17.2 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

INSTRUKCIJA: Kā ēst, lai saglabāt slaidu figūru?

 

_lF2q

Ja jūs patiešām vēlaties notievēt, tad pareiza ēšana un atteikšanās no treknā un saldā nav panaceja. Var gadiem ilgi vīrišķīgi rīt vārītu vistu, uzdzert pie griķiem kefīru un košļāt brokoļus, izrādot brīnumainu gribasspēku. Bet nenotievēt, bet pat uzēst pāris-trīs kilogramus. Liekas, no kurienes? No kamieļa! Ta sir, no ēdiena. Jo lieta ir ne tikai par ēdiena kvalitāti, kam, bez šaubām, jābūt veselai un noderīgai. Bet ne par kvantitāti. Nedrīkst norīt pārdesmit kotletes un uzkost spaini ar rīsiem, paliekot nesodīts, tas ir, bez celulīta.

Kā likums, katra no mums, apbruņojusies ar pieredzi un virtuves svariem, zina pāris paņēmienus, kas palīdz kontrolēt apēstā daudzumu. Bet tas ne visur un ne vienmēr strādā. Ko darīt, ja esat ciemos, un priecīgā saimniece uz jūsu šķīvja liek jau trešo rosola porciju? Ko darīt, ja kolēģis darbā jau atkal cienā ar pīrādziņiem? Lūk, daži paņēmieni, kas palīdzēs tikt galā ar pārēšanos un pārējām ēšanas nelaimēm!

Ēdam mājās. Liekas, ka visvieglāk ir kontrolēt porciju apjomu mājās. Šeit ir virtuves svari un iespēja izvēlēties veselīgus produktus. Bet ir viena maza problēma. Virtuvē stāv ledusskapis, bet trauciņā uz galda ir konfektes un cepumi. Un var paciemoties pat pie katliņa ar boršču un pamanīties ielikt tā pavairāk krējumu. Ko darīt?

Mazi trauki – mazas porcijas. Lai izbēgtu no pārēšanās gan ārsti-endokrinologi, gan dietologi iesaka nomainīt traukus. Pamēģiniet ēst no mazītiņām bļodiņām un trauciņiem. Un nekādā gadījumā neejiet pēc papildporcijas. Cilvēkam ir tiekme aizpildīt visu trauku ar ēdienu, un pēc tam visu apēst. Bet mazu trauciņu var bez bažām piepildīt līdz malām pat 5 reizes dienā. Sanāks frakcionēta ēšana. Pie tam, ja sagribēsies uzēst čipsus, tad labāk savu porciju uzlikt uz sava mazā šķīvīša. Tāpēc, ka, liekot roku uz sirds, paciņa vienmēr tiek apēsta tukša. Lai tad tas būtu mazais trauciņš, kas tiek izēsts.

Krāsojam nagus. Visbīstamākais laiks mājās ir vakars, kad pēc vakariņām pagājis jau kāds laiciņš, bet gulēt iet vēl par agru. Un galvā obligāti ienāks doma paskatīties TV vai palasīt, vai iedzert tēju. It kā nekas traks, tikai lielā šokolāde vai saldējums kā nebijis. Šajās bīstamajās stundās ir svarīgi ar kaut ko nodarbināt savas rokas. Ideālā gadījumā ar manikīru, jo ar svaigi uzkrāsotiem nagiem (kamēr divas nagu lakas kārtas izžūs) ēst pašai ar savām rokām ir neiespējami. Vēl var izmazgāt galvu un ieveidot. Var nodarboties ar rokdarbiem. Zīmēt. Un var pat pietupties. Pietupies 50 reizes un jau paliek žēl apēst visas savas cenšanās ar cepumiņu.

Ēdam darbā. Birojā mēdz būt tā, ka nav laika atrauties no monitora. Un tad tiek izmantoti šokolādes krājumi, kas atrodami galda atvilktnē, vai kūkas gabaliņš (mūždien kādam ir dzimšanas diena!). Bet, tā kā nav laika pusdienot, tad var iedzert tēju ar maizītēm. It kā nemaz netaisījāties pārēsties, bet apēdāt kādas piecas, nē septiņas vafeles un trifeles. Ko darīt?

Noderīgas uzkodas pie rokas. Uzkodas taču var un tām jābūt noderīgām. Ābols un nesaldināts jogurts dienas pirmajā pusē. Kraukšķīgas burkānu, selerijas un gurķa nūjiņas ar humusu – dienas otrajā pusē. Prjaņiku paciņai galdā jānomaina paciņa (nevis paka! ) ar riekstiem.

Lasi vēl:
Efektīga uzmundrinošā diēta
10 zelta vērti ieteikumi tievēšanai bez diētām! Ir vērts par tiem aizdomāties!
Pagatavo diētisku siera kūku

Īpašs laiks ēšanai un tējai-kafijai. Ir ļoti svarīgi veltīt sev laiku pusdienām, kā arī tējas dzeršanai ar kolēģiem. Bet ne biežāk. Pasēdēšanu pie galda ierobežošana pasargās jūs no nevajadzīgām kalorijām. Ticiet, tādējādi jūs apēdīsiet par 500-1200 nevajadzīgām kkal mazāk!

