9 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Slavenais pianists Vestards Šimkus īpašā nodarbībā iedvesmo skolēnus būt drosmīgiem

 
Foto: Publicitātes

“Nepiedzimu nedz drosmīgs, nedz ar īpašām spējām klavierspēlē, tieši pretēji – biju pavisam neievērojams. Lai gan daudzi neticēja, ka man izdosies, ar gribasspēku un darbu pierādīju pretējo. Tāpēc ticu, ka, rodot sevī drosmi un izvirzot sev šķietami neaizsniedzamus mērķus, ikviens jaunietis var pārspēt pats sevi,” nesen notikušajā motivācijas nodarbībā pianists, komponists un improvizētājs Vestards Šimkus uzrunāja pamatskolas “Rīdze” 7. klases skolēnus.

Mūziķis skolēniem stāstīja par savu ģimeni, bērnību un jaunību, kā arī ceļu uz mūziķa karjeru un iedvesmo jauniešus strādāt, lai sasniegtu savus mērķus, neapstāties pie pirmajām neveiksmēm un uzdrošināties nedzīvot garlaicīgi.

Neaiziet pēc pirmās neveiksmes

Pirmajās uzstāšanās reizēs, kad mūziķim bija 5 – 6 gadi, piedzīvoti ne mazums neveiklu brīžu. “Pati pirmā uzstāšanās bija Ziemassvētkos. Biju tik ļoti pārbijies no Ziemassvētku vecīša un uztraucies par uzstāšanos, ka rokas trīcēja un neko lāga nospēlēt nevarēju,” atceras Vestards. Arī nākamā uzstāšanās reize skolā bijusi tikpat “katastrofāla” – pēc tās atsevišķi mūzikas skolasskolotāji nosprieda, ka no šī zēna mūziķis varētu arī nesanākt. “Man bija ārkārtīgi stingra, taču iedvesmojoša un drosmīga klavierspēles skolotāja Ruta Švinka, kas apņēmās pierādīt – arī tāds zēns kā es ir spējīgs spēlēt klavieres,” atmiņās dalās mūziķis.  

Par meistaru nepiedzimst, par to izvēlas kļūt

Pirmiepanākumi tika piedzīvotijau pēc pāris gadiem, kad 9 gadu vecumā kādā starptautiskā jauno pianistu konkursā Lietuvā Vestards ieņēma pirmo vietu. Konkursa noslēgumā jaunais pianists uzstājās Viļņas filharmonijā, un tajā brīdī, vairāku simtu cilvēku nedalītas uzmanības pavadīts, Vestards saprata, ka klavieres kļūs par viņa dzīvi. “Spēlējot sajutu, ka visi klausītāji kā sastinguši klausās manā klavierspēlē. Tātad – tas, ko es uz skatuves daru, viņiem šķiet interesanti. Tajā brīdī es sapratu, ka darīšu visu, lai kļūtu par profesionālu, koncertējošu pianistu,” stāsta nu jau daudzviet pasaulē koncertējušais klavierspēles virtuozs. Šis bija laiks, kad V. Šimkus sāka vairāk klausīties lielo meistaru ierakstus, mācīties arvien sarežģītākus skaņdarbus, uzstādot sev šķietami nesasniedzamus mērķus. Pianists ir pārliecināts – kaut ko darīt viduvēji ir sliktāk nekā nedarīt to vispār, taču, koncentrējoties uz būtiskāko un noticot saviem spēkiem, ikviens var sasniegt rezultātus.

Foto: Publicitātes

Patērētāju sabiedrība pieprasa nelaimīgus cilvēkus jeb drosme nedzīvot garlaicīgi

“Lai gan skolas gados pasaule rādās košās krāsās, pieaugušo dzīve mūs var pārsteigt ar ļoti lielu garlaicību – brīvā laika pavadīšanas iespējas vairs nešķiet tik interesantas kā kādreiz, sarunas kļūst arvien sadzīviskākas”, atzīst V.Šimkus. Mūziķis mudina jauniešus novērtēt skolas laiku, kad ik dienas skolotāji ar viņiem runā par daudz interesantākām lietām. “Skolotāji ir tie, kas bagātina jūsu domu pasauli, lai vēlāk jums pašiem ar sevi nebūtu garlaicīgi. Dažbrīd šī garlaicība piezogas nemanāmi, taču tā cilvēku var padarīt gaužām nelaimīgu,” pārdomās dalās Vestards Šimkus.

“Patērētājsabiedrībai nelaimīgi cilvēki ir vajadzīgi tikpat ļoti, cik slimnieki aptiekām. Veltiet savu brīvo laiku kaut kam, kas var bagātināt jūsu dvēseles un jūsu domu pasauli! Tas ir svarīgi, jo tas ir jūsu interesēs. Tas ir arī grūti, jo nākas darīt ne tā, kā visi citi. Var atteikties aiziet uzpīpēt un tā vietā, piemēram, sākt interesēties par mākslu, kultūru, mūziku vai jebkuru citu jomu. Tas jums piešķirs pavisam citu vērtību pašiem savās acīs. Iespējams, šādā veidā jūs pazaudēsiet dažus garlaicīgus draugus, bet tas jums dāvās krāšņu domu bagātību, kas radīsies jūsu galvās. Lai spertu tādu soli, ir nepieciešama daudz lielāka drosme nekā tā, kas man ir nepieciešama, lai es uzstātos uz skatuves”, MOT nodarbībā mudina slavenais pianists, komponists un improvizētājs Vestards Šimkus. 

Lai stiprinātu Latvijas skolu jauniešu pašapziņu un mērķtiecību, kā arī motivētu viņus veikt patstāvīgas izvēles un vairotu drosmi rūpēties par citiem, Latvijā sākta jauna skolu programma – MOT. Izvēlies drosmi! Kopš 2016. gada 1. septembra Latvijā to apgūst ap 450 septīto klašu skolēni 5 Latvijas skolās. MOT idejas guvušas atbalstu arī vairāku Latvijā pazīstamu cilvēku vidū, kuri ar savas pieredzes stāstu iedvesmo jauniešus un ir aktīvi MOT vēstneši – Toms Alsbergs, Agnese Pastare, Vestards Šimkus, Renārs Zeltiņš, Gacho, Kārlis Bardelis u.c.

Uzziniet vairāk par jauno motivācijas programmu skolu jauniešiem: https://mot.lv/

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.