5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kulinārijas padomi un viltības mīklas pagatavošanā!

 

 

 

masa-pan

1. Vienmēr mīklai pievienojiet izšķīdinātu kartupeļu cieti – bulciņas un pīrāgi būs gaisīgi un mīksti pat nākamajā dienā! Galvenais , garšīgu pīrāgu nosacījums ir gaisīga, labi uzrūgusi mīkla: miltus vajag izsijāt, no tiem tiek izkratīti blakus maisījumi, un tie sijājoties bagātinās ar skābekli.

2. Jebkurā mīklā (izņemot pelmeņu, kārtaino, vārīto, smilšu), tas ir, pīrāgu, pankūku, maizes, uz puslitru šķidruma vienmēr pievienojiet aptuveni 1 ēdamkaroti (ar kaudzīti) manna. Mūķenes mācīja: „ Agrāk viskvalitatīvāko maizi gatavoja no makaronu miltiem. Tā ilgi nesakalta un bija pufīga. Tagad makaronu miltu nav, tāpēc pievienojiet 1 ēdamkaroti (ar kaudzi) mannas un rezultāts vienmēr būs labs.“ Lūk, tāds nenovērtējams padoms.

3. Mīklai pievienojiet ne tikai pienu, bet arī pusglāzi minerālūdens. Izšķīdiniet tējkaroti sodas pusglāzē ūdens un nedaudz dzēst to ar citronskābi vai etiķi. Rezultāts patiešām sanāk superīgs. Pat nākamajā dienā ir pufīgs.

4. Telpā, kur tiek gatavota mīkla, nedrīkst būt caurvējš: tas veicina ļoti cietas garozas veidošanos uz pīrāga.

5. Rauga mīklas taisīšanā visiem produktiem jābūt siltiem vai istabas temperatūrā, jo produkti no ledusskapji kavē mīklas celšanos.

6. Rauga mīklas izstrādājumiem šķidrums vienmēr jāuzsilda līdz 30-35ºС, jo rauga sēnītes, pārāk zemas vai augstas temperatūras šķidrumā zaudē savu aktivitāti.

7. Kad jūs mīcāt mīklu, rokām jābūt sausām.

8. Pirms izstrādājuma likšanas cepeškrāsnī, ļaujiet tam pastāvēt 15-20 minūtes. Pirms cepšanas ļaujiet mīklai pilnībā nostāvēties. Ja tā ir nepilnīgi nostāvējusies, tad slikti celsies un pīrāgi ilgi neizcepsies.

9. Pīrāgus uz plāts cept uz vidējas uguns, lai nesakaltu pildījums.

10. Mīklai (rauga vai sviesta) labāk tomēr pievienot nekausētu saldkrējuma sviestu, jo izkausēts sviests pasliktina mīklas struktūru.

11. Pīrāgi, kuri taisīti no piena, ir daudz garšīgāki un aromatiskāki, to garoza pēc cepšanas ir spīdīga un skaistas krāsas.

12.Raugam priekš mīklas jābūt svaigam, ar patīkamu spirta aromātu. Raugu pārbaudiet iepriekš. Sagatavojiet nelielu porciju rauga un apkaisiet to ar miltiem. Ja pēc 30 minūtēm neparādīsies plaisas, tad raugs ir sliktas kvalitātes.

13. Ja mīklā ir pārāk daudz cukura, tad pīrāgi ātri apbrūninās un pat piedeg. Palēninās rauga mīklas fermentācija un pīrāgi nesanāk tik gaisīgi.

14. Taukvielas, kas sakulti līdz skāba krējuma konsistencei, mīklai pieliek pašās beigas vai mīklas mīcīšanas laikā. Tā mīklas fermentācija uzlabojas. 

15.Lai gatavie pīrāgi būtu maigāki un trauslāki, mīklai pievienojiet tikai olu dzeltenumus.

16. Augstus pīrāgus cep uz mazas uguns, lai tie vienmērīgi izceptos.

17. Pīrāgu mīkla, kas jācep uz plāts, izrullē pēc iespējas plānāku, lai labāk varētu sagaršot pildījumu.

18. Lai pīrāga apakša būtu sausa, pīrāga zemāko slāni viegli apberiet ar kartupeļu cieti, un pēc tam lieciet pildījumu.

19. Ne mīklai, ne raugam nevajag ļaut pārstāvēties, jo tā pasliktinās mīklas kvalitāte. Pietiek ar 3 stundām, bet obligāti siltumā.

20. Rauga mīklas pīrāgus var apsmērēt ar pienu un, ja ir vēlēšanās, apkaisīt ar sāli, magonēm, ķimenēm.

21. Slēgtos pīrāgus pirms cepšanas apsmērē ar sakultu olu, pienu, cukurūdeni. Pateicoties tam uz gatava pīrāga veidojas apetelīgs spīdums. Vislabākais spīdums sanāk, ja apsmērē ar olu dzeltenumiem.

22. Pīrāgus, kurus apber ar pūdercukuru, tāpat apsmērē ar sviestu – tas piedos tiem patīkamu aromātu.

23. Pīrāgiem, kas apsmērēti ar olu baltumiem, cepšanas laikā veidojas brūna garoziņa.

24. Ja mīklai pielikts pārāk daudz sodas, tad pīrāgs sanāks tumšāks un ar nepatīkamu aromātu.

25. Plānu mīklu ir vieglāk izrullēt, ja ap mīklas rulli aptin lupatu.

26. Ja mīkla ir pārāk mitra, uzlieciet uz tās cepamo papīru un rullējiet caur t0.

27. Smilšu mīklas pīrāgus no formas ārā ņemt atdzisušus.

28. Pirms pievienot mīklai rozīnes, tās vajag apviļāt miltos.

29. Miltiem sāli vienmēr pievieno tikai tad, kad raugs jau uzrūdzis.

30. Ja mīkla jau uzrūgusi, bet jums nav laika to likt cepeškrāsnī, tad pārklājiet mīklu ar labi samitrinātu papīru, pirms tam to izpurinot.

31. Jo vairāk mīklā ir tauku un mazāk šķidruma, jo trauslāki sanāk izstrādājumi.

32. Karstu pīrāgu labāk negriezt. Ja nu tas ir nepieciešams, tad nazis jāuzsilda karstā ūdenī, ātri jānoslauka un jāgriež.

33. Ja pīrāgs nenāk nost no plāts, tad to var noņemt nost ar diega palīdzību.

dievietei_logo

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.