Ēdam ciemos. Sēžot pie galda ar draudzenēm, lai arī trakām pēc diētām, ir viegli pārēsties. Vārds pa vārdam, kumosiņš pēc kumosiņa. Nav iespējams tik ilgi sēdiet pie galda ar ēdienu un neko neapēst.

Sēžamies prom no galda. Pārbaudīts paņēmiens – uzreiz pēc dārzeņu salātiem un paipalas vajag piecelties no galda. Apsēsties pie loga ar tējas krūzīti rokā, apsēsties uz dīvāna, vai uz attālāka krēsla.  Tas ir, esam pietiekoši tuvu, lai turpinātu runāties, bet pietiekami tālu, lai sniegtos pēc kārtējā pīrāga gabaliņa. Citas iespējas palikt nav.

Ēdam restorānā. Vispār jau vislabākais veids, kā iemācīties ēst kā īstai lēdijai ( tas  ir, kā putniņam), ir iet uz restorānu paēdušai vai arī maksāt pašai par sevi. Pasūtījums uzreiz aprobežosies ar salāta lapiņu vai kafiju. Bet, ja esat izsalkusi un gribas apēst ziloni šokolādes mērcē, tad jārīkojas uzmanīgi. Kā tieši?

Pasūtīt pa vienam ēdienam. Un palūgt oficiantu uzreiz paņemt ēdienkarti, lai nebūtu kārdinājums šķirstīt lapas, apskatīt fotogrāfijas un gribēt pasūtīt vēl kaut ko citu. Galu galā, ēdiens no restorāna nekur nepazudīs. Pasūtiet kaut ko vienu. Apēdiet nesteidzoties. Labi padomājiet. Un… visticamāk, ka ar to arī pietiks. Tāpēc parasti pietiek ar vienu porciju. Bet divi – trīs ēdieni “pa virsu”, kā likums, ir lieki.

Apēst pusi no porcijas. Un viss! Tas ir gadījumam, ja bez makaroniem jūs esat nolēmuši pasūtīt vēl krēmzupu un salātus. Atlikušo pusi varat palūgt iesaiņot līdzi ņemšanai. Vai arī vienkārši atstāt uz šķīvja. Protams, ir dīvaini atstāt to, par ko ir samaksāts. Bet no otras puses, ja kāds piedāvātu samaksāt tos 50 vai 100 eur par zaudētajiem kilogramiem, kā jūs novērtētu tādu summu? Tās taču ir kapeikas! Bez tam, restorānos garšas pastiprināšanai netiek žēlota ne eļļa, ne saldais krējums, un pati porcija arī mēdz būt lielāka par nepieciešamo.

Ēdam vienmēr un visur. Protams, nopirkt fast food ir daudz vieglāk nekā nēsāt sev līdzi traukus ar pareizo ēdienu. Bet krāsot nagus ir sarežģītāk nekā ātri apēst lielumlielu sviestmaizi. Kā nomierināties?

Dienasgrāmata par apēsto. Pirms apēd konfekti ieraksti to protokolā. Pierakstīji? Un otru? Trešo jau gribas! Lai apstātos, visbiežāk pietiek vienkārši pārlasīt sarakstu ar apēsto visas dienas laikā līdz pirmajiem “Lācīšiem Ķepainīšiem”. Efektīvāk par tādu rakstīto dienasgrāmatu ir tikai fotodienasgrāmata. Pirms apēst – nofotogrāfē! Sāksi attiekties pret ēdienu samērīgi un diezgan izdomas bagāti. Iemācīsies pamanīt, cik daudz nevajadzīga ēdiena vari apiet ar līkumu. Bet pats galvenais, vakaros vari nevis nodarboties ar sausiņu ēšanu, bet gan ar kolāžas veidošanu par dienas laikā apēsto. Un ar pārsteigumu atklāt: mēs reti kad atceramies, ka pusdienās apēdām nelielu ragū porciju ar dārzeņu salātiem. Un pilnīgi aizmirstam, ka vēl bija cepumu paciņa un kilograms zemeņu.

Šos visus paņēmienus var izmantot vienlaicīgi. Dalīt porciju uz pusēm un krāsot nagus, kad esi ciemos. Vienmēr un visur apēst tikai pusi no porcijas, neaizmirstot to nofotogrāfēt. Lieliski! Galvenais, lai tas palīdzētu palikt tievai. Un, starp citu, kāds teica, ka labāk košļāt, nekā runāt? Tad lai tagad par saviem vārdiem atbild sporta zālē! Tāpēc, ka runāt, smieties un dziedāt ir daudz labāk, nekā pārēsties.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.