13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

ZIŅAS VIEGLAJĀ VALODĀ – VIENKĀRŠI PAR SVARĪGO

 

vienkarsavaloda

30.maijā, plkst.23:00  Latvijas Radio 1 ēterā pirmo reizi izskanēs ziņas vieglajā valodā.

Vieglās valodas ziņas ir tāds ziņu pasniegšanas veids, lai tas būtu viegli saprotams cilvēkiem ar valodas uztveres grūtībām. Šīs ziņas palīdzēs dažādām sociālām grupām atvieglot ikdienu, sekojot un iekļauties apkārtējās sabiedrības notikumos. Vieglās valodu ziņu būs piemērotas gados veciem cilvēkiem, jauniešiem ar nepietiekamu izglītības līmeni, ārzemniekiem, kuri vēlas apgūt latviešu valodu, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Vieglās valodas ziņas var kalpot kā pirmais orientieris par notikumiem visapkārt laikā, kad arvien biežāk runā ne tikai par valodas, bet arī  par mediju lietotprasmi. Vieglās valodas ziņu pamatprincipi ir īsi, vienkārši teikumi, bez sarežģītiem terminiem, svešvārdiem un definīcijām. Ideja aizgūta no Skandināvijas, un Latvijā aizsākusies pirms 15 gadiem. Nodrošinot šādas ziņas, Latvijas Radio apliecina savu misiju, piedāvājot atbilstošu saturu visām sabiedrības grupām.

Savukārt 2.jūnijā plkst.15:06 Latvijas Radio 1 raidījumā „Ģimenes studija”  runāsim par vieglo valodu ne tikai ziņās, stāstot par politiskiem un sabiedriskiem procesiem, bet arī literatūrā. Raidījuma vadītāja un viesi meklēs atbildes uz jautājumiem, vai Rūdolfa Blaumaņa un Kārļa Skalbes literārie darbi, pārveidoti vieglajā valodā, joprojām ir šo autoru darbi, vai vieglā valoda noder tikai sveštautiešu bērniem, kuri mācās latviešu valodu un bērniem ar speciālām vajadzībām, vai tomēr tos būtu noderīgi lasīt arī pārējiem bērniem?

Ziņas vieglajā valodā ēterā izskanēs katru dienu plkst.23:00, savukārt Dienas notikumu apskats būs plkst.23:05. Jau no 23.maija vieglās valodas ziņas iespējams lasīt un klausīties arī sabiedrisko mediju ziņu portālā http://www.lsm.lv/lv/temas/zinas-vieglaja-valoda/ .

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.