6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

10 ikdienišķi pārtikas produkti, kuri lielākos daudzumos ir veselībai kaitīgi

 

Raw Organic Baby Gold Potatoes by Brent Hofacker on 500px.com

Jebkuras zāles var kļūt par indi, bet inde — par zālēm. Gan vienam, gan otram ir jāsaprot pareizais daudzums. Šo pašu loģiku var attiecināt arī pret pārtikas produktiem, kuri sastopami mūsu virtuvē.

Burkāni. Izklausās pēc mīta, bet, patiesi, ja cilvēks regulāri lielos daudzumos ēdīs burkānus, viņa āda iegūs dzelteni-oranžu nokrāsu. Paldies dievam, ka organismas tas lielu kaitējumu nenodara. Pieturies pie 2 burkāniem dienā.

Ābolu sēkliņas. Ābolu, ķiršu, plūmju un persiku kauliņos ir atrodama ciānūdeņražskābe, kas ir kaitīga cilvēka veselībai. It īpaši bīstami ir sēkliņas pārkost un tad apēst.

Brazīlijas rieksti. 100 gramos šo riekstu atrodas aptuveni 2000% selēna dienas devas. Protams, selēns organismam ir nepieciešams, jo tas piedalās vielu apmaiņas procesos. Taču, ja to pārdozē, tas draud ar matu izkrišanu, nagu lūšanu, kā arī neiroloģiskām un sirds problēmām. Droši vari ēst 4-5 riekstus dienā.

Kafija. Lielas kofeīna devas, pirmām kārtām, atstāj negatīvu iespaidu uz sirdi, veicina bezmiegu, vemšanu un galvassāpes. Taču, lai sajustu vēl lielākas kafijas negatīvās sekas, ir jāizdzer 4-5 krūzes dienā, īsā laika posmā. Droši vari dzert divas tases dienā.

Tējas sēne/ kombuča. Šo dzērienu labāk pielietot kā zāles: mērenās devās un ar pārtraukumiem. To nedrīkst dzert, ja cilvēks slimo ar diabētu, paaugstinātu kuņģa skābes līmeni un dažādām sēnītes infekcijām. Dažas tējas sēnes satur toksiskas sēnītes un pelējumu, un to pastiprināta lietošana uzturā var novest pie negatīvām sekām. Lietot līdz 150 ml dienā.

Karambola. Pirmie negatīvie simptomi, kas liecina, ka šo augli esi apēdis par daudz — žagas, slikta dūša, vemšana un vājums. Smagākos gadījumos — nieru un nervu sistēmas darbības traucējumi. Mazas šī augļa devas ir bīstamas tikai tiem, kam ir problēmas ar nierēm. Ir ieteicams to neēst tukšā dūšā. Dienā nevajadzētu apēst vairāk par diviem gabaliem.

Muskatrieksti. Jau viena ēdamkarote šo riekstu var novest līdz reālā laika sajūtas zudumam, trauksmei, bailēm un halucinācijām. Ikdienā drīkst lietot līdz 20 gramiem.

Rūgtās mandeles. Rūgtās mandeles izskatās tieši tāpat, kā saldās. Atšķiras tikai to garša. Saldos riekstus mēs bieži ēdam ikdienā, bet rūgtās lielos daudzumos ir diezgan kaitīgas. Tie satur amigdalīnu, kurš kuņģī pārvēršas par ciānūdeņražskābi. Bērnam kritiskā deva ir 10 rieksti, bet pieaugušam cilvēkam — 50 rieksti dienā.

Ūdens. Ja cilvēks dienā izdzer par daudz ūdens, tas noved pie ūdens intoksikācijas. Biežāk tā tiek novērota sportistiem un diētu ieturošiem cilvēkiem. Pie tam, normāla dienas ūdens deva ir 2-3 litri, taču daudzi aizmirst, ka tas nav atrodams tikai dzērienos.

Svaigs kartupelis. Kartupeļi satur solanīnu (dabīgo pesticīdu), kurš cilvēkiem ir toksisks pat pēc termoapstrādes. Saindēšanās noved pie vemšanas, caurejas un pat sirds apstāšanās. Labā ziņa ir tāda, ka pieaugušam cilvēkam ar to saindēties ir diezgan grūti, jo vajadzētu apēst kādu pus kilogramu kartupeļu vienā piegājienā. Bet bērniem gan nevajadzētu svaigu kartupeli ļaut ēst.

 

Avots: Adme.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.