0.3 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Garšīga plova pagatavošanas noslēpumi

 
maxresdefault
foto: youtube.com

* Burkānus vajag sagriezt garenos salmiņos, nekādā gadījumā nerīvēt. Nebaidieties pārspīlēt ar garumu. Jo garāki salmiņi, jo gardāks plovs.

* Labākais trauks plovam – biezs čuguna katls, dziļa un bieza panna, čuguna katls. Jebkurā variant – ar cieši pieguļošu vāku.

* Sāli un garšvielas labāk pievienot zirvaka (tā austrumu tautas sauc gaļas, burkāna un sīpola sagatavi) gatavošanas vidū.

* lai arī kā jums negribētos atvērt vāk un ieskatīties katliņā, tomēr nedariet to, kamēr tas nebūs teikts receptē. Un nekādā gadījumā nesamaisiet gaļu ar rīsiem katliņā gatavošanas laikā. Tikai pirms pasniegšanas!

* Ja nesteidzaties, tad ietiniet katliņu ar plovu segā un atstājiet uz 30-60 minūtēm, un tas kļūs vēl garšīgāks.

Pakāpeniska uzbeku plova pagatavošana:

 

1. Izkausētā sviestā ielikt pusgredzenos sagrieztus sīpolus. Apcept līdz zeltainai krāsai.
2. Pievienot lielos gabalos sagrieztu liellopa gaļu (kubiciņos).
3. Pievienot lielos gabalos sagrieztu burkānu (Положить крупно нарезанную морковь (salmiņos). Pievienot sāli un kārtīgi apcept.
4. Apliet ar karstu ūdeni tā, lai nosegtu burkānus par 3-4 cm. Samazināt uguni un uz lēnas uguns vārīt zirvaku (tā sauc plova buljonu). Pēc savas pieredzes varu teikt, ka jo ilgāk vārās zirvaks, jo garšīgāks un aromātiskāks sanāk plovs.
5. Rīsi ir pati svarīgākā sastāvdaļa. Ir jāpērk cietāka veida rīsi, kā, piemēram, devzira, kunžara. Bet nezinu, vai Latvijā ir pieejami tādi rīsu veidi, tāpēc ņemiet vien gargraudainos. Iemērkt tos nav nepieciešams, vismaz es tā nedaru, jo manai ģimenei patīk drupans plovs. Kārtīgi pārberiet un nomazgājiet.
6. Uzmanību! Pirms iebērt rīsus katlā, pagaršojiet, vai zirvakam ir pietiekami sāls. Tam ir jābūt vairāk, nekā jūs parasti pievienojat zupām. Tas ir, jābūt pārsālītam, jo rīsi uzsūc sāli. Pretējā gadījumā plovs būs blīvs.
7. Vienmērīgi ieberam rīsus un rūpīgi ielejam karstu ūdeni tā, lai nosegtu 2 cm. Uzgriežam lielāku uguni un gaidām, kad rīsi uzsūks ūdeni. Pēc tam rīsos uztaisām caurumus līdz pat pašam katliņa dibenam. Es ņemu koka karotes kātu un kādās 5-6 vietās uztaisu caurumus. Tas ir tāpēc, lai ūdens ātrāk uzsūktos un zirvaks nepiedegtu.Skatāmies uz saturu caurumos un neaizmirstam periodiski tos atjaunot. Ja caurumos esošais šķidrums ir  duļķains, tas nozīmē, ka ūdens vēl nav pilnībā izvārījies, bet, ja šķidrums ir spīdīgs – tā ir eļļa. Tas nozīmē, ka var droši samazināt uguni līdz minimumam, rīsus savākt čupiņā, pa virsu uzbērt ziru un uzlikt vāku.
8. Uzņemam laiku – 20 minūtes (tas ir pēc noteikumiem). Bet es plovam ļauju pastāvēt uz mazas uguns 15 minūtes, tad izslēdzu, labi samaisu un ļauju pastāvēt vēl 10 minūtes.
Un plovs uzbeku gaumē ir gatavs. Labu apetīti!!!
P.S. Pēc vēlēšanās plovam var pievienot ķiploku, barbeli, cāļa zirņus,cidoniju. Bet līdz ar pavasara atnākšanu taisa plovu ar kavataku. Tā ir maltā gaļa, kas ietīta jaunās vīnogu lapās. Iznāk ļoti garšīgi un ar skābumiņu.

 

5 KOMENTĀRI

  1. vienmēr piedeg… Tāpēc rīsus vāru atsevišķi, saprotu ka nav pareizi, bet viss sanāk ideāli un garšīgi. Manā skatījumā galvenais ir izsautēt gaļu lai nav sīksta.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.