12.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Dermatoloģe: Laiku pa laikam ir svarīgi sejas ādu atpūtināt no dekoratīvās kosmētikas

 

Sievietes ikdienā lieto aptuveni 10 dažādus kosmētiskos līdzekļus, tai skaitā dekoratīvo kosmētiku, un uz sejas ādas dienas laikā iedarbojas neskaitāmi daudz dažādu vielu,vidē sastopami mikrobi un potenciālie alergēni. Sejas āda ir katras sievietes vizītkarte, tādēļ “Euroaptiekas” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” vēstnese dermatoloģe Anda Apine iesaka vismaz pāris reizes mēnesī ļaut sejas ādai atpūsties no dekoratīvās kosmētikas.

Šobrīd visā pasaulē arvien vairāk novērtē un atzīstdabiski skaistu sejas ādu, kas nav jāslēpj zem biezas dekoratīvās kosmētikas kārtas. Ne velti tādas slavenības kā Gvineta Paltrova vai Ališa Kīza atteikušās no dekoratīvās kosmētikas, tā vietā pievēršot uzmanību sejas ādas kopšanai, nevis cīņai ar sekām, tās ar dekoratīvās kosmētikas palīdzību cenšoties noslēpt.

Alternatīvas dekoratīvajai kosmētikai

“Ikdienā lietotie kosmētiskie produkti katrs satur vidēji 20 ķīmiskas substances. Tādēļ būtiski pievērst uzmanību produktu sastāvam, izvēlēties pēc iespējas maigākus kosmētiskos līdzekļus, kas nesatur konservantus, parabēnus, kancerogēnus un citas veselībai bīstamas vielas,” uzsver “Veselības centra 4” dermatoloģe Anda Apine. Kā norāda A.Apine, šie kaitīgie faktori var izraisīt gan ādas kairinājumu, gan izraisīt dažādu ādas stāvokļa saasināšanos, gan ietekmēt visa organisma veselības stāvokli.

“Ir tikai loģiski ļaut ādai ik pa laikam atpūsties no šādas slodzes. Dekoratīvajā kosmētikā esošie materiāli, kas pārsvarā atrodami pūderkrēmu un pūderu sastāvā, ir paredzēti lieko tauku un spīduma absorbēšanai. Tādēļ labāk izvēlēties matējošus vai spīdumu ierobežojošus bāzes krēmus kā alternatīvu kompaktajam pūderim,” iesaka A. Apine.

Kā norāda ārste, īpaši būtiski ir arī ievērot higiēnas pasākumus– pēc iespējas izmantot krēmus ar dozatoru, jo burciņu tipa produktos ar rokām var ievazāt mikroorganismus. Gluži tāpat A. Apineiesaka neaizmirst par meikapa otu un aplikatoru kopšanu –tiesevī savāc daudz sīkus netīrumus.

Atslodzes diena no dekoratīvās kosmētikas

Tāpat kā cilvēkam ir nepieciešamas brīvdienas no darba, arī sejas ādai nepieciešama adekvāta attīrīšana un brīvdienas no dekoratīviem kosmētiskiem līdzekļiem. “Šādās dienās ieteiktu attīrīt ādu, ja nepieciešams – tonizēt ar konkrētam ādas tipam piemērotu līdzekli un bagātīgi mitrināt jebkuru ādas tipu. Ja sevi ļoti gribas palutināt, tad šajos meikapa brīvbrīžos var veikt papildu sejas kopšanas procedūras. Pirmkārt,var veikt ādas pīlingu, lai attīrītu ādas virsmu no atmirušajām šūnām.Tas atstās pozitīvu efektu, unkopjošā kosmētika- krēmi, serumi un maskas – pēc tamlabāk uzsūksies, kā arī padarīs ādas virsmu gludāku un izlīdzinās ādas toni. Tad,atgriežoties pie dekoratīvās kosmētikas, nebūs nepieciešams tik liels daudzums ādas defektu noslēpšanai,” iesaka A.Apine.

