6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Pacel pašapziņu ar… stieni, jeb dejas pie stieņa

 

Tu droši vien zini, ko nozīmē Power pump, Fatburner, Rowing. Tie visi ir sporta nodarbību nosaukumi. Bet vai esi dzirdējusi par Pole fitness jeb Pole dance? Tas ir treniņš jeb deja pie stieņa. Latvijā šis fitnesa novirziens ir pieejams tikai apmēram gadu. Cosmo redakcijas drosmīgākās meitenes devās izmēģināt.

 

Nav nekāds noslēpums, ka, dzirdot par dejām pie stieņa, pirmā asociācija ir striptīzs. Arī mūsu trijotne uz nodarbību devās ar šādu stereotipu. Un tas nav nekas pārsteidzošs – šis fitnesa novirziens ar sportu saistīts ir tikai kopš 21. gadsimta sākuma. Līdz tam tas vairāk bijis sastopams bāros vai ķīniešu cirkā.

Uzkurini pašapziņu

Mēs visas esam redzējušas, cik skaisti un viegli tas padodas Demijai Mūrai filmā Striptīzs vai Natālijai Portmanei filmā Tuvāk, tomēr dzīvē Pole prasa daudz spēka, lielu lokanību un, galvenais, apņēmību un drosmi atkārtot trenera rādītos trikus. Pirmajā reizē jums izdosies labi ja viena no 10 kustībām, bet prieks tāpēc būs divkāršs.

Nenovērtējams ir šī sporta veida fiziskais ieguvums: nodarbību laikā īpaša slodze ir rokām (sevišķi augšdelmiem), vēdera muskuļiem, sēžamvietai un augšstilbiem. Tomēr tajās notiek vēl kāda brīnumaina pārvērtība – meitenes, kuras atnāk, sagurušas pēc darba, iztaisnojas un kļūst sievišķīgas – izpilda skaistas kustības un iemācās kontrolēt ķermeni.

Arī Pole Fit Studio līdzīpašniece Ksenija Mlikova kā lielāko gandarījumu atzīmē pašapziņas, sievišķības un seksualitātes izmaiņas. Sievietēm pazūd kompleksi. Un nav būtiski, ko rāda svari, jo arī slaida meitene var kustēties neglīti. Turpretī tā, kurai patīk savs ķermenis un kura to kontrolē, ir tiešām skaista.

Jau gadu Latvijā

Pasaulē šis fitnesa novirziens nav jauns – Pole zāle atrodama katrā sporta klubā, tiek rīkotas starptautiskas sacensības un šovi. Latvijā gan pagaidām ir tikai viena studija, kurā pieejami treniņi grupā vai individuālas apmācības. Ksenija Mlikova pastāstīja, ka sievietes par Pole fitness interesējas jau kopš studijas atvēršanas pirmās dienas: viņas uzzinājušas par to internetā un meklēja ko līdzīgu Latvijā. Tāpēc grupu nodarbības vakaros ir ļoti labi apmeklētas – šeit var satikt dažāda vecuma, miesasbūves, tautības un profesiju sievietes. Starp klientēm ir ne tikai grāmatvedes un banku darbinieces, it pat cirka akrobāte, inženiere-celtniece un zinātniece. Lielākajai daļai ir ģimene – vīrs un bērni. Kamēr mamma nodarbībā, atvases var kavēt laiku pie galdiņa ar īpaši sarūpētām krāsojamām grāmatām.

Ieguvums ķermenim un garam

Vingrojumu kompleksi ir izstrādāti, pamatojoties uz Amerikas deju skolas vadlīnijām. Tie veicina kustību koordināciju, palīdz atbrīvoties no liekā svara, uzturēt muskuļu tonusu, veidot plastiskāku un izturīgāku ķermeni. Studijas treneri stāsta, ka jau pēc dažām nedēļām redzēsi, uz ko esi spējīga – pratīsi klasiskas un eleganti seksīgas kustības, griezienus uz stieņa, uz grīdas un pie sienas. Ar laiku varēsi izpildīt vissarežģītākos trikus, un tas tev ļaus justies daudz seksuālākai un brīvākai. Mēs pārliecinājāmies, ka šīs nodarbības nozīmē ne tikai spēka vingrojumus un aerobo slodžu kombinācijas, tās ir arī aizraujošs laika pavadīšanas veids un iespēja pabūt pilnīgi citā vidē.

Zīmīgi, ka pozitīvās pārmaiņas pamana arī Pole dalībnieču mīļotie vīrieši. Ksenija Mlikova stāsta, ka studija saņēmusi neskaitāmus “paldies” – vīri un draugi novērtē, ka viņu sievietes kļuvušas pašpārliecinātākas. “Mūsu attiecībās parādījusies jauna dzirkstele,” atzīmējis kāds vīrs. Lai prieks būtu ne tikai pašai vai mīļotajam vīrietim, ir iespēja pārsteigt arī draudzeni, uzdāvinot viņai oriģinālu dāvanu  – nodarbību pie stieņa, piemēram, vecmeitu ballītes ietvaros.

Iecienījušas arī slavenības

Pole fitness izmēģinājušas tādas slavenības kā Keita Mosa, Spice girls meitenes, Sindija Krauforde, Britnija Spīrsa, Parisa Hiltone, Šakira. Kādai tas bijis vajadzīgs lomai, citai – koncerta šovam, bet vēl kāda vēlējusies pārsteigt dzimšanas dienas viesus. Taču tagad daudzas šīs nodarbības jau iekļāvušas savā treniņu programmā. Piemēram, Lindsija Lohana Pole izvēlējusies tāpēc, ka, viņasprāt, tas uzlabo dejotprasmi. Turklāt šīs nodarbības ļaujot aktrisei justies labāk, un viņa nolēmusi praktizēties arī turpmāk. Supermodele Keita Mosa, kuras skaisto dejošanas video iespējams noskatīties interneta vietnē youtube.com, ir pārliecināta, ka šāds fitnesa veids sniedz vairāk prieka nekā parasta sporta zāle. Savukārt Keita Hadsone uzskata, ka to vajadzētu pamēģināt katrai – citādi nesapratīsi, ko palaid garām.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.