6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kādu datoru izvēlēties?

 

Tā kā ir pieejams ļoti plašs datoru piedāvājums, pareizā datora izvēle var būt grūts uzdevums – lielākā daļa no tiem atšķiras ar iespējām, funkcionalitāti un cenu. Pirms izvēlēties datoru, vajadzētu izsvērt visas tā iegādes plusus un mīnusus. Ieteicams apsvērt arī visu ģimenes locekļu prasības attiecībā pret dažādajiem datoru veidiem, to tehniskajiem parametriem, tai pat laikā neaizmirstot arī par datora vēlamo dizainu. Lūk, 10 padomi, kurus sniedz HP speciāliste E. Rimkiene:

1. Iespēja izmantot datoru jebkurā vietā. Mūsdienīgiem piezīmjdatoriem ir tādas pašas iespējas kā galddatoriem. Tā kā šodien piezīmjdatori nodrošina darba iespējas bez ierobežojumiem, tie kļūst arvien populārāki. Piezīmjdatoru var ērti paņemt līdzi uz bibliotēku vai lauku mājām, tas sniedz iespēju strādāt, ērti sēžot atpūtas krēslā vai guļot gultā mājās.

2. Uzticams galddators. Galddators ieteicams cilvēkiem, kas negrasās strādāt ārpus telpām. Galddators ir laba izvēle arī tādā gadījumā, ja ir svarīgs drošības faktors – ja mājās ir mazi bērni, piezīmjdators var tikt vienkārši nomests zemē.

3. Daudzpusējas darba iespējas, kuras nodrošina jaudīga personālā datora „sirds" (procesors). Tieši no šīs datora daļas atkarīga datora spēja veikt dažādus uzdevumus. Ļoti jaudīgs procesors nepieciešams datorspēļu entuziastiem un speciālistiem, kas strādā ar grafikas programmām. Parasti procesori ar vidēju veiktspēju ir pilnīgi pietiekams raitam darbam. HP iesaka iegādāties daudzkodolu procesorus, jo tie nodrošina iespēju vienlaikus veikt vairākus uzdevumus, tādus kā rakstīšana, mūzikas klausīšanās un sērfošanu internetā.

4. Datora ātrums ir atkarīgs no tā „smadzenēm" (RAM). Atmiņas izmērs nosaka to, cik ātri jūsu dators spēs veikt dažādus uzdevumus. Ir pilnīgi pietiekami, ja tam ir 1024 Mb RAM atmiņa, lai veiktu parastus darbus vai spēlētu datorspēles. Ja ir nepieciešama papildu atmiņa vai ir vēlme spēlēt datorspēles, ieteicama jaudīga grafikas sistēma ar divreiz lielāku RAM atmiņu.

5. Daudz bilžu, filmu un mūzikas failu – ietilpīgs diskdzinis (disk drive). Jo lielāks cietais disks (HDD), jo vairāk datus tas spēj uzglabāt. Tas īpaši nepieciešams, ja vēlas uzglabāt daudz mūzikas un video failu. Šodien populārākajiem datoriem ir 120 GB un lielāks cietais disks. Datora atmiņa var arī tikt paplašināta jebkurā laikā, pieslēdzot papildu ārējo cieto diskdzini.

6. Platekrāna monitors filmu skatīšanai. Standarta galddatoram ir 19 collu plats monitors. Ja vēlaties izmantot visas operētājsistēmas „Windows Vista" iespējas vai skatīties filmas, pilnīgi noteikti ir nepieciešams platekrāna monitors. No otras puses, piezīmjdatora 14 collu monitors tiek uzskatīts par optimālāko lielumu. Dators ar šāda izmēra monitoru ir vienkārši pārnēsājams. Piemēram, plānais „HP Pavilion dv2500" sērijas piezīmjdators sver tikai 2, 43 kilogramus. Un vēl – šis dators ir piemērots ilgstošam darbam. 

7. Vairāk iespēju un papildu funkcijas. Izvēloties datoru, ieteicams ņemt vērā dažādas tā papildu funkcijas, tādas kā iespēja lietot bezvadu internetu, atmiņas karšu lasītājs, vebkamera un citas. Integrētais aprīkojums izmaksā mazāk nekā tā atsevišķa iegāde. Bet gadījumā, ja cilvēkam nav digitālā kamera, vai, lai pārvietotu fotogrāfijas uz datoru, tiek izmantots USB, atmiņas kartes lasītājs nav nepieciešams.

8. Lielāks komforts darba vietā. Speciālie aksesuāri sniedz vairāk iespējas. Piemēram, „HP xb3000" paplašinājuma bāze piedāvā dažādu savienojamību un piekļuves punktus. Vēl tas var tikt izmantots kā statīvs, lai paceltu piezīmjdatora ekrānu acu līmenī un nodrošinātu komfortablu darbu.

9. Gaumīgs telpas akcents. Īpaša dizaina dators ieteicams cilvēkiem, kas pievērš uzmanību mājas interjera iekārtojumam. Piemēram, mazais un šaurais galddators „HP Pavilion Slimline s3000" vai klēpjdators „HP Pavillion Media Center dv 6599en" var kļūt par gaumīgu akcentu jebkurā telpā.

10. Dators ar programmatūras nodrošinājumu – iespēja ietaupīt līdzekļus. Dators ar programmatūras nodrošinājumu izmaksās mazāk kā iegādājoties programmatūru atsevišķi. Vissvarīgākais programmatūras nodrošinājumā ir operētājsistēma, kam jau vajadzētu būt integrētai jaunajā datorā. Pēc datora iegādes ar programmatūras nodrošinājumu bez īpašas speciālistu palīdzības var sākt ar to darbu vai kādas izklaides. Šobrīd lielākā daļa HP datoru tiek pārdoti ar integrētu „Windows Vista" operētājsistēmu.

0003evi6_bulls_200

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.