10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Gatavojoties Latvijas simtgadei, sociāls projekts Lote piedāvā planšetdatoru filca somas ar tautastērpu motīviem

 

Lote – planšetdatoru filca somu un mobilo telefonu maciņu zīmols, kas dod iespējas strādāt cilvēkiem ar invaliditāti, ir izveidojis jaunu somu kolekciju, kas paredzēta 15 collu planšetdatoriem. Kolekcija veidota, gatavojoties Latvijas simtgadei: tā atspoguļo sevī Latvijas reģionus un to tautastērpu tradīcijas. Soma Zemgale veidota, izmantojot Zaļenieku tautastērpu motīvus, somas Kurzeme izgatavošanā tika pielietota Kurzemes tautastērpu villaine. Somu Latgale, savukārt, izdaiļo Mērdzenes tautastērpa audums. Drīzumā Lote piedāvās arī kosmētikas somas ar moderniem rakstiem. „Seno latviešu simbolu un tautastērpa elementu izmantošana dizainā ir ļoti aktuāla tendence. Tā palīdz uzturēt vēsturisko atmiņu cauri tam, šķietami, neparedzētām lietām, piemēram, viedierīču somām,” informē Ina Stupele, biedrības Taureņa efekts projektu vadītāja.

Jaunā somu kolekcija ir veltīta Latvijas iedzīvotājiem svarīgam notikumam – Latvijas valsts simtgadei, kuras svinībām gatavojoties, tiek izstrādāta vērienīga un plaša pasākumu programma. Programmas mērķi ir cildināt Latvijas kultūras daudzveidību, izcelt mūsu valsts cilvēku talantus, izcilību un sasniegumus, ka arī spēcināt Latvijas kā 21. gadsimta nacionālas valsts identitāti. Lote vēlas parādīt, ka moderno tehnoloģiju somas arī spēj atspoguļot tautas identitāti, ka arī atklāt invalīdu, sirmgalvju un vientuļo māmiņu talantus un ļaut viņiem strādāt. Somu ražošanā tiek izmantoti uzņēmuma “Limbažu tīne” austie etnogrāfiskie audumi, tādejādi veicinot atbalstu vietējam ražotājam. „Valsts simtgadē ir īpaši svarīgi atcerēties par cilvēkiem no sociāli mazaizsargātām riska grupām. Tāpēc invalīdu nodarbināšanai ir arī liela pievienotā vērtība – tiek celta pašapziņa un veicināta sociālā integrācija, kas ļauj sociāli atstumtiem cilvēkiem sajusties piederīgiem un vajadzīgiem.” – komentē I. Stupele.

Lotes somu un maciņu tapšanā ir iesaistīti jaunieši ar invaliditāti, sirmgalvji, vientuļās māmiņas. Laika gaitā tika izveidota sadarbība ar biedrību Cerību spārni un organizāciju FONDS KOPĀ, ejot uz vienotu mērķi – nodrošināt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām darba pieredzi, prasmes un iemaņas. Šobrīd produkciju var iegādāties veikalā Rozes Bode Vecrīgā, Ogres Pērle Ogrē, suvenīru tirdzniecības vietā Turaidā un interneta veikalā www.KinLeaves.com.   

 

Biedrība Taureņa efekts tika dibināta 2009. gadā un tās mērķis ir gan sociālās atstumtības mazināšana,  gan demogrāfijas problēmjautājumu apzināšana un risināšana ar mērķi – izglītotas, plaukstošas un veselīgas Latvijas sabiedrības veidošana. Sociāls projekts Lote tika palaists 2014. gada un aktīvi attīstās.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.