6.1 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Par šo zina visi zinātnieki, taču dietologi klusē

 

dieta-lenta

Čūska – svēts transformāciju simbols, kas zināms jau no seniem laikiem. Lai tā spētu izaugt un mainīties, tai ir jānomet āda.

Process ir diezgan nepatīkams, varētu pat teikt, ka sāpīgs. Nabaga dzīvnieks ļoti cieš, jo viss niez, tādēļ viņa cenšas pakasīties pret jebkādu virsmu. Galu galā tā nomet savu veco ādu un kļūst daudz spēcīgāka.

Ja tiešām vēlaties notievēt, būs nepieciešams krasi mainīt savus ieradumus. Tāpat kā čūska, kas met ādu, lai attīstītos, jums būs jāatsakās no tā, pie kā esat ļoti pieradušas. Citādi nav iespējams iegūt rezultātus.

Jums tas noteikti izdosies – atliek vien sākt. Lai liekie kilogrami tiešām sāktu pazust, nepieciešams mainīt tievēšanas pieeju. Būsi pārsteigta.

Kā uzsākt tievēšanu?

Mūs jau sen mācīja, ka svara samazināšanai nepieciešams skaitīt kalorijas. Ja samazināsiet uzņemto kaloriju daudzumu, tad arī svars ies nost. Patiesība ir tāda, ka nepieciešams samazināt dienā uzņemto ogļhidrātu daudzumu. Nepieciešams ēst vairāk tauku un olbaltumvielu, taču no ogļhidrātiem labāk atteikties. Gaļa, riekstiņi, avokado un daudz kas cits izstrādās organismā insulīna hormonu, kas samazinās liekā svara daudzumu.

 

Kādēļ ir tik grūti atteikties no saldumiem? Jo insulīna līmenis asinīs nav pietiekošā daudzumā. Cilvēks jūt diskomfortu, kas rodas krasa cukura līmeņa svārstību dēļ, un tādēļ organisms pieprasa kaut ko saldu, lai atgūtu enerģiju.

Kārumniekiem atliek vien pāriet uz pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, kas samazinās kāri pēc saldumiem. Tādā veidā uzņemsiet visas organismam nepieciešamās vielas, kas, savukārt, normalizēs arī hormonu līmeni. Ļoti svarīgi pēc iespējas biežāk ēst brokoļus un citus zaļos dārzeņus vai zaļumus. To sastāvā ir hroms, kas samazina kāri pēc saldiem ēdieniem.

Kā ēst pilnvērtīgi, ja tam nepietiek laika? Ir nepieciešama pārdomāta sistēma. Vislabāk ir sapirkt ēdinu veselu nedēļu uz priekšu, ņemot vērā katras dienas ēdienkarti. Ļoti ērti ir iepriekšējā dienā jau sagatavot ēdienu nākamajai dienai – gan brokastīm, gan pusdienām, gan vakariņām. Salieciet visu pa atsevišķiem trauciņiem. Tāpat dariet arī ar augļiem, jo tādā veidā tiek kontrolēts tas, cik daudz tos apēdat.

Diētas vai jauna dzīvesveida uzsākšanas sākumā ļoti noderīgi ir izmantot viedtālruni, lai tajā ierakstītu sev atgādinājumus. Nepieciešams ēst ik pēc četrām stundām, jo tādā veidā organisms nejūt badu un nesāk veidot rezerves tauku veidā. Ieslēdziet telefonā atgādinājumu, kas palīdzēs atcerēties laikus paēst, laikus izņemt vistu no saldētavas, lai to pagatavotu vakariņās, utt. Noteikti svarīgi ir arī dzert tīru ūdeni. Arī ar atgādinājumu palīdzību ir iespējams to atcerēties. Patiesībā ļoti patīkami ir dzīvot pēc noteikta režīma, jo tad visu iespējams pagūt izdarīt.

Ja vēlaties, lai fiziskās aktivitātes sniedz rezultātus, tām ir jābūt regulārām. Tas nozīmē, ka nepieciešams kaut nedaudz, bet katru dienu veikt fiziskās aktivitātes. Ar 30 minūtēm dienā ir pietiekoši, lai uzturētu savu organismu formā.

Mēs vienmēr gaidām, kad pienāks īstais brīdis, taču tas tā arī nekad nepienāk. Ticiet vai nē, bet nozīmīga ir arī vide, kādā atrodaties, svarīgi ir arī cilvēki, ar kuriem komunicējat. Centieties samazināt jebkāda veida kārdinājumus un tādējādi arī kairinājumus, kas ir iespējami no apkārtējās vides. Lai kaut ko iegūtu, no kaut kā vienmēr būs jāatsakās. Diemžēl šādā veidā tievējot daudzi cilvēki zaudē draugus, jo viņiem vairs neatbilst kopīgās intereses – šie cilvēki neatbalsta pareizi ēšanu vai katras brīvdienas dodas piedzerties.

Ticiet tam, ka atkarība no ēdiena tiešām ir, jo organismā tiek izstrādāts hormons – dopamīns. Nākamreiz, kad neapēdīsiet papildu porciju sevis iecienītā ēdiena, organisms būs neapmierināts. To ir jāapzinās, tādēļ nedrīkst pakļaut savu prātu organisma iegribām.

Varētu šķist, ka sasniegt vēlamos mērķis, ja jāievēro viss iepriekš sacītais, ir ļoti grūti. Tā varētu arī būt, jo daudzi cilvēki savas mirkļa iegribas liek pirmajā vietā, nemaz nedomājot, kā tas var ietekmēt organismu ilgtermiņā.

 

zeltene

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.