6.4 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Kad pārāk daudz guli: Iemesli, kāpēc no rītiem sāp galva

 

Young female adult with headache, on white background by Andrea Obzerova on 500px.com

Galvassāpes no rīta – tās padara neizturamu visu atlikušo dienu. Iemesli tām var būt tiešām dažādi, un zemāk mēs esam apkopojuši dažus vienkāršākos un populārākos:

Nepietiekams miegs

Organismam ir nepieciešamas 7-8 stundas miega, lai pēc tam varētu normāli funkcionēt. Ja tu guli mazāk, organisms domā, ka kaut kas ir noticis, tāpēc ieslēdzas avārijas režīmā. Atbildes reakciju stresam sniedz hormoni. Tā rezultātā tev paātrinās sirdsdarbība un paaugstinās asinsspiediens. Tas viss veicina galvassāpju rašanos.

Galvassāpes var remdēt ar bezrecepšu medikamentiem, bet vēl labāka alternatīva būtu 20-30 minūšu ilgs miegs. Tādējādi tu ļausi organismam atpūsties. Ilgāks miegs ar novest pie tā, ka jutīsies vēl sliktāk, bet galvassāpes pastiprināsies.

Pārāk ilgs miegs

Miegs, kas ilgst ilgāk par deviņām stundām pazemina serotonīna līmeni. Tas noved pie pazemināta asins pieplūduma smadzenēm, un izsauc galvassāpes.

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc tu jūties slikti, ja pamosties vēlāk, nekā parasti. Tādas galvassāpes mēdz piemesties brīvdienās, kad, kā likums, guļam ilgāk. Labāk arī brīvdienās uzliec modinātāju un neguli ilgāk par 8 stundām.

Endorfīni pieviļ

Agrā rītā organisms ražo maz endorfīnu – laimes hormonus. Dažos cilvēkos tas raisa migrēnas lēkmes. Palīdzēt spēs fiziskās aktivitātes. Saki „jā” rīta rosmei!

Alkohola lietošana iepriekšējā vakarā

Jā, jā, pārmērīga alkohola lietošana veicina nopietnas galvassāpes. Un nav pat jāpiedzeras, lai jau nākamajā rītā izjustu paģiras. + Alkohols var neļaut tev naktī kārtīgi izgulēties – vēl viens iemesls galvassāpēm!

Pareizākais veids, kā atkal sajusties labāk – atjaunot šķidruma līmeni organismā. To izdarīt palīdzēs ūdens un izšķīdināts C vitamīns (tas palīdzēs efektīvāk un ātrāk izvadīt alkoholu ārā no organisma).

Tu nokavēji ar kafiju

Kofeīns darbojas, kā nervu sistēmas stimulators. Ja tu regulāri dzer kafiju un vienu reizi neieguvi savu devu (nogulēji vai centies mazāk dzert kafiju), tad ir tikai loģiski, ja tev piemetas galvassāpes.

Kofeīna izslēgšana no uztura noved pie asinsvadu paplašināšanās galvas smadzenēs, kā rezultātā palielinās asins pieplūdums un spiediens. Tas arī izsauc galvassāpes.

Paaugstināts asinsspiediens

Daudzi cilvēki pat nenojauš, ka viņiem ir paaugstināts asinsspiediens. Vērsies pie ārsta, ja galvassāpes uznāk bieži un negaidīti. Ja asinsspiediens patiesi būs pārāk augsts, ārsts ieteiks mainīt dzīvesveidu, ievērot diētu, pildīt vingrinājumus vai izrakstīs medikamentus.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.