Pēc pīlinga dermatoloģe iesakauzklātmitrinošu masku, lai atgrieztu ādai tvirtumu un mirdzumu,tādejādi ļaujot ādai arī ikdienā labāk elpot un uzlabot arī meikapa noturību dienas laikā. Lielam meikapa daudzumam ir tendence noslīdēt, atšķirībā no plānas kārtiņas, kas lieliski uzsūcas ādā.

Ādas tipam piemērota kopšana

Katrs cilvēks ir absolūti unikāls. Svarīgākais ir atrast un izvēlēties savam ādas tipam un stāvoklim atbilstošu līdzekli. “Lai būtu pavisam droši, sava sejas ādas tipa noteikšanu ir vērts uzticēt speciālistam. Starp citu, pašlaik iedzīvotāji Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī “Euroaptiekās” pie konsultantiem to var izdarīt bez maksas. Precīzi zināt savu ādas tipu ir būtiski, lai varētu izmantot produktus, kas paredzēti konkrētu problēmu risināšanai,” skaidro dermatoloģe.Taukainai ādai jānodrošina efektīva poru attīrīšana un tauku radītā spīduma mazināšana, kā arī jānodrošina optimāla vide ar līdzekļiem, kam ir neitrāls pH līmenis, lai samazinātu baktēriju veidošanos. Savukārt sausai ādai jāsniedz maiga attīrīšana un maksimāla mitrināšana vai pat barošana, lai atjaunotu ādas aizsargbarjeru, līdz ar to palīdzētu ādai sevi labāk aizsargāt pret dažādiem ārējiem kairinošiem faktoriem. Attiecībā uz kombinētas sejas ādas tipu ir svarīgi pielāgot produktus un kopšanu katrai zonai individuāli.

Apine uzsver, ka sausas vai dehidrētas ādas īpašniecēm pūderkrēmi var radīt vēl izteiktāku ādas sausumu, vilkšanas sajūtu un pastiprināt krunciņu veidošanos. Turpretī sausas ādas kopšanai paredzētie kosmētiskie līdzekļi var būt veidoti uz eļļas bāzes, lai nodrošinātu papildus aizsardzību un barošanu, kas taukainai ādai var izraisīt poru nosprostošanos, kā arī radīt lielisku vidi, kur mikroorganismiem vairoties, tādējādi izraisot, piemēram, aknes paasināšanos.

Sejas ādas attīrīšana būtiska arī dienās, kad neuzkrāsojies

Sejas attīrīšana ir pamats veselīgam sejas ādas izskatam. Tā nepieciešama ne tikai dekoratīvās kosmētikas noņemšanai, bet arī visam pārējam, kas dienas un nakts laikā nonāk uz mūsu ādas– putekļi, vides piesārņojums, alergēni, mikroorganismi, tauki, sviedri u.c. “Jau vairākus gadus dažādi pētījumi rāda, ka sejas un dekoltē ādai ikdienā nav nepieciešama sejas mazgāšana ar krāna ūdeni. Diemžēl ūdens kvalitāte un tajā esošie minerāli ādu sausina un padara ievainojamāku ārējiem faktoriem. Tādēļ šobrīd plašā klāstā pieejamie micelārie ūdeņi ir lielisks attīrīšanas veids, kas ļoti efektīvi attīra gan no dekoratīvas kosmētikas, gan netīrumiem. Tie pielāgoti gan taukainas, gan normālas, gan sausas sejas ādas kopšanai,” stāsta dermatoloģe A.Apine. 

Līdz 5.martam “Euroaptiekas” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” ietvaros ikvienam interesentam ir iespēja piedalīties aktivitātē “Mīli savu ķermeni!” kopā ar “Veselības centra 4” Dermatoloģijas klīnikas dermatoveneroloģi Andu Apini. Vairāk informācijas www.veselibastests.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.