11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā izvairīties no kredītiem un nepieļaut vecāku kļūdas

 

 

Daudzi dzīvo no rokas mutē, t.i. no algas līdz algai. Viss ir labi, līdz brīdim, kamēr neparādās ārkārtas izdevumi, kurus nav iespējams atlikt. Latvija šajā aspektā nav unikāla, jo šādi dzīvo lielākā daļa pasaules iedzīvotāju. Lai atrisinātu pēkšņi radušos situāciju ir iespējami trīs varianti – a) aizņemties, b) atlikt lēmuma pieņemšanu (noslēpties), c) meklēt kompromisu. Turpinājumā aplūkosim, kurš no variantiem ir labāks un kā nesajaukt mērķus ar līdzekļiem.

  1. Aizņemšanās

Attīstoties tehnoloģijām, pieteikšanās kredītam ir kļuvusi vieglāka kā jebkad. Diemžēl tas vienlaikus rada arī virkni problēmu cilvēkiem, kuri nespēj objektīvi izvērtēt savas iespējas segt parādsaistības. Iespēja aizņemties internetā, ko piedāvā dažādi nebanku kreditori var palīdzēt tikt pie papildus finansējuma, pat neizejot no mājas. Šī iespēja nav jauna un daļai Latvijas iedzīvotāju ātrais aizdevums ir kļuvis pieņemams un ikdienā tiek izmantots biežāk nekā tas būtu nepieciešams. Nepareiza savu finansiālo iespēju izvērtēšana var novest pie tā, ka kredīts, nevis palīdz, bet gan situāciju vēl vairāk pasliktina. Cilvēkiem, kas rīkojas apdomīgi un neaizņemas vairāk kā spēj to atļauties un ir nepieciešams, problēmas parasti nerodas. Nav noslēpums, ka maksātspējai ir liela saistība ar motivāciju un godaprātu. Ir Latvijā salīdzinoši daudz cilvēku, kas var maksāt savus rēķinus, bet to nedara sev vien zināmu iemeslu dēļ.

  1. Noslēpšanās

Ir cilvēki, kas izvēlas situāciju, nevis risināt, bet izlikties, ka problēma nepastāv. Viņi ir kā strausi, kas bāž galvu smiltīs, cerot, ka problēmas atrisināsies pati no sevis. Ja runa ir par komunālo vai mobilo sakaru rēķinu apmaksas atlikšanu, šāda pieeja nav nekas ārkārtējs. Ilgstošiem nemaksātājiem gan jārēķinās, ka problēmas var rasties arī no ikdienas rēķinu nemaksāšanas. Diemžēl vai par laimi ir situācijas, kad pat šādi cilvēki ir spiesti pamosties un skatīties patiesībai acīs. Salūzis auto, pods vai sabojāta apkures sistēma ziemas spelgonī – tās ir reizes, kad risinājums ir vajadzīgs tūlīt un tagad. Ja naudas ārkārtas izdevumiem nav, atliek paļauties uz jau pieminētajiem aizdevējiem vai doties pēc palīdzības pie ģimenes, draugiem, tuviniekiem. Var pat teikt, ka dzīve piespiež šos cilvēkus rīkoties, nevis slēpties.

  1. Kompromiss

Uzņēmējdarbībā kompromisa meklēšana ir ierasta prakse situācijās, kad vienai no pusēm rodas problēmas ar maksātspēju vai nepieciešams pagarinājums rēķina apmaksai. Atliktais maksājums par pakalpojumu ir vēl ierastāka prakse un to izmanto praktiski visi pakalpojumu sniedzēji un lielās mazumtirdzniecības ķēdes. Privātpersonas šādu praksi sadarbībā ar uzņēmumiem pielieto reti, jo latviešiem liekas, ka sarunāšanās ir sarežgīta. Arī kaulēšanās par cenu, par atlaidi produkcijai vai pakalpojumiem mums nav ierasta prakse, taču to vajadzētu ieviest.

Šobrīd, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, daudzās Latvijas mazpilsētās norēķini par precēm un pakalpojumiem noris ar pēcapmaksu. Tas gan ir iespējams starp sadarbības partneriem, kas ir ilgstoši pazīstami un nevajadzētu cerēt, ka ierodoties no Rīgas Jūs saņemsiet šādu pretimnākšanu. Reālā dzīvē šāda sadarbība ir izdevīga abām pusēm, jo klients nav spējīgs apmaksāt, piemēram, steidzamu auto remontu uzreiz. Auto serviss turpretim bez klientiem kļūst maksātnespējīgs un ir gatavs panākt klientiem soli pretim.

Nobeigumā varam droši apgalvot, ka katrai situācijai ir iespējami vairāki risinājumi, taču ir jāsaņem drosme, lai rīkotos. Vērts arī piezīmēt, ka pagājušajā mēnesī kredītbirojs paziņoja, ka noslēdzis līgumu ar Latvenergo un tagad tā rīcībā ir informācija par vairākiem simtiem tūkstošiem iedzīvotāju, kas kavē elektroenerģijas rēķinu apmaksu. Praksē tas nozīmē, ka daudzi cilvēki, kuriem līdz šim bija tīra kredītvēsture tagad var rasties problēmas saskarsmē ar dažādiem kreditoriem un pakalpojumu sniedzējiem. Ātrais kredīts ar negatīvu kredītvēsturi tiek izsniegts daudz retāk, jo jau pats fakts, ka klients ir iekļauts creditreform vai līdzīgā datu bāzē ir slikta pazīme. Varam prognozēt, ka ilgtermiņā nonāksim pie situācijas, kurā prakstiski gandrīz visi Latvijas iedzīvotāji būs vienā vai otrā brīdī kādam bijuši parādā un kredītbirojam, aizdevējiem, komersantiem būs jāpārskata nosacījumi uz kuriem tie izvēlas sadarboties vai atteikt sadarbību ar privātpersonām.

Cilvēkiem, kas nav iekļauti parādnieku melnajos sarakstos šobrīd ir pats labākais brīdis veidot uzkrājumus. Izmantot savus krājumus brīdī, kad tas nepieciešams ir ierasta prakse visu cilvēces pastāvēšanas laiku. Mums ir jāatgriežas pie saknēm, bet situācijās, kad tas nav iespējams, jārīkojas atbildīgi un rūpīgi jāvērtē savas reālās, nevis optimistiskās finansiālās iespējas un prognozes.

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.