9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Bērna veselības profilakse rudenī – ko der zināt?

 

berna-veseliba-rudeni

Rudens periodā dabā notiek neskaitāmas pārmaiņas – tā gatavojas ziemai. Tāpat kā dabā, arī cilvēka organismā rudens ir pārmaiņu laiks, ko visasāk izjūt tieši bērni un jaunieši.

Tieši rudenī visstraujāk pieaug augšējo elpceļu un zarnu trakta infekciju izraisītas saslimšanas bērnu un jauniešu vidū, turklāt bērnu dārzi un skolas, kā arī sabiedriskais transports, kurā bērni atrodas ciešā saskarsmē viens ar otru un vēl citiem cilvēkiem, ir labvēlīga vide infekciju izplatībai.

Kā izvairīties no saslimšanām un stiprināt imunitāti? Atbildes uz šiem jautājumiem ir vienkāršākas, nekā varētu šķist.

Kas ir imunitāte un kā tā veidojas?

Par imunitāti saucam cilvēka organisma aizsargspēju pret slimības ierosinošiem mikroorganismiem – infekcijām, vīrusiem, baktērijām. Imunitāti cilvēks iegūst piedzimstot, taču tā nostiprinās dzīves laikā. Organisma aizsargspējas palīdz nostiprināt vakcīnas, kādu konkrētu slimību pārslimošana, kā arī veselīgs un aktīvs dzīvesveids.

Tā kā bērni vēl paši nespēj parūpēties par savas imunitātes stiprināšanu, šī loma ir jāuzņemas vecākiem, sekojot līdzi bērna uzturam, fizisko aktivitāšu un miega daudzumam, kā arī personīgajai higiēnai.

Pirmais solis pretī stiprākai imunitātei – vitamīni un sabalansēts uzturs.

Uzturvielas spēlē ļoti nozīmīgu lomu organisma aizsargspēju stiprināšanā, tāpēc bērniem ik dienu būtu jāuzņem sabalansētas un vitamīniem bagātas maltītes. Rudens ir ražas laiks plašam klāstam dārzeņu, augļu un ogu, kas satur vairākus organismam nepieciešamus vitamīnus un antioksidantus. Imunitātes stiprināšanai visbūtiskākie ir C, A, D, un E vitamīni.

C vitamīns, kas palīdz aizsargāt bērna organismu no dažādiem vīrusiem, dabā sastopams upenēs, mellenēs, dzērvenēs un kāpostos, kas aug tepat Latvijā. Kāposti C vitamīnu saglabā arī pēc apstrādes, tāpēc tos var lietot gan svaigā, gan pagatavotā veidā. Tāpat vērtīgs C vitamīna avots ir kivi un visi citrusaugļi.

Dabā atrodams arī A un E vitamīni – A vitamīns un dažādi antioksidanti koncentrējušies visos dārzeņos, kas ir košās krāsās, piemēram, brokoļos, burkānos, paprikā un tumši zaļos salātos, savukārt E vitamīnu satur graudaugi un rieksti.

Sabalansētai maltītei vajadzētu sastāvēt no pilngraudu pārtikas, gaļas vai zivīm un dārzeņiem, kurus bērna organismam vajadzētu uzņemt vismaz 3 reizes dienā. Ar sabalansēta uztura palīdzību tiks uzņemtas arī tādas imunitāti stiprinošas vielas, kā Omega 3 un Omega 6 taukskābes, selēns, cinks un dzelzs.

Ja visām bērna maltītē nav iespējams izsekot līdzi un ir aizdomas, ka skolā vai citās ēdienreizēs ārpus mājām bērns nesaņem sabalansētu uzturu, sagatavojiet tam līdzi ņemamās uzkodas, kurās ietilptu, piemēram, riekstu maisījums un kāds auglis vai dārzenis. Tāpat aptiekās ir nopērkami dažāda veida uztura bagātinātāji bērniem, kuri, kā papildinājums ikdienas uzturam, nodrošina vairāku bērna organismam nepieciešamu vielu uzņemšanu.

Fiziskās aktivitātes un pietiekams miegs sakārto organismu un stiprina tā aizsargspējas.

Fiziskās aktivitātes ir neizslēdzama komponente, ķermeņa kopējo aizsargspēju radīšanā, tāpēc vecākiem būtu jāseko līdzi tam, vai bērns pietiekoši daudz kustās un pavada laiku svaigā gaisā. Mazākiem bērniem kustības sagādā patiesu prieku un lielākoties tie paši tiecās piedalīties dažādās fiziskās aktivitātēs, taču pusaudžu vecumā lielai daļai bērnu iestājas pasivitāte un to veikto fizisko aktivitāšu skaits nav pietiekošs. Lai bērns izkustētos, tādejādi ļaujot organisma izveidot spēcīgāku aizsargu pret apkārt klejojošajiem vīrusiem, piedāvājat tam vairākas alternatīvas ārpusstundu aktivitātes vai pēc darba veltiet laiku vismaz stundu garai pastaigai ar bērnu, tādejādi parūpējoties arī par Jūsu veselību.

Tik pat svarīgi kā kustēties un būt aktīvam ir arī labi izgulēties. Tāpēc pievērsiet uzmanību tam, lai bērns ik dienu gulētu vismaz 9 stundas. Miega laikā organisms atjaunojas un rada jaunas enerģijas rezerves, kas vēlāk palīdz cīnieties ar dažādiem slimību izraisītājiem.

Rudenī bērna veselībai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo tieši šajā pārmaiņu posmā, bērna organisms tiek sagatavots aukstajam un, Latvijas klimatiskajos apstākļos, arī visai garajam ziemas periodam. Sekojot līdzi vairākām vienkāršām, taču ļoti efektīvām metodēm organisma aizsargspēju nostiprināšanai, Jūs parūpēsieties par sava bērna veselību un labsajūtu visa gada garumā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.