8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Padomi, kā vasarā pasargāt sevi no kukaiņu kodumiem

 

Vasarai iestājoties, tā vien gribas doties pie dabas un baudīt gaišos un garos vakarus, doties pārgājienos mežā un izbaudīt visu, ko sniedz viens no skaistākajiem gada posmiem. Tomēr siltā gadalaika atnākšana vienlaicīgi nozīmē arī kukaiņu pamošanos, kas nereti sabojā patīkamo atpūtu.Kā izbaudīt vasaru pilnvērtīgi, pasargājot sevi no insektu kodumiem un ērcēm, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Kādi ir iedarbīgākie aromāti?

Parasti odiem, knišļiem, dunduriem un pat ērcēm nepatīk vielas ar spēcīgu smaržu–dažāduaugu ēteriskās eļļas. Visiedarbīgākie aromāti ir eikalipta, Austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas. Tāpat labi iedarbojas arī krustnagliņu vai kanēļa eļļa – šie aromāti īpaši piemēroti būs videi, kur atrodas bērni. Aptiekā iespējams iegādāties gan ēteriskās eļļas, gan jau gatavus aerosolus, izsmidzināmus līdzekļus un smērējamos zīmuļus, kas satur dabiskās eļļas vai ķīmiski sintezētus repelentus – mākslīgi radītas vielas, kas atbaida kukaiņus.

Kā izvēlēties un pareizi lietot aizsarglīdzekli?

Izvēloties pretinsektu līdzekli, jāņem vērā tas, cik intensīvu un ilglaicīgu vēlamies aizsardzību. Noturīgāki un ar ilgstošāku darbības laiku ir tieši uzsmērējamie līdzekļi, kas jāklāj uz ādas. Tie veido aizsargkārtiņu, kas atbaidīs kukaiņus, kā arī pateicoties ādas siltumam tie pamazām izgaros un nodrošinās vajadzīgo rezultātu.Izsmidzināmie līdzekļi darbosies īsāku laiku, taču tos var izsmidzināt tieši uz ādas vai apģērba, tādējādi nosedzot lielāku laukumu. Svarīgi, lai līdzeklis nenokļūtu acīs, degunā vai mutē. Visas ēteriskās eļļas, tāpat kā citas sintētiskāsvielas, atbaidīs visus knišļus un kukaiņus, tāpēc nav nepieciešams izvēlēties dažādus līdzekļus, piemēram, odiem un ērcēm.Vienīgā atšķirība – to darbības laiks.

Cik ilgi darbojas aizsarglīdzekļi?

Katram līdzeklim iedarbības laiks ir atšķirīgs –tas var būt no 4 līdz 8 vai pat 12 stundām. Iedarbības laiks ir atkarīgs gan nolīdzekļa sastāva, gan formas. Izsmidzināmie līdzekļi būs jāatjauno biežāk, jo tie ātrāk izvēdinās nekā uzsmērējamie. Tāpat īsāka noturība būs arī dabīgajiem līdzekļiem, tie jāatjauno vidēji ik pēc 2 stundām, kamēr sintētiskie būs noturīgāki. Svarīgi ir arī tas, ka aizsarglīdzeklis pret odiem darbosies spēcīgāk un ilgāk, kamēr pret ērcēm tas būs jāatjauno biežāk.

Pirms izvēlies piemērotāko aizsarglīdzekli, ir vērtīgi pakonsultēties ar farmaceitu, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko līdzekli gan sastāva, gan noturības ziņā. Tāpat būtiski pārbaudīt, vai no kādas ēteriskās eļļas vai sastāvdaļas nerodas alerģiska reakcija, tas ir īpaši svarīgi, ja līdzekļus izvēlies lietot arī bērniem,” iesaka farmaceite I.Krastiņa.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.