9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā ikdienā patērēt vairāk kalorijas

 

Noteikti esi ievērojusi: dažreiz ārkārtīgi piepūloties un sekojot režīmam, svars paliek nemainīgs vai pat palielinās. Savukārt pēc ilgstošiem svētkiem un barojošiem vēdera priekiem, svars brīnumainā kārtā iet zudumā. Mūsu organisms ir visnotaļ interesants un komplicēts. Izrādās, tas patērē tik nīstās kalorijas tad, kad par to vismazāk aizdomājamies!

Izlasi, kādos brīžos tiek tērētas kalorijas un apvieno patīkamo ar lietderīgo.

Salds miegs

Tev noteikti zināms par miega labvēlīgo ietekmi uz organismu. Miegs uzlabo vielmaiņas darbību, ādas stāvokli, nomierina, atslābina un tamlīdzīgi. Taču vai zināji, ka savā „kaloriju dedzināšanas tabulā” vari izsvītrot 60 kalorijas par katru saldā miegā pavadīto stundu? Tas tiešām ir kaut kas! Jā, viena miega stunda sadedzina 60 kalorijas, turklāt, ja tu guli kaila, tad kaloriju daudzums samazinās vēl vairāk, jo ķermenis izmanto enerģiju, lai sasildītos. Tas gan nenozīmē, ka pirms gulētiešanas tev jāēd vafeles, virtuļus vai konfektes – sabalansētai ēdienkartei veto netiek piemērots!

Rīta rituāli

Ja tev ne pārāk patīk ieveidot matus no rītiem, ieelpo dziļi un uzsmaidi fēnam, matu sukai un savam atspulgam. Varbūt tu neticēsi, bet šis rīta rituāls sadedzina 140 kalorijas. Neizklausās daudz, taču, ņemot vērā mūsu slinkumu, tas tomēr ir vairāk kā nekas. Vēl 10 kalorijas minūtē pazudīs, ja tīrot zobus, nestāvēsi kā sālsstabs, bet gan soļosi uz vietas. Ja ierasto silto dušu nobeigsi ar 2-3 minūtēm zem vēsas (vēl labāk aukstās) dušas, 100-200 kalorijas tiks aizskalotas nebūtībā.

Nepieciešamie iepirkumi

Par iepirkumu negatīvām iezīmēm – tādām kā šausminoša konta bilance, patukšots naudas maks, smagi iepirkumu maisi rakstīsim kādu citu reizi. Šoreiz par pozitīvo – ne tikai jaunas kurpes, smaržas vai soma, bet arī jauns izmērs! Katra šopingā pavadītā stunda sadedzina 200 kalorijas, turklāt dažkārt šis process mēdz ievilkties pat visas dienas garumā. Nosacījums: ne tikai staigāt, bet arī laikot, laikot un laikot. Kleitas, kurpes, bikses, krekliņus – ideālā variantā tā, lai slodze jūtama visā ķermenī. Iepērkoties pārtikas nodaļā, stiepjot grozu vai stumjot smagus ratus, turklāt staigājot gar preču plauktiem vienmēr ieskaties apakšējos plauktos – trenēsi kājas, dibenu un zaudēsi kalorijas. Tu nostiprināsi efektu, ja atteiksies no tik ierastās „iepirkumu dienas” picas vai kūkas, izvēloties zaļos salātus un ūdeni ar citronu vai melnu kafiju.

Mīļie mājas darbi

Te nu gan nav ko apspriest – mājas solis garantēti sadedzina kalorijas. Darbošanās ar putekļu sūcēju patukšo tavu uzkrājumu bilanci par 160 kalorijām. Turklāt izmanto tā piedāvātās iespējas un izvingrini savu ķermeni: maini rokas, taisi pietupienus, uzdejo – tas viss pamazām iznīcina tavus ienaidniekus. Tāpat arī logu mazgāšana – dzidri stikli, noslogotas rokas un kājas un par 200 kalorijām mazāk. Darbošanās ar gludekli slaidina tevi par 130 kalorijām, grāmatu, žurnālu un dažādu mantu kaudžu pārkrāmēšana ne tikai atbrīvo mitekli, bet arī tavu ķermeni – 250 kalorijas stundā.

Tehnika

Pat ja tev ir sēdošs darbs, ir tikai mazliet jāsaņemas un tu zaudēsi! Ne jau darbu vai paaugstinājumu, bet gan kalorijas. Taisna mugura, strādājot pie datora, ne tikai uzlabos tavu stāju vai pašapziņu, bet arī palīdzēs zaudēt 50 kalorijas dienā. Ja tava darba vieta atrodas augstāk par pirmo stāvu, aizmirsti par liftu! Tas ir kā likums – uz un no darba tikai un vienīgi kāpnes. Protams, ka diendienā strādājot pie datora nogurst acis, bet ir arī labā ziņa: intensīva atskaišu drukāšana, tekstu ievadīšana, pat čatošana ar draudzeni palīdz tikt vaļā no 140 kalorijā stundā. Dīdīšanās uz krēsla dienas gaitā izdīda no tevis līdz pat 350 kalorijām. Tikai nepārforsē! Labas attiecības ar kolēģiem nav šo kaloriju vērti.

Būsim atklātas un atzīsimies, ka saņemties sportošanai vai parakstīties uz diētu ir diezgan pagrūti, jo cilvēks jau pēc savas dabas ir slinks. Tomēr ir iespējams darīt kaut ko lietas labā, galvenais ievērot jau sen zināmu un pierādītu principu – līdzsvars starp kaloriju uzņemšanu un patēriņu. Tev, pat neesot ar sportu draudzīgās attiecībās, ir iespēja uzturēt sevi labā formā un uzlabot veselības stāvokli. Lai veicas!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.