15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Aptauja: Latvijas iedzīvotājiem internets kā maize un gaiss – pamatvajadzību augšgalā

 

Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas attīstās straujāk nekā jebkad agrāk, un pēdējos gados mobilais internets pārliecinoši kļuvis par visbiežāk izmantoto pakalpojumu Latvijā. Šobrīd viedierīce ar interneta pieslēgumu ir gluži kā maize un gaiss – bez tā savu ikdienu nevar iedomāties 95% Latvijas iedzīvotāju, liecina Latvijas Mobilais Telefons veiktā aptauja.

Līdzās internetam bieži izmantotie pakalpojumi, bez kuriem nav iedomājama Latvijas iedzīvotāju ikdiena, ir iespēja veikt attālinātus maksājumus un bankas norēķinus (58%), kā arī izmantot sabiedrisko transportu (35%). Tomēr internets pārspēj visu, turklāt tas vienlīdz svarīgs ir gan kungiem (94%), gan dāmām (95%), kā arī dažāda gadagājuma cilvēkiem.

“Latvijā, kas ir viena no mobilā interneta pieejamības un arī patēriņa līdervalstīm, iedzīvotāji vairs nevar iedomāties savu ikdienu bez interneta un priekšrocībām, ko sniedz iespēja neatkarīgi no atrašanās vietas to izmantot. Un ne velti, mūsdienās dzīvesveids ir daudz dinamiskāks nekā, piemēram, gadus divdesmit atpakaļ. Tādēļ mobilais internets, ko var uzskatīt par nākamo fiksētā interneta paaudzi, daudz efektīvāk apmierina modernā cilvēka vajadzības,” pauž Juris Binde, Latvijas Mobilais Telefons prezidents.

Pat, dodoties ceļojumā, Latvijas iedzīvotāji, pirmkārt, izvēlētos ņemt ierīci ar interneta pieslēgumu (85%) un tikai tad higiēnas piederumus (73%), grāmatas vai žurnālus laika īsināšanai (37%). Tiesa, kam gan aizņemt vietu koferī ar drukātu lasāmvielu, ja internetā var atrast gana daudz vērtīgas informācijas? Tieši iespēja nekavējoties tīmeklī atrast meklēto informāciju ir galvenā interneta priekšrocība, kuru kā primāro atzīmē gandrīz trīs ceturtdaļas jeb 71% Latvijas iedzīvotāju. Tikai trešdaļa novērtē iespēju sekot līdzi aktuālo ziņu plūsmai (33%) un iespēju attālināti iepirkties vai veikt maksājumus. Interesanti, jo vecāks interneta lietotājs, jo lielāku nozīmi tas piešķir iespējai sekot līdzi jaunākajām ziņām. Savukārt jauniešiem līdz 30 gadu vecumam būtiskāk šķiet jebkurā laikā klausīties sev tīkamu mūziku.

Lai gan internets pārņēmis gandrīz visu aptaujas dalībnieku domas un ikdienas gaitas, dažiem joprojām ir svarīgs veselīgs dzīvesveids – 27% aptaujāto ceļojumā ņemtu līdzi sporta un aktīvās atpūtas inventāru. Bez aktīvās atpūtas piederumiem savu ceļojumu biežāk nekā pārējie nespēj iedomāties pilsētnieki, kas dzīvo ārpus Rīgas (33%). Savukārt nepārtrauktas saziņas iespējas, ko sniedz internets, kā galveno priekšrocību min vidēji 29% aptaujāto, biežāk – latvieši (36%), kliedējot mītu par latvieti kā introvertu un savrupu viensētas iemītnieku.

Aptauju veicis Latvijas Mobilais Telefons sadarbībā ar Snapshots 2018. gada oktobrī. Interneta interviju formā aptaujāti 701 Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Autors: Lmt

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.