14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Esi spēcīgāka par atrunām! 10 padomi fitnesa treniņam

 

Basketbola kluba Liepāja/Triobet fiziskās sagatavotības treneris Reinis Rozītis iesaka, kā ar nopietnu darbu trenažieru zālē vai dažādām citām fiziskām aktivitātēm sagaidīt vasaru teicamā fiziskā formā.  

1. Uzsākot gatavoties vasaras sezonai, vispirms konsultējies ar savu ģimenes ārstu, vai Tava veselība atļauj uzsākt nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, un vai Tavai sirsniņai viss kārtībā. Ja ģimenes ārsts ir devis zaļo gaismu, tad nav iemesla, kāpēc neuzsākt savas fiziskās formas uzlabošanu ar sportiskām nodarbībām.

2. Sākumā ievēro mērenības principu, jo būtiski nepakļauties mirkļa iegribām – jau pirmajās dienās pārspēt pasaules rekordus. Nav svarīgi, kādu sporta veidu izvēlies, jāievēro mērenība – no vienkāršākām kustībām un vingrinājumiem uz sarežģītākiem.

3. Ja jau esi fiziski aktīvs vai vēlies sākt uzlabot savu fizisko formu, tad ir lietas, kam būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Šeit ietilpst gan dažādi vingrinājumi – aktivitātes pirms un pēc treniņa.

4. Galvenais, kas jādara, lai izvairītos no traumām un vienlaikus uzlabotu savu veselību, nodarbojies ar kardio treniņiem – skriešanu, peldēšanu un riteņbraukšanu. Šīs nodarbes uzlabo asinsriti un sirdsdarbību. Kardio treniņi Tev nodarīs arī vismazāko kaitējumu, ja kādu no aktivitātēm veiksi nepareizi.

5. Katra treniņa sākumā un beigās ir svarīgi iesildīties. Piemēram, pirms katras fiziskās slodzes, kas pati par sevi nav tālāk minētie sporta veidi, iesildies ar skriešanu vai riteņbraukšanu! Pēc tam obligāti ir jāizstaipās un jāizlokās, lai muskuļi pēc fiziskās slodzes būtu elastīgi un funkcionēt spējīgi.

6. Apmeklējot trenažieru zāli, pievērs uzmanību pareizai vingrinājumu izpildei, lai iegūtu labāko efektu un izvairītos no traumām. Pildot vingrinājumu kompleksu, vislielāko uzmanību velti spēka vingrinājumiem, kuri trenē kājas, vēdera un muguras korseti. Šāda veida vingrinājumi ir nepieciešami mūsdienu sēdošā dzīvesveida dēļ. Tie ir dažādi spēka vingrinājumi, kas paredzēti sēžamvietas, kā arī priekšējiem un aizmugurējiem kāju, ikru muskuļiem. Secība, kādā būtu jātrenē dažādas muskuļu grupas, ir – kājas, mugura un vēders, krūšu muskulatūra. Kā beidzamās šajā secībā ir jāiekļauj rokas.

7. Protams, liela nozīme, lai sasniegtu rezultātus, ir ievērot veselīgu režīmu un organismam pēc slodzes dot iespēju atpūsties. Neiztikt bez kārtīga miega, jo tajā atjaunošanās procesi norit raitāk un pilnvērtīgāk. Ļoti liela nozīme atjaunošanās procesos ir arī regulārai un samērīgai ēšanas slodzei, gan apēstā daudzumam, gan kvalitātei.

8. Treniņu noteikti iesāc ar izkustēšanos, lēnu skrējienu vai velosipēda mīšanu, tālāk intensitāti palielinot pakāpeniski. Pievērs uzmanību kardio treniņam, jo tas stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, kas ir viens no lielākiem nāves iemesliem valstī! Mūsdienu modernās pasaules cilvēkiem noteikti nepieciešams pievērst uzmanību vēdera un muguras korsetes stiprināšanai, jo bieži vien sēdošs darbs un mazkustīgais dzīves ritms dara savu – daudziem sāp mugura, pleci.

9. Protams, strādājot svaru zālē, pastiprināti jāpievērš vērība vingrojumu pareizai un precīzai izpildei. Skaidri zināma patiesība, ko vērts aizvien atkārtot – no nepareizas vingrinājumu izpildes ir lielāks ļaunums nekā labums. Tāpēc vienmēr jāatceras iemesls, kāpēc mēs esam uzsākuši fiziskās aktivitātes, vai tā mēs sev nenodarām pāri.

10. Uzsākot fiziskas aktivitātes, vēlams konsultēties ar speciālistiem, treneriem kuri ieteiks un visu parādīs. Daudz neuzticies programmām, kurās divās nedēļās solīti brīnumi, pakustoties 10 minūtes. Mērķi var sasniegt, regulāri nodarbojoties ar fiziskām nevis kampaņveidīgām aktivitātēm, jo tā var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.