9 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Masāža grūtniecības laikā – jā vai nē?

 
Foto: Publicitātes

Bērniņa gaidīšanas laikā ikviena māmiņa sastopas ar muskuļu sasprindzinājumu, pietūkumu kājās un sāpēm kakla un muguras zonā. Viens no veidiem, kā uzlabot pašsajūtu un atbrīvoties no muskuļu sasprindzinājuma, ir masāža. Grūtniecības laikā speciālā masāža ne tikai atvieglos grūtniecības laiku, bet sagatavos organismu arī dzemdībām. Plašāk par grūtniecēm piemērotu masāžu un tās pozitīvo ietekmi stāsta t/c DominaShopping semināra “Gaidību 4diena” lektore, fizioterapeite un AquaFitnesstherapy (kustību terapija ūdenī) speciāliste Luīze Ventaskrasta.

Svarīgi atcerēties, ka grūtniecēm ir piemērota un pat ieteicama speciāla, tieši topošajām māmiņām paredzēta masāža, kuras pamatā ir viegli pieskārieni ķermenim, kas noņem muskuļu spriedzi un veicina limfas un asinscirkulāciju. Masāža mazina pietūkumu un atbrīvo šlakvielas jeb organisma vielmaiņas galaproduktus. Pirms izvēlies doties uz masāžu noteikti konsultējies ar savu ārstu vai fizioterapeitu.

Luīze Ventaskrasta atzīst, ka masāža grūtniecēm atšķiras vispirms ar kustību vieglumu un maigumu. Galvenās zonas, uz kurām tiek veikta iedarbība masāžas veikšanas laikā, ir mugura, kakls un plecu josla, kājas un rokas.

Lai mazinātu slodzi mugurkaulam, palīdzēs muguras un kakla masāža. Baudotroku un kāju masāžu, iespējams uzlabot asinsriti, visu sistēmu un orgānu darbību. Īpaši pielāgotā masāža iedarbojas uz bioloģiski aktīviem punktiem.

Saspringti muskuļi un garastāvokļa svārstības ir vienas no problēmām, ko iespējams atvieglot ar masāžas palīdzību. Masāža grūtniecības laikā atvieglos topošo māmiņu gan no mugurasun kakla muskuļu sāpēm, gan arī būs noderīga jostas, gurnu, kāju un pēdu zonā, atslābinot sasprindzinātos muskuļus. Masāža palīdz koriģēt arī garastāvokļa svārstības, ko izraisa hormonālās pārmaiņas bērniņa gaidīšanas laikā.

Arī grūtniecēm piemērotā masāža veicina tūskas samazināšanos, sniedz viegluma sajūtu un mazina stresu, nogurumu. Masāža pozitīvi ietekmēs pašsajūtu un asinsriti, kas īpaši labvēlīgi iedarbojas uz barojošu vielu un skābekļa padevi bērna un māmiņas šūnām.

Lai mamma un mazulis varētu atpūsties,izvēlamies maigu ķermeņa masāžu, kas priecēs un pat ieaijās vieglā snaudā. Šī procedūra ir dziļi relaksējoša, kā arī sagatavos grūtnieces ķermeni optimālā stāvoklī, kas īpaši svarīgi ir gaidību laikā un arī vēlāk, lai atvieglotu dzemdību procesu.

“Svarīgi atcerēties, ka ikviena masāža tiek veikta tikai pēc grūtnieces pašsajūtas, vēlmēm, kā arī fizioterapeita un ginekologa rekomendācijām. Piemēram, grūtniecības pirmajos mēnešos iespējams tikai palutināt muguru un saspringušos krustus, atbilstoši izjūtai un noskaņojumam,” atzīst Dr. paed. LuīzeVentaskrasta.

Plašāk par ķermeņa masāžu grūtniecības laikā, ko noderīgu likt dzemdību somāun citām aktuālām tēmām bērniņa gaidību laikā jaunās un topošās māmiņas varēs uzzināt “Gaidību 4dienas” seminārā. Tas notiks 2017. gada 27. jūlijā no plkst. 11.00 līdz 13.00 tirdzniecības centrā DominaShopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna Vairāk Saules).Dalība seminārā ir bez maksas.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.