji, ka tās ir tik vērtīgas

 

29003-upotreblenie-suhofruktov-pri-diabete

No visiem žāvētu aprikožu veidiem mēs visbiežāk pērkam žāvētus augļus, kuri sadalīti uz pusēm; dažreiz tie var būt arī kā veseli augļi, bet ar izņemtu vai neizņemtu kauliņu.

Īpaši mīl šo augli sirds asinsvadu slimnieki, jo augsts kālija saturs uzlabo sirds ritmu, palīdz slimiem ar stenokardiju un asinsrites mazspēju, mazina sirds un nieru tūskas. Tiem, kuri lieto sintētiskos urīndzenošus līdzekļus, kas izskalo kāliju, ir obligāti jāiekļauj savā uzturā žāvētas aprikozes.

Žāvētas aprikozes satur daudz organisko skābju (sevišķi citronskābi un ābolskābi), kuras piedod žāvētam auglim skābenu garšu. Aprikožu karotinoīdi dod oranžu krāsu (jo tā ir izteiktāka, jo augstāks ir beta karotīna saturs). Šajā auglī ir daudz vitamīnu B2 un C, folskābes, katehīnu, flavonoīdu, dzelzs un citu mikroelementu. Augsts dzelzs saturs žāvētās aprikozēs nosaka to ārstniecisko vērtību anēmijas ārstēšanā. Tas ir ļoti svarīgi pēcoperācijas slimniekiem, grūtniecēm, barojošām māmiņām, meitenēm pubertātes sākumā. 100 g aprikožu satur dzelzi tikpat, cik 250 g svaigu aknu.

Pateicoties gumijvielām un pektīniem, kas atrodas aprikozēs, pastiprinās peristaltikas procesi, aktivizējas gremošana. Tādēļ pie zarnu atonijas un aizcietējumiem rekomendē uz nakti apēst 100 – 150 g žāvētu, ūdenī izmērcētu aprikožu.

Žāvētu aprikožu izvēle:

Pēc labajām īpašībām žāvēta aprikoze ar kauliņu pārspēj žāvētu aprikozi bez kauliņa.

Nepērciet izteikti oranžsarkanas žāvētas aprikozes. Pēc dabīgas žāvēšanas (auglis netika apdūmots ar sēra dioksīdu) žāvētām aprikozēm ir jābūt tumšā vai pelēkā tonī.

Pirms lietošanas žāvētas aprikozes labāk iemērkt uz 10 minūtēm, ūdeni noliet un augļus kārtīgi nomazgāt.

Pirms pirkšanas obligāti paostiet augļus – tiem ir jābūt ar dabīgu augļu smaržu. Benzīna vai citas ķīmiskas smakas esamība liecina par paātrinātas žāvēšanas izmantošanu ar gāzes vai benzīna degļu, vai tuneļa krāsns (darbojas uz dīzeļdegvielas) palīdzību. Šādi augļi arī garšos pēc ķīmijas.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.