14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Klajā laista latviešu buramvārdu grāmatu sērija

 

Latvijas valsts svētkos izdevniecība “White Book” lasītājiem sagādājusi ko īpašu – autores Daigas Bitēnas latviešu buramvārdu grāmatiņas: “Buramvārdi mākoņu gaiņāšanai”, “Buramvārdi labajai raganiņai” un “Buramvārdi īstam latvietim”.

 

Latviešu buramvārdu grāmatu sērija rosina uz dzīvi skatīties ar gaišu un viegluma pilnu skatu. Tā aicina atklāt maģiju sevī, atgādinot, ka katra sieviete ir mazliet ragana un katrs vīrietis – mazliet burvis. Grāmatu saturu veido pozitīvie apgalvojumi, kas lasītājiem ļauj uz ikdienu pavērties ar smaidu. 

Spilgtākā un zīmīgākā sērijas grāmata ir “Buramvārdi īstam latvietim”. Tā ir vienlaikus veltījums un atgādinājums visiem latviešiem – aicinājums ik dienu pamanīt, cik īpaša ir mūsu zeme, skanīgas dziesmas un skaista dzeja. Grāmatas tapšanu iedvesmojusi latviešu tautas vēsture, teikas, pasakas, seno baltu zīmes un raksti, kā arī tautasdziesmas. Krājumā var atrast burvju vārdus jautram, laimīgam, ticības pilnam, mīlošam un drosmīgam latvietim. Tāpat grāmatā iekļauti buramvārdi tautas gudrību izzināšanai, tautas gara stiprināšanai, dzimtenes sargāšanai, Gaismas pils celšanai un daudzi citi iedvesmojoši vārdiņi, kas liek novērtēt un justies lepnam par mūsu zemi.  

Tikai Latvijā ik nakti circenīt’s aiz krāsns dzied,

Tikai mūsu zemes purvos malduguņu pļavas zied.

(Buramvārdi dzimtenes novērtēšanai)


“Buramvārdi mākoņu gaiņāšanai” noder lai pieburtu: saulainu dienu draņķīgā laikā; smieklus, kad gribas raudāt; spēku, kad mēle pār plecu. Tāpat šajā grāmatiņā iespējams atrast buramvārdus, kas palīdz pagarināt laiku, kad dienā pietrūkst dažu stundu un radīt idejas, kad tukša galva. Īpaši cītīgi būrēji var izmēģināt pieburt mīlīgu omu riebīgam priekšniekam un saprātu dumjai valdībai. 

Laika vārtus vaļā veru,

Pulkstenim klāt smiltis beru.

(Kā pieburt laiku, kad dienā pietrūkst dažu stundu) 

 

 

“Buramvārdi labajām raganiņām” atklāj vārdus, kas palīdz pieburt pilnu drēbju skapi, iekarot kolēģu sirdis, veikt noderīgus pirkumus, pagatavot gardu ēdienu, veiksmīgi nolikt gulēt bērnus un izbaudīt romantisku vakaru. Grāmatā iekļautie buramvārdi ir lielisks papildinājums ikvienas personas ikdienā.  

Valoda šodien raisās lai dzejā,

Ikdienas soļi lai pārvēršas dejā.

(Buramvārdi burvīgas dienas sākumam) 

Lasītāji tiek aicināti izvēlēties saistošākos pozitīvos apgalvojumus un, tos miksējot, izveidot vienu vai vairākas afirmācijas, ko atkārtot domās vai runāt skaļi. Šie buramvārdi ir kā spēle un atgādinājums, ka pozitīvajās domās ir spēks – atliek izmantot, lai iegūtu visu, ko sirds vēlas!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.